Mariusz 72 Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Model Panzer II Ausf. D (Sd.Kfz. 121), producent Bronco Models, skala 1:35 Waloryzacja blaszkami VoyagerModel PE 35438 i Aber. Lufy RB Model. Gąsienice Friulle lub z zestawu. ************************************ Kolejny mój rozgrzebusek. Zobaczymy jak to pójdzie... Model buduję głównie w oparciu o domysły... z braku dobrej dokumentacji. PROSZĘ O POMOC osoby które coś więcej wiedzą/posiadają fotki. Pozwolę sobie na małą ocenę produktu (można nie czytać . Ładne, bardzo delikatne wypraski. Dokładny detal. Gorzej z merytoryką. Usprawiediwia brak dokumentacji pojazdu. Natomiast blaszki to kalka z modelu. Najgorsze są błotniki. Pominięto konstrukcję nośną błotników niemal w całości... W dodatku brakuje w obu produktach tylnej części błotników. Co ciekawe...tan sam Voyager je posiada w zestawie PE 35215. Do tego dochodzą fatalne klamry. Mnie nie udało się ich poskładać... Tu proszę o pomoc osoby które coś wiedzą na temat budowy tego pojazdu. Tak to wygląda na dzień dzisiejszy. Pracuję nad błotnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Co tu dużo mówić, jak zwykle jazda bez trzymanki. Klasa sama w sobie. Zasiadam i podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Gęsi zestawowe, czy dragonowskie magictracki? Jak oceniasz generalnie Voyagerową jakość blaszek? Koła rozumiem że DEF lub PanzerArt? Same pytania mi wyszły, ale warsztat pouczający... i to bardzo. Poszukam jakichś fotek w archiwum, może coś podpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 Thx. Stojkovic zerknij proszę na początek, tam napisałem. Gąsienice Bronco są całkiem ładne. Brakuje im jedynie 1 otworu i nie są ruchome. Mam tez Friulle. Koła sam zrobiłem. Mają co trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Niezłe te kółka ukulałeś ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 Skąd wiesz? Na tej focie nic niewidać. Nieostre ;) Postaram się zamieścić coś niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Mariusz, możesz troszkę przybliżyć technikę robiena spawów z CA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 Szpilką. Kilka warstw po kropelce. Dla cierpliwych... Jak się rolzeje to szybko rozcieram końcem szpilki. Potem nożykiem wyskrobuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syciak Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Piękna maszyna się zapowiada, poziom -=MISZCZ=- Podpatruję z zachwytem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Zwyczajowa złamka po takiej relacji. Ty rób model, a ja pójdę pozamiatać liście przed domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 7 Listopada 2014 Autor Share Napisano 7 Listopada 2014 też pożyteczne zajęcie. Przez tę pogodę muszę znów obkosić działkę :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 Cześć Udało mi się zdobyć lepsze materiały historyczne. Troszkę to trwało ale jak na mnie to i tak wyczynowy sprint. Głównie za sprawą lewara i gąsienic. Reszta to przyjemność. No może z wyjątkiem listew bocznych i mocowania walca anteny... cdn... za chwilę kolejne 7 fotek. Wrzucenie ich do Photobucket stało się kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grymson Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Patrząc na to co wyprawiasz z modelami, nie wierzę w to;) Jesteś istnym cudotwórcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Mariusz, tylko nie każ czekać na finał kilku lat. Trzymaj tempo. Cudo jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Jak zwykle robota na najwyższym poziomie. Przyjemnie się przegląda taki warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 4 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2014 Wrzucam resztę fotek. Model wg mnie gotowy do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Mariusz powiedz czy model malujesz posklejany w całości czy w częściach. Jeśli w elementach to czy możesz pokazać fotkę jak wygląda model przygotowany do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 4 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2014 Raczej w całości. Odzielnie tylko to co jest z balsy (łopata, siekiera, klocek) i MG-ty czy liny. Ma to plusy i minusy. Kiepsko wychodzi modulacja takich elementów jak lewar, które są blisko ścianek modelu. Zerknij np. tutaj: viewtopic.php?f=87&t=23978&start=30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Detal powala, a co do malowania to widząc Twoje poprzednie prace jestem zupełnie spokojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Powiem jedynie po czorta kupować drogie magazyny ze zdjęciami i szukać szczegółów, wystarczy zaglądnąć tutaj i ma człowiek wszystko, najdrobniejsze detale. Dla mnie ... petarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 4 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2014 Nie jestem nieomylny. Kiepsko z fotami tego pojazdu. Część detali jest "domyślna". Oparta na analizie porównawczej z podobnymi pojazdami z tego okresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 10 Grudnia 2014 Share Napisano 10 Grudnia 2014 Jest moc, bardzo fajny model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Buduję ten sam model z tego samego zestawu, z tymi samymi dodatkami i szkoda że Twój warsztat jest dopiero teraz. No ale cóż... zmywać bazy już nie będe, zostanie marną repliką. Warsztat prowadzę, ale jest kilka stron wstecz. Niedługo coś wrzucę to się odświeży. Co do blaszek Voyagera- to myslałem że tylko ja nie umiem ich poskładać, ale są beznadziejnie delikatne i drobniejsze elementy faktycznie nieskładalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Gęsi zestawowe, czy dragonowskie magictracki? Koła rozumiem że DEF lub PanzerArt Dragon nie robi gąsienic do Panzera II D, tak jak i DEF nie robi do niego kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Dobrze wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi