Jump to content

MiG-29 w 1:72 nadlatuje!!!!

Guest Andzin
 Share

Recommended Posts

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tradycyjnie, koledzy na arc zauważyli już że coś jest na rzeczy:

- kadłub za krótki

- zły kształt przodu i nosa

- znów producenci nie wiedzą jak działają wloty powietrza w '29

- dziwne nacięcia przy osłonie kabiny pilotów

Jak zwykle.

Chyba nie tyle chodzi o różnice, a o skomplikowaną budowę dysz. Większość wytwórców modeli Smokera w tej skali nie poradziła sobie z ich wiernym odwzorowaniem (a niekiedy wręcz poległa).

O to mi chodziło

• 2 months later...

Z tą sensowną ceną to nie jestem zbyt optymistą. Patrząc choćby na cenę Jaguara w 72 z siostrzanego HobbyBossa, która kształtuje się obecnie w naszych sklepach w zakresie 114,48-133zeta, to przyjdzie nam około stówy zabulić za gołą 29tkę :(

Faktycznie popłynęli z ceną tego Jaguara, ale mam nadzieję, że to był tylko taki strzał w kierunku bogatych Anglików i Francuzów (z oczywistych powodów głównie oni są zainteresowani Jaguarem), podczas gdy Mig-29 jest jak F-16 "obywatelem świata"

Zakładając, że model Zvezdy będzie na przyzwoitym poziomie i cena będzie nieco niższa niż dla Su-27 (czyli w okolicach 50), to Chińczycy będą musieli dać podobną cenę i wtedy zarobią na ilości sprzedanych sztuk. W przeciwnym wypadku wszyscy kupią Zvezdę a oni nie zarobią nic... Ekonomia w praktyce

• 6 months later...

Będzie ciężko. Nie dość, że kalkomanie pozostawiają wiele do życzenia, to jeszcze w planszy barwnej dotyczącej malowania i kalkomanii próżno szukać choćby podstawowych informacji odnośnie maszyny, którą dany zestaw prezentuje. Daleko im w tej materii do firm takich jak Eduard czy Tamiya.

Dziwne to zwłaszcza, że modele chińskich producentów osiągają coraz to wyższe i czasem niedorzeczne wręcz ceny

Nie wiem jak ogólnie wypadają kalkomanie Tamki, bo mam tylko 3 modele F-16 tej firmy, ale w tych zestawach kalkomanie są dramatycznie złe, jeśli chodzi o rwanie się i kładzenie na modelu.

Innymi słowy, chcesz robić F-16 Tamki, postaraj się o aftermarketowe kalki.

Pisząc o marce Tamiya miałem bardziej na myśli instrukcje (bądź wkładki) dotyczące malowania i kalkomanii oraz informacje w nich zawarte. Same kalkomanie są różnej jakości. Część z nich jest ok, a część ma gorszą jakość i przekłamane kolory.

Przepraszam, jako kompletny ignorant w tematach sił powietrznych Rosji i Węgier, chciałbym zapytać kolegów co jest nie tak z tymi kalkami Trumpetera? Mój model będzie oczywiście w polskim malowaniu i nie zamierzam korzystać z kalkomanii z modelu, ale chciałbym wiedzieć.