GEM Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Witam w moim nowym warsztacie. Postanowiłem trochę odpocząć od rur. Od pewnego czasu moja żona namawiała mnie na jakiś kolorowy samolocik, to niestety ale nie wypadało odmówić. Wybór padł na nasz sanitarny śmigłowiec EC 135 z zestawu Revella. Mam ambitny plan aby zrobić to maksymalnie pootwierane. Wprawdzie jestem jeszcze w trakcie gromadzenia dokumentacji, ale mam nadzieję że stopniowo będę ją kompletował. Wprawdzie jest już świetna relacja z budowy tego modelu prowadzona przez Grzegorza Mitrandir ale jago maleństwo jest w skali 1:72 Mam nadzieję że się nie pogubicie. Przepraszam ale tak szybko wystartowałem że nie zrobiłem in-boxa. Zestaw wyjściowy jest taki. Jak pisałem , mam zamiar zrobić wszystko pootwierane , prace rozpocząłem od powycinania drzwi i luków które mają być otwarte. Dodatkowo w przednich drzwiach trzeba wyciąć dodatkowe okienka. Mam nadzieję że podpatrując Grzegorza i przy wszej pomocy uda się coś z tego złożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Zasiadam w pierwszym rzędzie Dokuczać jak przy "Kocie", czy mniej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 OOOO proszę jakie tu rarytasiki się pojawiają....kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 11 Listopada 2014 Autor Share Napisano 11 Listopada 2014 Jacek każdy sportowiec wie jak ważny jest doping. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Proszę o wpisanie na listę podglądających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Super Z czego masz zamiar wykonać te małe okienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 OOOO na to czekałem, będzie na kim się wzorować Nity będziesz poprawiał? Zobacz na PW coś tam podesłałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McSimus Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Na taki warsztacik czekałem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 jutro przesyłka do ciebie wychodzi bacznie obserwuję ...na dzień dobry, nie te proporcję szybki w drzwiach, za krótka :P W stosunku do swojej szerokości ( też musiałem robić ) tzn długość dobra, ale chyba ciut za bardzo z szerokością poszalałeś Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 11 Listopada 2014 Autor Share Napisano 11 Listopada 2014 Grzegorz masz rację, okna do poprawki. Brawo sprawdzałem czujność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 15 Listopada 2014 Autor Share Napisano 15 Listopada 2014 Prace skupiają się nad przygotowaniem wnętrza. We wnękach bocznych okien trzeba trochę popracować. Po prawej stronie potrzebne było zrobienie częściowego zaślepienia wnęki. Zrobiłem to z wytłoczonej cienkiej blaszki. Po lewej stronie we wnęce będzie montowana ramka do założenia urządzenia Braun Space i była potrzeba minimalnego pogrubienia ścianki. Zrobiłem to z płytki polistyrenu. Oczywiście wnęki będą jeszcze dopracowane po sklejeniu środka z bokami kadłuba. Ruszyłem z wykonaniem wyposażenia i uzbrojenia wnętrza w sprzęt medyczny. Na pierwszy ogień poszła szafka medyczna. A tutaj już przymiarka z butlami i osłoną zaworów. Zrobiłem konstrukcję bagażnika. Brakuje tu jeszcze uchwytów do zamocowania łoża pod deskę ortopedyczną. Przygotowałem też i samo łoże. Skleiłem też dla sprawdzenia tablicę przyrządów. Skleiłem i po szpachlowałem belkę ogonową. Na razie sobie schnie. A tak w ogóle to mam na razie kupkę złomu na stoliku. Oczywiście w większości elementów brakuje drobnych części które będą przybywały w miarę postępu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Witaj Grzesiu, wygląda to wszystko bardzo obiecująco. A ja się cieszę z zaplanowanego zakresu prac, bo na pewno będzie ciekawie i co ważne od podstaw w dużym stopniu. Będzie co podpatrywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Ja też pilnie się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 No miodzio Grześ tylko jedna uwaga w twojej skali szafka medyczna powinna mieć roletę z widocznymi segmentami (małe nacięcia w poprzek równiutko powinno to załatwić ) Poza tym pięknie to się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 15 Listopada 2014 Autor Share Napisano 15 Listopada 2014 Już sie robi Panie Kierowniku. Chociaż pozwolę sobie trochę się sprzeciwić. Ta żaluzja to coś takiego jak Rollap, czyli wątpliwe że tam są szczebelki. Raczej jest to tkanina. Chyba że masz inne zdanie poparte zbliżeniem. Na fotkach to jest raczej gładkie. Co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Biorąc pod uwagę twój protest, zerknąłem w dokumentację którą Ci podesłałem Sugerując się tym, że to ma zabezpieczać leki, spodziewałem się segmentowej wzmocnionej konstrukcji. Lecz na jednym ze zdjęć, znalazłem zbliżenie tego elementu, i jestem zmuszony Ci przyznać rację Jest to jakiś gładki, ale twardy i elastyczny materiał który wygląda w zbliżeniu jak cienka biała plexa lub poliwęglan, ale nie ma powierzchni segmentowej :( Moja mea culpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 19 Listopada 2014 Autor Share Napisano 19 Listopada 2014 W dalszym ciągu siedzę w środku w przedziale medycznym. Prace trwają po lewej stronie. Przygotowałem nową płytę podłogową do której są mocowane wszystkie urządzenia. Podłoga składa się z trzech warstw, tak aby w miarę wiernie odtworzyć jej specyficzną konstrukcję. Potem przyszedł czas na płytę która stanowi łoże pod deskę z noszami. Tutaj również w rowkach są prowadnice, dlatego konstrukcja jest sklejona z trzech warstw. Na tym łożu w rowkach przesuwa się deska podtrzymująca nosze. nie mogło być inaczej , deska również ujrzała światło dzienne. Trochę pracy było z zaplanowaniem i wykonaniem ramy noszy. Nie jest to w stu procentach oryginał ale trochę chyba przypominają oryginał. Ta wykładzina noszy jest tylko na sucho położona tak że nie patrzcie że leży krzywo. To będzie przyklejone dopiero jak będzie pomalowane. I na koniec spojrzenie na poskładane na sucho wszystkie elementy. CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 BAAA.....No super to wykonałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Cały Grzegorz! Imponujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 No śliczności Jak ja bym chciał, żeby moje elementy były tej wielkości Byłoby więcej widać... Grzegorz, super robota Widzę, że się dokumentacja przydała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Grzesiu, cytując Seksmisję: "... No ładne cacko..." Podoba się, podoba. Lubię takie dłubanki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 23 Listopada 2014 Autor Share Napisano 23 Listopada 2014 Witam ponownie wszystkich oglądających i oceniających. Dziękuję za opinie , skoro nie ma uwag krytycznych to wnioskuję że poważniejszych błędów nie ma. Kontynuujemy zatem dalszy ciąg relacji. Co się zmieniło ? co przybyło. Dorobiłem uchwyt do urządzenia Braun Space Do tego dorobiłem wykorzystując częściowo element zestawu, samo urządzenie i zrobiłem przymiarkę do uchwytu. Dalej dorobiłem uchwyt do urządzenia Lifpak 15. Od podstaw wykonałem samo urządzenie Lifpak 15 i przymierzyłem do uchwytu. Również od podstaw zrobiłem urządzenie Accuvac Zrobiłem też takie drobiazgi jak skrzynka na dokumenty A dalej to postanowiłem zacząć malować te elementy które miałem już wcześniej przygotowane. To tak dla urozmaicenia i sprawdzenia czy kolory które mam zamiar zastosować są dobre. Zacząłem przygotowywać fotele, z których usunąłem pasy które były tam w oryginale i zacząłem je malować. Zrobiłem też cały panel z przyrządami Może komuś nie pasuje taki sposób prowadzenia warsztatu, gdzie raczej pokazuję już efekty poszczególnych etapów. Wybaczcie ale nie potrafię pracować tak że pokazuję po kolei każdy sklejony, czy przyklejony element. Za dużo czasu bym tracił na robienie zdjęć. Ale jak ktoś będzie miał szczegółowe pytania to chętnie odpowiem. Jeśli używam złych nazw urządzeń medycznych to proszę poprawcie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Mi pasuje. Generalnie wszystko widać, lub łatwo się domyślić jak przebiegała budowa. Na razie pytań szczgółowych nie mam, a tempo masz wysokie. Drobiazgi świetne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 23 Listopada 2014 Autor Share Napisano 23 Listopada 2014 Dziękuję Mikołaju. W tak głęboką walorkę jak Ty robisz to nawet nie próbuję wchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi