Adams M1A1 Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Witam .Poszukuję zdjęć czołgów M1A1 Abrams z pługiem przeciwminowym z operacji "Pustynna Burza" z 1-szej , 2 -giej lub 3 -ciej Dywizji Piechoty ewentualnie 1 Dywizji Kawalerii .Może ktoś z kolegów zna sposób oznakowania takich pojazdów ,chodzi o numer wozu w plutonie i kompani oraz o jego umiejscowienie na przodzie pojazdu, w internecie znalazłem tylko zdjęcia takiego czołgu z 2-go Pułku Kawalerii co niewiele mi pomogło. Z góry dzękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 sokol http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?5086-German-US-Vehicles-in-the-Polish-Army schemat zapewne jest ten sam co na niemieckich pojazdach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Ponad rok temu, pisałem do jednostek, które mają Bibera i Elefanta, żeby powiedzieli, czy zrobili jakieś zmiany w malowaniu pojazdów po otrzymaniu z Niemiec. Odesłali mnie do rzeczników prasowych. D nich też napisałem. Niestety nie odpowiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Niestety nie odpowiedzieli.Może wprowadzone zmiany są tajne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 1 Stycznia 2012 Share Napisano 1 Stycznia 2012 Zmiany nie są tajne , tylko armia głupia. Albo bardziej ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 1 Stycznia 2012 Share Napisano 1 Stycznia 2012 Wy się tam nie śmiejcie z tej tajności. W czasie odbywania ZSW , kolega robił gablotkę na klubie żołnierskim i umieścił tam zdjęcia i podstawowe dane techniczne sprzetu używanego w jednostce, które to znalazł w internecie. Jak to zobaczył dowódca to mało co nie podał go do prokuratury za ujawnianie tajemnicy wojskowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 http://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?f=68&t=24772 Czytamy a potem - latem jedziemy i podziwiamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obalacz panzermitów Napisano 17 Stycznia 2013 Share Napisano 17 Stycznia 2013 Szukam fotek LAV-R z okresu Pustynnej Burzy, może ktoś znalazł więcej niż ta jedna z LAV-L holującym -R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biver Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Pytanko Po co zamontowano karabinek (AKM?) na lufie tej "Dany" http://img.readtiger.com/wkp/en/1_Mazurska_Brygada_Artylerii_03.jpg ? Pozoracja strzału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 To jest urządzenie a raczej sposób zgrywania przyrządów celowniczych z działem. Mała tarcza, mały pocisk, mała odległość. Trudno zgrać urządzenia waląc na 15km. Po za tym załoga wykonuje takie same czynności jak przy strzelaniu pociskiem 152mm wojsko się szkoli a wychodzi taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biver Napisano 3 Grudnia 2013 Share Napisano 3 Grudnia 2013 Dzięki. Jeszcze muszę sobie zwizualizować o co biega ale start już mam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 Nie mogłem znaleźć dedykowanego tematu do polskich HMMWV (na bank mi umknął ) więc zapytam tu, bo temat ku temu. 1. Czy na polskich M997 na obrotnicach są stosowane WKM M2 Browinga, czy tylko nasz PeKaśki? 2. Czy na wyposażeniu WP są ambulanse na bazie HMMWV ze sztywną, dużą nadbudówką (nie znam oznaczenia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 "strona polska była zainteresowanie także wariantem ambulansu o sztywnej zabudowie – M997A2 HMMWV Maxi-Ambulance. Produkcja czteronoszowych sanitarek w owym okresie była jednak wstrzymana i ze względu na brak zainteresowania tą odmianą Humvee ze strony innych państw, nieopłacalnym było jej wznowienie." Polska nie posiada więc M997. Co do M2, raczej nie chyba że te zapożyczone od USA, to podyktowane jest unifikacją sprzętu, korzystanie z różnych kalibrów broni niesie koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedź. Polska nie posiada więc M997... Poleciałem na skróty z oznaczeniem czteromiejscowych, nieopancerzonych wersji. Internety mi podpowiadają, że sporo tego - M1025, M1043, M1045... Jakie w takim razie są u nas montowane półcalówki? WKM-B? Ktoś to robi w plastiku w 1:72? To samo pytanie dotyczyło by też PK i Spike'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 Poleciałem na skróty z oznaczeniem czteromiejscowych, nieopancerzonych wersji.M998 Internety mi podpowiadają, że sporo tego - M1025, M1043, M1045...viewforum.php?f=124 Jakie w takim razie są u nas montowane półcalówki? WKM-B? Ktoś to robi w plastiku w 1:72? To samo pytanie dotyczyło by też PK i Spike'a.viewtopic.php?f=124&t=19122 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 M998 No jakos tak ;) viewforum.php?f=124 No mówiłem, że mi umknęło Idę czytać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 Jakieś lepsze zdjęcia Leo 2A4 w zimowych malowaniach? Gdzie szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 Strona 10BKPanc w miesiącach zimowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 http://10bkpanc.wp.mil.pl/pl/16_115.html To był bardzo dobry trop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 Ktoś może rzucić światło (najlepiej więcej zdjęć) tego egzemplarza Rosomaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Hilfe! Ktoś ma schemat powierzchni antypoślizgowych dla Challenger I? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Maja 2017 Share Napisano 17 Maja 2017 Turecki Altay z pługiem i pancerzem prętowym zaprezentowany na IDEF 2017. Ciekawe, jak się on ma do Leo2A5/6 czy takiego T-72B3M/T-90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Sierpnia 2017 Share Napisano 29 Sierpnia 2017 Challenger II w nowych-starych szatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi