Boros Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Już myślałeś jak uzyskasz taki metaliczny odcień kamo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Listopada 2014 Autor Share Napisano 23 Listopada 2014 Już myślałeś jak uzyskasz taki metaliczny odcień kamo? Nie musiałem się za bardzo zastanawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Zdradzisz swoją koncepcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Listopada 2014 Autor Share Napisano 23 Listopada 2014 Zdradzisz swoją koncepcję? Spokojnie... Wszystko będzie na zdjęciach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Listopada 2014 Autor Share Napisano 23 Listopada 2014 Urobek niewielki, bo są na świecie ciekawsze rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Listopada 2014 Autor Share Napisano 23 Listopada 2014 Cdn... ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Cdn... ;o) Odnośnie linii"X" Ładnie się toto klei etapami, bez zbędnego pośpiechu, najlepiej zerkając pod jakieś światełko. Z zaciskami byłbym ostrożny, to delikatne elementy i ktoś niewprawny może uszkodzić wypraski. Puryści mogą użyć jeszcze kawałka czegoś prostego do "złapania "poziomu. Akurat rzeźbię "Polaka" z zestawu 61101 i nie ma mowy w tym wypadku o żadnej szpachli. Jedynym miejscem gdzie Tamiya się nie popisała jest ( piszę o wersji CJ ) górna część obudowy wlotu powietrza. W zestawie 61101 są w tym miejscu klocki lego. Jedna rzecz na którą jeszcze warto zwrócić uwagę to spasowanie na styku osłona radaru -kadłub. Miejsca na dwa panele po prawej stronie statecznika warto nawiercić aby po wklejeniu elementu można było w razie potrzeby skorygować od spodu jego wysokość. Tyle na dziś "mądralistycznych" porad bo mnie ktoś znielubi.Pozdrawiam i dalej sobie patrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 Odnośnie linii"X" Ładnie się toto klei etapami, bez zbędnego pośpiechu, najlepiej zerkając pod jakieś światełko. Z zaciskami byłbym ostrożny, to delikatne elementy i ktoś niewprawny może uszkodzić wypraski. Puryści mogą użyć jeszcze kawałka czegoś prostego do "złapania "poziomu. Akurat rzeźbię "Polaka" z zestawu 61101 i nie ma mowy w tym wypadku o żadnej szpachli. Jedynym miejscem gdzie Tamiya się nie popisała jest ( piszę o wersji CJ ) górna część obudowy wlotu powietrza. W zestawie 61101 są w tym miejscu klocki lego. Jedna rzecz na którą jeszcze warto zwrócić uwagę to spasowanie na styku osłona radaru -kadłub. Miejsca na dwa panele po prawej stronie statecznika warto nawiercić aby po wklejeniu elementu można było w razie potrzeby skorygować od spodu jego wysokość. Tyle na dziś "mądralistycznych" porad bo mnie ktoś znielubi.Pozdrawiam i dalej sobie patrzę Marcin, kleiłeś najpierw "górę" i później doklejałeś do dołu, czy tak jak w instrukcji? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Marcin, kleiłeś najpierw "górę" i później doklejałeś do dołu, czy tak jak w instrukcji?) Najpierw górę, później tak jak piszesz doklejałem dół. Z tym że w dolną część kadłuba wklejałem cały moduł kanału dolotowego. Da się spokojnie wpasować a wcześniej można w łatwiejszy sposób obrobić wnętrze kanału. Instrukcje traktuję od jakiegoś czasu z pewną rezerwą, w miarę możliwości stosując własną kolejność montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 Marcin, kleiłeś najpierw "górę" i później doklejałeś do dołu, czy tak jak w instrukcji?) Najpierw górę, później tak jak piszesz doklejałem dół. Z tym że w dolną część kadłuba wklejałem cały moduł kanału dolotowego. Da się spokojnie wpasować a wcześniej można w łatwiejszy sposób obrobić wnętrze kanału. Instrukcje traktuję od jakiegoś czasu z pewną rezerwą, w miarę możliwości stosując własną kolejność montażu. Ja tam instrukcji w ogóle nie "traktuje" ale tak było to można najszybciej ująć zamiast pisać dół - tylna połówka góry - przednia połówka góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 A jak się przyczepię do koloru butli tlenowej przy fotelu to będzie burza? ;) Sam fotel też jakby za ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 25 Listopada 2014 Autor Share Napisano 25 Listopada 2014 Może i tak, ale malowany prawidłową farbą + 10% białego. Zresztą ten "twój" stoi w pełnym słońcu... Bez problemu znajdę zdjęcie, gdzie fotel w kabinie jest jeszcze ciemniejszy niż mój Czepiać się butli możesz, ale po co? Zapodaj właściwą farbkę z palety Gunze, to jeżeli ją mam to przemaluje... Ale do sklepu po nią nie pobiegnę raczej. Przypominam, że budowa jest całkiem na luzie i dla rozrywki... Pozdrawiam P.S. No i to nie ten fotel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 Butle tlenowe przy Aces II są jasnozielone i tyle, w dyskusje o nasłonecznieniu uważam nie ma sensu się bawić. Lakier, którego użyłeś wygląda jak, nie przymierzając, lakier do paznokci Jeśli pytasz, jaką farbę ja bym proponował z Gunze to C64. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 25 Listopada 2014 Autor Share Napisano 25 Listopada 2014 Butle tlenowe przy Aces II są jasnozielone i tyle, w dyskusje o nasłonecznieniu uważam nie ma sensu się bawić. Lakier, którego użyłeś wygląda jak, nie przymierzając, lakier do paznokci Jeśli pytasz, jaką farbę ja bym proponował z Gunze to C64. Jak będę robił poważny model to może "se" C64 kupię (dzięki za wskazanie) ale chwilowo nie mam, więc pewnie zostanie lakier do paznokci Zresztą zobaczymy... Na tę chwilę muszę żyć i dźwigać ten, o sorry tę butlę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 25 Listopada 2014 Autor Share Napisano 25 Listopada 2014 Według instrukcji montażu modelu, której jak wspomniałeś w pierwszym wpisie miałeś się trzymać, ten baniaczek jest zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 25 Listopada 2014 Autor Share Napisano 25 Listopada 2014 No dobra... Ulegając Waszej presji trochę ją "wyzieleniłem" Poprawię obejmę, dam jakieś nalepki i więcej się w tej materii nie staram. Jest zielona jak w instrukcji napisano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 No i fajny zielony baniaczek. A ten samolot to prosto od dilera? Ma jeszcze folijkę na fotelu Cały samolocik jest wprost z salonu, nieskalany pupcią pilota. Stąd też i nie zdążył się (samolot) ani troskę zmatowić lub też z pół-matowić Może zanim Pan Rysio znajdzie śrubokręt i przykręci szoferkę do ramy to Henio coś tam jeszcze porobi i tę folię zdejmie... Chyba, żeby nie... Bo Henio jest z Elbląga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 Nad tymi dwoma panelami pół Internetu (łącznie z piszącym te słowa) się zastanawiało, jaki to mesedż poeta (Tamiya) chciał przesłać modelarzom. Drugiej połowie to wisiało czy będzie tam dziura, czy też nie. Trudno się nie zgodzić, że ilość śrub jest w tym miejscu co najmniej zdumiewająca. Może to po to by brutalnie wymusić proste sklejenie statecznika nie pozwalając na tzw. "luźną interptetację" tematu? Ponoć w kwestii paneli to różne wersje mają różne te panele... Tak twierdzą znawcy tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 A co się stanie jeśli się statecznik przyklei zamiast przykręcić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 A co się stanie jeśli się statecznik przyklei zamiast przykręcić? Jak to co? Model będzie lżejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Będzie go zarzucać na zakrętach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 Będzie go zarzucać na zakrętach? Kółka się nie ugną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 Nie przeczytaliście instrukcji Panowie.Tamiya wpadła na pomysł, że model po zmontowaniu można przechowywac w pudełku i statecznik pionowy jest w tym celu zdejmowany aby zmontowany model zmieścił się w pudełku. To samo jest w 32. No to już wiadomo wszystko... W Japonii mają wszystko bardzo malutkie, więc sklejone modele muszą trzymać w pudełkach Szkoda, że się skrzydła nie przykręcają/odkęcają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi