Rhayader Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Na zwolnione w doku miejsce po Sewastopolu wpłynęła Tama Nowy pokład Po wypraskach widać 20 lat tego modelu na rynku Pierwsze koty za płoty Planuję docelowo postawić Tamę na dioramce z innym modelem i skończyć to wszystko na Bytom, ale zobaczymy co przyniesie życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Fajny fajny... Kibicuje i zasiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 A z ktorego roku bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 26 Października 2014 Autor Share Napisano 26 Października 2014 Pudełkowy - 1942, inaczej mi się z Kimikawą nie komponuje Inne niż całkowicie szare malowanie też dodaje mu uroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Po prostu pieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 O no proszę, wstrzeliłeś się tematem. Właśnie zastanawiam się nad zakupem innej japońskiej "kotłowni". IJN Light Cruiser Kitakami Shouwa 20 z Fujimi. To zasiadam wygodnie na widowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Super, zapowiada się fajny model w ciekawym kamo Zasiadam i będę oglądał Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 26 Października 2014 Super Moderator Share Napisano 26 Października 2014 Się dzieje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Nie zwalniasz tempa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 27 Października 2014 Share Napisano 27 Października 2014 Dosiadam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 27 Października 2014 Share Napisano 27 Października 2014 .. ?Hej , hej.. posuńcie się. Ja też chcę pozerkać z przyjemnością na ten ciekawy model! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 28 Października 2014 Autor Share Napisano 28 Października 2014 Właśnie zastanawiam się nad zakupem innej japońskiej "kotłowni".IJN Light Cruiser Kitakami Shouwa 20 z Fujimi. Też zamówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Janusz , Blacharnie sam projektowales , czy to jakis zestaw ? Pzdr Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 31 Października 2014 Autor Share Napisano 31 Października 2014 Zestaw Rainbow Rb7072. Zrobili kilka zestawów do lekkich krążowników klasy Kuma i Nagara, jest w czym wybierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 1 Listopada 2014 Autor Share Napisano 1 Listopada 2014 Model jest do linii wodnej. Znaczy, że woda powinna zaczynać się tam, gdzie on się kończy. No ale woda też jakąś 'grubość' będzie posiadać. Model musi więc stać wyżej na podłożu. Jak to się robi? To mój pierwszs water line, który stanie na wodzie i nie wiem jakie są patenty. Mogę dać mały klocek pod środkową część modelu, ale wtedy pod transparentną wodą będzie chyba widać, że 'lewituje'. Mogę pod całość przykleić płytkę i obrobić równo z kadłubem, ale musiałbym zrobić to teraz, jak jeszcze nie ma nic na pokładzie i mogę dowolnie manewrować z modelem. Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Zmierz przede wszystkim wysokość burty i porównaj z rzeczywistością. Czy czasem nie jest tak jak większości starych wyprasek, że dolna, płaska plastikowa część modelu podnosi wysokość burty o ok 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 2 Listopada 2014 Autor Share Napisano 2 Listopada 2014 Nie wiem czy 2mm mi starczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 2 Listopada 2014 Share Napisano 2 Listopada 2014 Witam wszystkich. Z chęcią podglądam, gdyż sam mam Tame w magazynie i gdy kupię, kiedyś blaszki ruszę tutaj z warsztatem. Co do podwodnej części kadłuba, bym na Twoim miejscu dorobił z plastikardu jeszcze z 5-7mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 2 Listopada 2014 Share Napisano 2 Listopada 2014 Nie wiem czy 2mm mi starczy... Jak dobrze kojarzę Tama ma być częścią dioramy ze spokojną wodą. Więc 2mm spokojnie wystarczy... Zerknij też tu: http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=4&t=156538 Chris ma bardzo dobrze rozpracowaną wodę. Efekt przeźroczystości uzyskuje tonalnymi przejściami barw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 2 Listopada 2014 Autor Share Napisano 2 Listopada 2014 Fajne, dzięki Faktycznie, mogę coś wylać na podstawkę na potrzebną wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 4 Listopada 2014 Autor Share Napisano 4 Listopada 2014 Całą przednia nadbudówka powinna być z blaszki. Inaczej pojawiają się kłopoty ze spasowaniem plastiku z blaszkami oraz jeden większy, o którym za chwilę. W blaszkach nie przewidzieli ryflowania podestu, więc dorobiłem je z jakichś resztek po Matsu. Nadbudówka w połowie No i teraz trzeba to połączyć z częścią wystającą z pokładu Najlepiej byłoby, gdyby cały ten element był z blaszki, ale tego ich producent nie przewidział. Można było wcześniej odciąć go od pokładu, wtedy szpachlowanie i szlifowanie połączenia nie byłoby tak kłopotliwe jak w tej sytuacji, gdzie nie ma jak zamachnąć się z papierem ściernym Czarno widzę też próby maskowania w łaty takiego małego elementu z wystającymi we wszystkich kierunkach platformami. Taśmy nie da się ułożyć tak, by dokładnie przylegała, a to oznacza odkurz i pobrudzenie malowania pod taśmą. Myślałem nad maskolem, ale te blaszki jakoś dziwnie słabo przyjmują gunze C i zapewne z maskolem odejdzie i farba. Marnie maluję pędzlem, więc też nie. No sam nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) Marnie maluję pędzlem, więc też nie. No sam nie wiem.... Myślę, że w tej sytuacji chyba najlepiej będzie pędzlem... Pozdrawiam Edytowane 4 Listopada 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 Jak cofniesz górny pomost do tyłu to nadbudówka będzie pasować... Tam biegło łącznie płyt pancernej cytadeli - więc linia podziału wyjdzie naturalnie. Dodatkowe pomosty z boku zamaskują łączenie. Nie mam dostępu do mojego archiwum ale mam wrażenie, że biegły też tam ( na całej wieży) trzy poziome rzędy relingów technicznych (handrails). Odnośnie malowania - może spróbuj blue tack..? Dobrze się lepi i dobrze odchodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 5 Listopada 2014 Autor Share Napisano 5 Listopada 2014 Biegło połączenie? Na tych papierach co ja oglądam, to nic takiego nie ma. Gdyby faktycznie było, to rewelacja...a już chciałem tam jakiś kabelek puścić...bo przecież mógł tam biec jakiś kabelek...prawda? Blue tack biorę pod uwagę, choć z nim przejścia kolorów mogą nie być ostre...choć w tej skali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 5 Listopada 2014 Share Napisano 5 Listopada 2014 ...choć w tej skali... Choć w tej skali, to, Panie, nie kombinuj, i machnij z pędzla Marnie maluję pędzlem, więc też nie. No sam nie wiem.... Najwyższy czas się nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi