em Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2015 Może to ,że tu i w Limach nie ma niczego nowego/ czego nie widziałem wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Może to ,że tu i w Limach nie ma niczego nowego/ czego nie widziałem wcześniej... no to nie przyjzales sie za dokladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2015 A jednak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 No to jestes jednym z nielicznych, ktorzy mieli dostep do materialow wczesniej nie publikowanych. Jest kilka ciekawych i nie widzianych wczesniej w publikacjach zdjec. No chyba ze wydawca cos zmienil po tym jak mialem zeszyt w wersji surowej do zaopiniowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Jak to dobrze nie znać materiałów spod lady, bo wtedy człowiek kupi taką monografię i się zachwyci Jedna smutna refleksja tylko, ale zarzuty w kierunku komunistycznych cenzorów. Co tym burakom w głowach siedziało, żeby tak kadrować zdjęcia, czy cenzorować już wykonane, żeby numerów burtowych nie było widać. Durny ten komunizm na wskroś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2015 Jak to dobrze nie znać materiałów spod lady, bo wtedy człowiek kupi taką monografię i się zachwyci Dobrze napisane. Malkontent jestem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2015 Lim-2 1B1712 czyli 1712 z 13 PLM Leżnica Wielka , druga połowa lat 50 tych .Pomimo konsultacji nie ustalony jednoznacznie kolor pasa , czerwony lub niebieski , do wyboru. Róbta Limy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2015 pieruny były na Lim-2 , żółte i pasy były też na Lim-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Jaczek rzeczywiście lekko wtórny, w sumie w 90% to powtórki z artykułów w LzS. Ale lepiej mieć to pod ręką w jednym tomie niz rozproszone w kilku numerach Co do części 19 to jako dla nie mającego dostępu do tajnych materiałów PF 948 ze strzała usatysfakcjonował mnie całkowicie Czekam na numer z 29 z Mińska 948 od wielu lat wisiał na stronie MLP w Krakowie Galeria->Sylwetki barwne Marek Radomski. Żadna tajemnica ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 To ten piorun był w końcu czerwony czy żółty ?. Czy może czerwony z żółtą obwódką jak na rysunku powyżej ?. Na kalkach które posiadam jest czerwony z białą obwódką. Pytam bo właśnie robię ten egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 W kalkomaniach White Eagle Decals też jest czerwony z żółtą obwódką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 W kalkomaniach White Eagle Decals też jest czerwony z żółtą obwódką. Ja mam Modelmaker. Dobrze że skorygowanie tego to żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Kupiłem tylko o Su i nie było żadnej wkładki. W moim Su wkładka jest. Limy jeszcze nie doleciały. Mam PW o Su-7/20, Mi-14, MiG-23, obie części o MiG-29 i wszędzie wkładka jest. Tymczasem na allegro wydawca sprzedaje ostatnią sztukę pierwszej części o MiG-29. http://allegro.pl/polish-wings-no-11-mig-29-pt-1-ostatnia-sztuka-i5918609862.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Tymczasem na allegro wydawca sprzedaje ostatnią sztukę pierwszej części o MiG-29. http://allegro.pl/polish-wings-no-11-mig-29-pt-1-ostatnia-sztuka-i5918609862.html Ale nie traćcie nadziei ci co nie zdążą!Ten jegomość ma zapasy i w razie czego można kolekcję uzupełnić http://allegro.pl/mig-29-1-polish-wings-adam-golabek-i5825204566.html http://allegro.pl/pzl-23-karas-pzl-43-pzl-46-sum-polish-wings-i5758503108.html http://allegro.pl/mig-23-polish-wings-golabek-piotrowski-i5825017745.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Byłbym bardzo ostrożny w zaklinaniu, że właśnie takie barwy miał 948. Ładny obrazek świadczy w kunszcie plastyka a nie jego wiedzy. Nadal są znane tylko czarno-białe zdjęcia. Czerwony kolor osłony radaru jest dla mnie BARDZO wątpliwy. Cały lotniskowo-hangarowy sprzęt w minionym okresie malowano na czerwono i to była zasada aby rzucało się w oczy wszystko niezdjęte z samolotu do startu. Pomarańczowy kolor to późniejsze czasy. Rosjanie w tamtym okresie na swoich samolotach do malowania osłon anten nie stosowani kolory czerwonego. To dlaczego nasz 948 miałby tak mieć? Jaczek rzeczywiście lekko wtórny, w sumie w 90% to powtórki z artykułów w LzS. Ale lepiej mieć to pod ręką w jednym tomie niz rozproszone w kilku numerach Co do części 19 to jako dla nie mającego dostępu do tajnych materiałów PF 948 ze strzała usatysfakcjonował mnie całkowicie Czekam na numer z 29 z Mińska 948 od wielu lat wisiał na stronie MLP w Krakowie Galeria->Sylwetki barwne Marek Radomski. Żadna tajemnica ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasqual Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Tymczasem na allegro wydawca sprzedaje ostatnią sztukę pierwszej części o MiG-29. http://allegro.pl/polish-wings-no-11-mig-29-pt-1-ostatnia-sztuka-i5918609862.html Ale nie traćcie nadziei ci co nie zdążą!Ten jegomość ma zapasy i w razie czego można kolekcję uzupełnić http://allegro.pl/mig-29-1-polish-wings-adam-golabek-i5825204566.html http://allegro.pl/pzl-23-karas-pzl-43-pzl-46-sum-polish-wings-i5758503108.html http://allegro.pl/mig-23-polish-wings-golabek-piotrowski-i5825017745.html Z wyżej wymienionych najbardziej podoba mi się cena tego: http://allegro.pl/mig-23-polish-wings-golabek-piotrowski-i5825017745.html I nie wiem czemu nikt nie kupił po tak okazyjnej cenie. To prawie darmo, a ten jeden brakujący grosz do okrągłej kwoty to bym chyba dopłacił + 8,80 za najtańszą wysyłkę sic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Byłbym bardzo ostrożny w zaklinaniu, że właśnie takie barwy miał 948. Ładny obrazek świadczy w kunszcie plastyka a nie jego wiedzy. Nadal są znane tylko czarno-białe zdjęcia. Czerwony kolor osłony radaru jest dla mnie BARDZO wątpliwy. Cały lotniskowo-hangarowy sprzęt w minionym okresie malowano na czerwono i to była zasada aby rzucało się w oczy wszystko niezdjęte z samolotu do startu. Pomarańczowy kolor to późniejsze czasy. Rosjanie w tamtym okresie na swoich samolotach do malowania osłon anten nie stosowani kolory czerwonego. To dlaczego nasz 948 miałby tak mieć? W takim układzie w jakim kolorze była osłona ?. Ja w swojej siedemnastce zrobiłem na czerwono. Myślałem, że na takiej publikacji jak Polskie Skrzydła można polegać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Nie mam pojęcia. Na podstawie czarno-białego zdjęcia można tylko zgadywać. Szukając analogii z okresu, w zachowanych samolotach CCCP, powinien to być kolor szary lub szaroniebieski. Zachowany pod kilkoma warstwami kolor osłony odrestaurowanego LIM-5 ukazuje kolor ciemnoniebieski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Nie mam pojęcia. Na podstawie czarno-białego zdjęcia można tylko zgadywać.Szukając analogii z okresu, w zachowanych samolotach CCCP, powinien to być kolor szary lub szaroniebieski. Zachowany pod kilkoma warstwami kolor osłony odrestaurowanego LIM-5 ukazuje kolor ciemnoniebieski. Pewności stuprocentowej nie ma więc już tak zostawię. Jeszcze zostaje strzała, która na kalkach jest czerwona a podobno była w kolorze żółtym ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Z tym kolorem strzały to patrząc na zdjęcie na stronie 5 w PW19 nie ma szans na kolor żółty. Jest chyba w literaturze opis, że znakiem wyróżniającym załogi wyborowej jest strzała w kolorze czerwonym (jedynie słusznym w tamtym okresie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Z tym kolorem strzały to patrząc na zdjęcie na stronie 5 w PW19 nie ma szans na kolor żółty.Jest chyba w literaturze opis, że znakiem wyróżniającym załogi wyborowej jest strzała w kolorze czerwonym (jedynie słusznym w tamtym okresie). Też tak sobie myślę. Jakoś dziwnie by wyglądała w kolorze żółtym na tych samolotach. Może tylko obwódka była żółta a nie biała ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Nie wierzę w to. W użyciu bywa zwykle kolor żółty "ciemny" a nie cytrynowy. Normalny żółty nie da chyba na zdjęciu cz-b tak jasnego odcienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 W takim razie zostawię białą. Przemalować na żółty można w każdej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Października 2016 Share Napisano 14 Października 2016 Mamy kolejny numer Polskie Skrzydła 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 14 Października 2016 Autor Share Napisano 14 Października 2016 Mamy. Wczoraj widziałem razem stojace F-16 i Mig-29 chyba numer 38 .Orientujecie się czy ten Migacz jest pomalowany tymi samymi farbami co szesnastka ? czy też odcien na 29 jest taki sam.Odległośc od obiektów ok.150m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi