simonp92 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2014 Widzę, ze dość delikatnie się obchodzicie... Podzielam opinię jednego z przedmówców- kolejność nastepująca- sklejamy model z pudełka- czysto, bez przeróbek i malujemy starannie - jak ktoś sie odważy na washa w pierwszym podejściu, to ok, jeśli nie to można spróbować pózniej - zabiegi typu biedronki, rozjaśnienia, modulacje i fikimiki - podstawki i figurki- wyższa szkoła jazdy W przedstawionym egzemplarzu Autor zaczął od końca nie mając opanowanych podstaw i niestety odnosi sie dość wyzywająco do rad Kolegów, którzy wiedzą o modelarstwie dużo więcej. To nie wróży dobrze. Z całym szacunkiem zastanawiam się czemu uważasz , że zacząłem od konca ?? jak napisałes najpierw skleilem model z oryginalnych czesci , pomalowałem tak jakby "wyszedł z salonu ". Następnie zrobiłem róznego rodzaju zacieki , przybrudzenia , rozjasnienia i rzuciłem wash oraz wyostrzyłem kontury . Później dopiero pobawiłem sie z własnej produkcji dodatkami , błotkem itp , a już na sam koniec zacząłem zabawę z dioramka i figurkami Wspaniale napisał kolega Marcin 1970 że modelarstwo ma sprawiać frajde POLAĆ MU!! Słuchajcie ja nie chce robic modeli ani dioram takich samych jak Wy , robic dublikaty albo wzorowac sie na kims , gdybym chcialk to jeszcze bym umiescil ufoludka we włazie trzymajacego krowe za ucho , albo nie wiem co jeszcze , hehe satelite na kw 2 każdy modelarz robi po swojemu a ja tylko oczekuje fajnych porad . czemu mnie gasicie za to że robi to w alternatywny sposób ??hmm?? A bym zapomniał cos jeszcze , drogi makinen'ie? odnosze sie dosc wyzywajaco do rad kolegow?? czemu tak uważasz? jestem uprzejmy , kulturalny , nikomu nie ublizam ani nie pisze że jego rady sa kiepskie . po prostu mam swoje sztywne zdanie i nie boje sie wypowiedziec , wiec nie wiem czemu twierdziszz ze to zle wrózy ? Wróżyło by źle gdybym mial te 10-15-20 lat w szkole i by to powiedzial nauczyciel wychowawca , a mysle ze nim nie jestes , aha i juz nie chodze dawno do szkol y:) pozdrawiam P.S. dzieki wielkie za linki do wody z silikonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Skoro masz swoje sztywne zdanie, to nie oczekuj od nas rad i pomocy. Amen Ps. Nie trzeba być molem książkowym, ale warto coś czasem poczytać- może wiedziałbyś, że napis "Za Rodinu" znaczy Za Ojczyznę, a nie jak napisałeś "za rodzinę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2014 A powiedz mi cos , jeśli człowiek ma swoje zdanie to znaczy odrazu ze jest konserwatysta niedopuszczajacym do siebie zdania innych , czy tez gościem który niepotrzebuje porad bardziej doświadczonych?? Mi osobiście zdaje sie ze NIE . Z ojczyzna fakt , nie uczyłem sie ruska , nawet tego nie sprawdziłem , z tym molem- mysle ze preferencje każdego sa inne w tym temacie - sprawa gustu i kwestia czasu ;) Słuchajcie koledzy nie jestem tu od rządów ale mysle ze powinnismy skończyć spory , no nie jest to forum zdegustowanych domowników , zajmiemy sie moze tematem pancerki dioram itp co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 W temacie pancerki to nieznane są KW 2 z jakimikolwiek napisami patriotycznymi - to mit stworzony przez producentów zestawów. Zrobienie researchu przed wykonaniem modelu to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 W temacie pancerki to nieznane są KW 2 z jakimikolwiek napisami patriotycznymi - to mit stworzony przez producentów zestawów. Zrobienie researchu przed wykonaniem modelu to podstawa. A ja mam takie pytanie , bo przy moim KV też to mówiłeś - a dlaczego? Po porstu im sie nie chciało pisać? Czy jest jakiś konkretny powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2014 Moim zdaniem to jest tak- ludzie w tamtych czasach jak i teraz , na samochod czy tez czołg mogli wrzucać wszystko ( skrzynki beczki a nawet pranie ) oraz malowac rożne napisy bajerki;) chodzi mi o to - skąd możemy sie w 100% dowiedzieć co oni robili z tym kw , czy go "ubarwiali napisami"czy tez nie.. A z reszta jak troszkę wyżej kolezka napisał cos w tym guscie ze upiekszenia które robimy w swoich modelach zależą TYLKO od naszej inwencji twórczej ;) mysle ze gdybym na wierzy KWuchy rozwiesil pranie , majtki i skarpety , to mogło to mieć kiedyś w historii miejsce ;) mysle ze jak ten napis . O tym chwycie producentów , mysle ze jest w tym krzta prawdy bo oni zrobią wszystko by sprzedać llepiej;) pozdowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Wiadomo że to zależy w sumie od nas , ale gdybym dał na wieżę działo jonowe i całą kupę antygrawitacyjnych dupereli to by było zgodne z realiami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Moim zdaniem to jest tak- ludzie w tamtych czasach jak i teraz , na samochod czy tez czołg mogli wrzucać wszystko ( skrzynki beczki a nawet pranie ) oraz malowac rożne napisy bajerki;) chodzi mi o to - skąd możemy sie w 100% dowiedzieć co oni robili z tym kw , czy go "ubarwiali napisami"czy tez nie.. A z reszta jak troszkę wyżej kolezka napisał cos w tym guscie ze upiekszenia które robimy w swoich modelach zależą TYLKO od naszej inwencji twórczej ;) mysle ze gdybym na wierzy KWuchy rozwiesil pranie , majtki i skarpety , to mogło to mieć kiedyś w historii miejsce ;) mysle ze jak ten napis . O tym chwycie producentów , mysle ze jest w tym krzta prawdy bo oni zrobią wszystko by sprzedać llepiej;) pozdowka Mam wrażenie, ze pomyliłeś forum z tymi "mądrościami" . Skąd możemy wiedzieć, jak wyglądały pojazdy? Jest coś takiego, jak książki historyczne i albumy ze zdjęciami...zakładam, że to jest Tobie obca dziedzina. Przy Twoim podejściu można pomalować Tygrysa na różowo, bo skądże my możemy wiedzieć, "co oni tam robili" Ps. Polecam książki - wieży, a nie wierzy Z mojej strony koniec tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2014 Wiesz Misiek gadamy o wiarygodnych rzeczach a nie gwiezdne wojny;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2014 Hmm powiem Ci w ten sposób , o moich upodobaniach co do lektur tu nie warto mi z Toba rozmawiać ... Ponieważ nie jestes moim "kompanem od zwierzen" . Różowy tygrys przykładu pozazdrościć rozmawiamy o raczej nieprzesadnych wzorach , porownaniach i przykładach.. Sory za błędy ale pisze z telefonu ;) Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 ...zwłaszcza, że telefon ma wbudowany słownik...wyraźnie jakiś trefny egzemplarz, że przekłamuje ortografię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Mam nieodparte wrażenie, że zaraz Mod wkroczy z kłódką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Niech wkracza- irytują mnie dżentelmeni wpadający na Forum niestety z gniotem ( każdemu z nas się zdarzały) i broniący swojego dzieła dorabiając do niego teorie niestworzone i popierając je swoim brakiem wiedzy merytorycznej. Do tego mieszanka nonszalancji, pyszałkowatości i przekonanie o własnej nieomylności. Koniec z mojej strony, bo szkoda czasu na takie typy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2014 Napisze tylko - wzajemnie . Kultura mi nie pozwala na dalsza potyczkę z Toba . Jakbys nie wiedział- słowo wieża , występuje tez przez rz - wierzą - wiara . Jeśli chcecie prosze wkroczyć z kludka . Żegnany na dzis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2014 Chciałbym tylko napisać cos jeszcze na zakończenie naszej rozmowy z kolega z celem ataku.. - fatum tego typu , przynajmniej moim zdaniem , służy do zaproponowania swoich sposobów , pomysłów , aby pomoc mniej doswiadczonemu koledze , a nie negowania predyspozycji , czy upodobań tworzenia swojej koncepcji zbudowania dioramki ;) mysle ze potyczki tego typu nie powinny mieć miejsca na tym portalu . Z przykrością oświadczam ze dotychczas udzielono mi tylko kilku naprawdę cennych odpowiedzi gdzie spodziewałem sie fali pomocnych komentarzy braci modelarzy . Zwracam sie z uprzejmy prośba , koledzy miary ( z szacunkiem ) miakina , naprawdę chciałbym przeczytać - co na to sie nastawialem - kilka bezcennych porad które by pomogły mi zbudować warta uwagi makiete . Pozdrawiam wszystkich i życzę najlepszego wszystkiego z okazji Mikolajek hjuhju;). Trzymajcie sie i życzę w pełni udanych prac ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Chciałbym tylko napisać cos jeszcze na zakończenie naszej rozmowy z kolega z celem ataku.. - fatum tego typu , przynajmniej moim zdaniem , służy do zaproponowania swoich sposobów , pomysłów , aby pomoc mniej doswiadczonemu koledze , a nie negowania predyspozycji , czy upodobań tworzenia swojej koncepcji zbudowania dioramki ;) mysle ze potyczki tego typu nie powinny mieć miejsca na tym portalu . Z przykrością oświadczam ze dotychczas udzielono mi tylko kilku naprawdę cennych odpowiedzi gdzie spodziewałem sie fali pomocnych komentarzy braci modelarzy . Zwracam sie z uprzejmy prośba , koledzy miary ( z szacunkiem ) miakina , naprawdę chciałbym przeczytać - co na to sie nastawialem - kilka bezcennych porad które by pomogły mi zbudować warta uwagi makiete . Pozdrawiam wszystkich i życzę najlepszego wszystkiego z okazji Mikolajek hjuhju;). Trzymajcie sie i życzę w pełni udanych prac ;) Gadać to ty potrafisz, nie powiem. Pokazałeś swój model do oceny na forum. Koledzy powiedzieli co źle zrobiłeś, i jak z tego wybrnąć. Jedni to przyjmują na klatę i robią dalej co raz lepsze modele (np. erolo2000) tak samo się na początku się spinał tak jak ty, a teraz jak posłuchał rad kolegów wychodzi mu to coraz lepiej. Twoja sprawa czy ty posłuchasz czy nie tylko czasami przed budową modelu naprawdę warto przyjrzeć teksty źródłowe i dowiedzieć się czegoś o budowanym modelu. A ja zrobisz to jest tylko i wyłącznie twoja sprawa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 witam ;) w pełni się z Tobą zgodze Imek ;) jak najbardziej przyjalem to na klate , jestem swiadom ze jestem robaczkiem w swiecie modelarstwa i moja praca wymaga duuuuzo pracy aby nadawala sie do optymistycznej oceny . Bardzo mi sie podoba Twoja wypowiedz , po pierwszym komentarzu widac ,że jestes wartosciowym człowiekiem . Postaram sie przyjmowac wszystkie komenty , choc swoje zdanie zostawie na sztywnym miejscu . Dzieki za taka wiadomosc pozdrawiam Cie i zapraszam do mojej dalszej kombinacji z wybitna KWusia w błotnym krajobrazie . Pozdrawiam trzymta sie cieplo !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 Popracuj nad oświetleniem sceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 witam ;) w pełni się z Tobą zgodze Imek ;) jak najbardziej przyjalem to na klate , jestem swiadom ze jestem robaczkiem w swiecie modelarstwa i moja praca wymaga duuuuzo pracy aby nadawala sie do optymistycznej oceny . Bardzo mi sie podoba Twoja wypowiedz , po pierwszym komentarzu widac ,że jestes wartosciowym człowiekiem . Postaram sie przyjmowac wszystkie komenty , choc swoje zdanie zostawie na sztywnym miejscu . Dzieki za taka wiadomosc pozdrawiam Cie i zapraszam do mojej dalszej kombinacji z wybitna KWusia w błotnym krajobrazie . Pozdrawiam trzymta sie cieplo !! To ja dziękuję za taką wypowiedź i trzymam kciuki za twoje modelarstwo. A ta apropo to ja bawię się już w to ponad 20 lat i cały czas się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 W jaki sposób ja oswietlic?? Jaśniejsze kolorki naniesc czy chodzi o oświetlenie podczas fotografowania?? Chylę czoła Imek tacy ludzie sa fundamentem takiego forum . Na dzien dzisiejszy błoto pomalowalem lsniacym bezprawnym lakierkiem co nadalo " wilgoci" terenowi , teraz zabiore sie za trawę - moze macie jakiś pomysł by urealistycznic trochę te zdzbla trawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 Ja fotki swoich modeli robię na białym kartonie (może być brystol) a z obu stron doświetlam dwiema żarówkami ledowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 aaahas oki bardzo pomocny wpis , postaram sie tak zrobic;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 Po pierwsze to poprosiłbym administrację o przeniesienie wątku do właściwego działu (warsztat). A po drugie przechodząc do meritum: teraz zabiore sie za trawę - moze macie jakiś pomysł by urealistycznic trochę te zdzbla trawy ? Ja bym ją ściął przy ziemi. Takie snopy to podczas żniw w dawnych czasach ustawiali. Jeśli malowałeś pozorantów akrylami to wrzuciłbym ich na 48 h do cleanlux'a i pomalował jeszcze raz. teraz wyglądają jak zombi. A potem otworzył nowe pudło z modelem i warsztat w odpowiednim dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Oo faktycznie sorry koledzy za błędne miejsce mojego tematu . Da sie teraz go przenieść ?? Mam do was pytanie , zatem chciałbym zrobic podstawę taka z 5 cm wysokości . Powiedzie mi czy moge zrobic ja z masy szpachlowej, bo aktualnie posiadam jej duzo ;) - jest to gotowa masa w 2 litrowym wiaderku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Cześć Wam zrobiłem pare fotek niestety na szybko i nie zastosowalem waszych wskazówek co do oswietlenia :/ no ale pokazuje efekt farby , bezbarwnej polysk : efektu tego niestety nie widac w pełnie , tak jak na żywo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi