tomcatsky Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 A Garbusa lub Cessnę masz do lawety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2014 Garbus będzie jakże inaczej. Czeka na odbiór w Martoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2014 Garbus będzie jakże inaczej. Czeka na odbiór w Martoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2014 Myślałem, że nic gorszego od Eurofightera nie może mis ię już przytrafić ze stajni trumpetera, a jednak. Każdy element który sklejam, wymaga szlifowania, dopasowywania, prostowania na siłę, sklejania na raty, szpachlowania, ponownego szlifowania, rycia linii podziałowych, nitowania itd. Na chwilę obecna po kilkugodzinnych dzisiejszych bojach mam to: Czyli dwie przednie połówki kadłuba, wstępnie obrobione i z pocienionymi elementami mocowania działka: Sklejone obydwa skrzydła, jedno już raz szpachlowane/szlifowane/szpachlowane drugie tylko szpachlowane a szpachli idzie sporo: Przeszllifowany tył kadłuba z wyciętymi otworami na siatkę: Sklejony tylny statecznik poziomy i jeden pionowy. I to wszystko. No a na koniec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Ktoś mnie może oświecić w temacie słynnego zdjęcia z Garbusem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2014 Nie no, nie żartuj. Wpisz w guglach "gau-8 beetle" a tajemnica się wyjaśni. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 Nie no, nie żartuj. Ostatni samolot skleiłem mając lat 14, wiec dość dawno i nie był to A-10, stąd moj brak biegłości w temacie . Teraz jestem mądrzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 Oki, rozumiem. Myślałem że to zdjęcie jest znane każdemu kto lubi duże giwery które z przeciągu kilku sekund potrafią zrobić duży durszlak z każdego znanego ludzkości pojazdu (i nie tylko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Super wszystko wygląda. Ale w sumie minie nie dziwi że ten trumpeter troszkę niedokładny, z początku modele od tego producenta były nie najlepsze. Co nie oznacza że teraz jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2015 Super wszystko wygląda. Ale w sumie minie nie dziwi że ten trumpeter troszkę niedokładny, z początku modele od tego producenta były nie najlepsze. Co nie oznacza że teraz jest lepiej.Dzięki. Niestety wczesny trumpeter nie grzeszył jakością. Teraz jest o niebo lepiej. W międzyczasie zacząłem poprawiać taśmę amunicyjną, niestety dużo nie zrobiłem bo na noc do roboty ale IMHO wygląda obiecująco (drucik 0,5mm i na to blaszka z puszko po pepsi): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 Po powrocie z roboty rano udało mi się posiedzieć godzinkę i w tym czasie dokończyłem taśmę (pomalowałem i oblaszkowałem): Wkleiłem siateczkę do tylnej części kadłuba: I oblaszkowałem kawałek taśmy amunicyjnej co jest z tyłu bębna: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Pikna ta taśma panie, pikna. Spróbuje skopiować twój patent do mojego projektu, bo kupne produkty nie dają efektu jaki bym chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 Pikna ta taśma panie, pikna. Spróbuje skopiować twój patent do mojego projektu, bo kupne produkty nie dają efektu jaki bym chciał.A dziękuję bardzo. Jakby co to służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2015 Dzisiaj odebrałem garbusa: Wcześniej czytałem dwie recenzje ale jedna z nich była sponsorowana przez Airfixa więc podchodziłem do niej z rezerwą, druga recenzja nie zostawiła na tym modelu suchej nitki i słusznie bo to co zobaczyłem to jakaś żenada. Kilka pseudo ramek z fatalnymi odlewami wrzuconych do małego woreczka. Wiem, że to są stare formy itp, ale części są naprawdę do du... Nie wiem jak można takie gó... sprzedawać ludziom. Jedna z części: Na razie zrobiłem tyle: Na szczęście karoseria jest w miarę dobra, a resztę to słabo będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2015 Po kilku godzinnych bojach, stanęło na tym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 7 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2015 Przyczepa dostała kółka, oblaszkowałem ostatnią taśmę (przyłożone na sucho) i od razu porównanie z garbuskiem: Później poprzyklejałem szyby (już zamaskowane), pomalowałem wnętrze na piaskowo, podoklejałem różne elementy i niestety musiałem zaszpachlować otwory na kierunkowskazy bo w moim zestawie ich nie było: Pomalowałem środek: i deskę rozdzielczą i kierownicę (chociaż kółko to chyba na inny kolor zrobię, ale dopiero malując zauważyłem że jest to "anglik" i kierownica jest po złej stronie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Stycznia 2015 Share Napisano 7 Stycznia 2015 łądne.... ... opakowanie do działka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 8 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2015 Hehe, ale to jest dobre opakowanie do działka: Źródło: http://beyondthesprues.com/Forum/index.php?topic=748.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 8 Stycznia 2015 Share Napisano 8 Stycznia 2015 Ciekawość mnie rozpiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 8 Stycznia 2015 Share Napisano 8 Stycznia 2015 Na ciężarowce fajnie by wyglądało, tyle, żeby zapewnić temu działku możliwość obrotu i obsługę, to rozrosło by sie troche.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2015 Ciekawość mnie rozpieraHehe, ale zawsze możesz pokusić się o zamontowanie na HUMVEE z poniższym zastrzeżeniem... Na ciężarowce fajnie by wyglądało, tyle, żeby zapewnić temu działku możliwość obrotu i obsługę, to rozrosło by sie troche....Na pewno, tylko trzeba by było zadbać nie tyle co o mocowanie ale o stabilność całej platformy, raczej bez dodatkowych podpór by się nie obyło. Działko generuje około 45kN odrzutu co jest poteżną siłą i po prostu albo by przewróciło pojazd albo się urwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2015 Z racji tego, że mi się trochę dostało na PWM za traktowanie garbusa po macoszemu to po pierwsze: zrobiłem washa w środku i przykurzyłem delikatnie, dodałem pedały gazu, hamulca i sprzęgła oraz wymieniłem badziewne zestawowe pręty na kawałki igły jako ruru wydechowe: Po drugie zaszpachlowałem i wyszlifowałem otwory po kierunkowskazach i dorobiłem z pręcika 1mm własne kierunki (bo zestawowe albo się zagubiły albo nie było) oraz nawierciłem otwory pod nowe lusterka: Po trzecie przemalowałem kierownicę i przerobiłem deskę rozdzielczą na ruch prawostronny, dodając radio, schowek i nowy zegar (sorry za zdjęcie): Po czwarte przygotowałem kanister, zrobiłem skrzynkę narzędziową z blaszki, dorobiłem klucze, pasy, gąbkę, lusterka zewnętrzne (do dogięcia jeszcze), wydrukowałem jakieś pisemka: Po piąte zrobiłem tablice rejestracyjne na wzór oryginału oraz dodałem pręty (rury?) do zderzaków: Deska rozdzielcza i pasy zamocowane i dorobiłem lusterko wewnętrzne: I powrzucałem graty do środka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2015 Pomalowałem kapsle, na zdjęciu po malowaniu a część po polerowaniu: No i kolorek, bladożólty nijaki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2015 Zamontowałem koła i oczywiście nie obyło się bez problemów bo całość była na tyle krzywa, że jedno koło wisiało 2mm w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2015 Tak wygląda Garbi prawie gotowy: Jakieś wycieraczki z przodu muszę dorobić bo dziwnie wygląda bez nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi