Mikele Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Nowy rok zaczynam skokiem w bok od mojej tematyki a to dlatego, że model przeznaczony będzie na prezent. Samolot ładny, model prosty, powinno pójść sprawnie Kokpit jeszcze domaga dopieszczenia, poobijania i brudzenia tu i tam i doklejenia kilku dupereli, ale w zasadzie bliżej niż dalej. Easy kit składa się jak klocki, ale wymaga doposażenia w brachy, które dedykowane są do innego modelu do zestawów Academy, więc pewnie trochę będzie je trzeba poprzycinać. Model będzie w malowaniu "Wishful Thinking", kalkomanie Kagero, jak znajdziecie jakieś ciekawe zdjęcia tego egzemplarza to podrzucajcie do warsztatu, bo ciężko znaleźć dokumentację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Z czego zrobiłeś to żółte okrągłe, nad wolantem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2015 To żółte to lampa celownika. Po pomalowaniu podstawy na czarno namalowałem srebrnym zarys lampy i na to dałem dużą kroplę Clear Yellow. Jeszcze szybę trzeba dokleić i celownik gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Podziwiam Cię Michał w jakim tempie robisz kolejne modele . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Nowy rok zaczynam skokiem w bok od mojej tematykiTez zaczalem ten rok od skoku w bok [P-38/F-5E] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2015 Kolimator dostał szybę, przedział za fotelem dostał brudu więc kabina gotowa. Zabrałem się też za wnęki podwozia.Blachy trzeba było trochę podocinać, bo dedykowane są do modelu Academy więc spasowanie jest takie sobie. I tak w paru miejscach czekają mnie poprawki, ale i tak lepsze to niż gładkie, jak po tynkowaniu, ściany luków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 Jakis progres w pracach? Ja w moim utknalem w przedziale fotograficznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 Pucuję połączenie połówek płatowca. Całość jest złożona z dwóch części, więc wyprowadzenie tego na równo i gładko pod metalizer to sporo roboty. W międzyczasie dziś lub jutro będzie galeria z modelarskiego skoku w bok ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 Malowanko(łiszful finkin) bardzo efektowne !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2015 Ponieważ monotonne szlifowanie nie należy do moich ulubionych, modelarskich czynności więc w przerwach dłubię sobie przy drobnicy. Dorobiłem lufy uzbrojenia, bo HB zaproponował w ich miejsce walce odlane razem z noskiem. Jeszcze to trzeba wypucować na glanc, odtworzyć linie i będzie gotowe, ale z grubsza prezentować się to będzie tak: Lufy "wklejone" są na maskol więc ich niedokładne położenie na fotach nie jest ostateczne. Wyloty luf okleiłem gęstym CA bo chcę odtworzyć pokrowce widoczne na zdjęciu w pierwszym wpisie w wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 21 Stycznia 2015 Share Napisano 21 Stycznia 2015 A moze ......... ....nie zebym Cie namawial do zlego ale.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2015 Nie nie nie. Kupiłem Easy set, żeby było lekko, łatwo i przyjemnie. I tak już muszę przerabiać co nieco, żeby go wyprowadzić na ludzi. Poza tym jak pisałem model jest przeznaczony na prezent, i nie chciałbym zaczynać neverending story Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 21 Stycznia 2015 Share Napisano 21 Stycznia 2015 Bardzo ładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Stycznia 2015 Share Napisano 21 Stycznia 2015 Pryśnij ten nos czymś kryjacym, żeby zobaczyć co naprawdę ulepiłeś., Na zdjęciach wygląda bardzo dziwnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2015 To to wiadomka. Prace w toku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2015 Pytanie do nadwornych rzeźbiarzy. Jakieś pomysły na chwyty powietrza po bokach okaptowania silników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marin Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Taka nieśmiała propozycja - potraktować oryginalny element jako matryca i wytłoczyć elementy z folii alu tylko jakiejś grubszej typu wieczko z jogurtu itp. Nie wiem jak wygląda w oryginale krawędź wlotu, czy jest zaokrąglona i zawinięta do środka? jeżeli tak to może sama krawędź wykonać z drucika i połączyć w sprytny sposób z samym wlotem? Nakomplikowałem chyba, ale chciałeś propozycje to masz . Alternatywa typu rozwiercenie wlotu wydała mi sie zbyt banalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2015 Dostałem podobną poradę odnośnie tłoczenia także na PW, więc prawdopodobnie tak to się właśnie skończy, dzięki A tymczasem, dalej szukając sobie zajęć zastępczych w przerwach między szlifowaniem pomałowałem część drobnicy. I na razie będzie dłuższa przerwa, bo mnie dłuższy wyjazd służbowy czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Dostałem podobną poradę odnośnie tłoczenia także na PW, więc prawdopodobnie tak to się właśnie skończy, dzięki w temacie wlotow........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Temat chwytów powietrza częściowo mam załatwiony - na pewno w kwestii know how. Użyłem prętów plastikowych z nawierconymi otworami i po przecięciu na pół dokleiłem je w miejsce częściowo odciętych imitacji na modelu. Jeszcze trzeba toto obrobić na odpowiedni kształt i dorobić w ten sam sposób chwyty o mniejszych średnicach przy rurach wydechowych. Tempo prac jak widać przesadnie zawrotne nie jest, na korzyść modelu działa to, że ma być przeznaczony na prezent, więc nie jak bardzo nie miałbym go dość i tak go skończę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Mikele, ja to Cie muszę poprosić o tutorial robienia brudzingu na podwoziu i wnękach bo robisz to fantastycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Żadnej wiedzy tajemnej w tym nie ma ;) http://www.modeldisplayproducts.co.uk/index.php?route=product/product&path=169_172_88&product_id=253 Do tych zalchapać używam akrylowego washa Promodellers Dark Dirt. Ponieważ jest akrylowy jest bardzo łatwy w nakładaniu - można i nanosić pędzlem i z aerografu (prosto z butli) co daje bardzo naturalny kształt zachlapań. Zmywać nadmiar można nawilżonym w wodzie wacikiem czy ręcznikiem papierowym. A jeśli chodzi o pigmenty na oponach to też temat prosty. Pigmenty (w zasadzie jakiekolwiek, bo wszystkie "pracują" tak samo) w kolorach ziemistym i piaskowym wsypuję do jakiegoś pudełka (np. po zapałkach), wkładam do środka gotowe koła, mieszam miksturę i po wyjęciu usuwam nadmiar pigmentu miękkim pędzlem. Warto wcześniej pędzelkiem nanieść na pokrywane elementy jakiś pigment fixer, wtedy lepiej się trzymają. Ot i cała historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Dzięki Mikele. Po Łoszu Vallejo mam awers do akrylowych specyfików tego typu ale coś popróbuje, Fixer przed nałożeniem pigmentów? Zawsze myślałem że kładzie się go na pigmenty. Czy pigmenty jeszcze później variszujesz czy sam fixer starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Na fixer łapią (a przynajmniej powinny) dość mocno. Pod koniec, przy całości zazwyczaj, podwozie też dostaje bezbarwnym matowym, a jeśli pigmenty mi wtedy zbyt mocno się stonują (to się czasem zdarza) to na koniec znów nakładam tu i tam miękkim pędzlem. Nie jestem specjalnie wielkim fanem trzymania się określonej kolejności działań przy modelarstwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi