Tremac Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Coś ruszyło Fajne spawy. Całość do kupy będziesz sklejal i dopiero malował czy inny patent masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 30 Marca 2015 Autor Share Napisano 30 Marca 2015 Dzięki za doping. Spawy eleganckie. Możesz przybliżyć swoją technikę? Przyłączam się do pytania Krzysztofa. Spawy wykonuję z masy dwuskładnikowej Milliput. W okół wystających elementów (typu wizjery' date=' zawiasy) upycham masę wykałaczką, następnie nożykiem odcinam nadmiar do pożądanej grubości spawu i na koniec formuję ślad palnika za pomocą zaostrzonej wykałaczki. Wykałaczka musi być na tyle wilgotna żeby nie przyklejała się masa, jednak nie za bardzo żeby jej nie rozpuszczać. [b']meser262[/b] Szwy na kołach jeszcze trochę zniweluję. Zasadniczo taki szew przez środek bandaża występował i jest akceptowalny. Niestety ogranicza mnie trochę brak porządnej dokumentacji fotograficznej. A jakie szczegóły Cię interesują? Interesuje mnie układ spawów, szczegóły na kopułce dowódcy i włazie na dachu i cały tył nad silnikiem. Zasadniczo przydało by się porządnie obfotografować jakikolwiek egzemplarz. W sieci na razie nie znalazłem puki co porządnego Walkaround'a. Tremac Przewiduję polepić całość z wyłączeniem układu jezdnego który pomaluję oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Myślę że to Ci pomoże.Szukajcie, a znajdziecie. około 200 zdjęć wraku świetnie widać spawy i resztę - wczesna wersja : - http://legion-afv.narod.ru/SU-122_Sertolovo.html około 90 zdjęć muzeum wersja późna : - http://legion-afv.narod.ru/SU-122_Kubinka.html I jak pomogło na kłopoty modelarskie? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 30 Marca 2015 Autor Share Napisano 30 Marca 2015 Krzysztof dzięki wielkie. Przyda się na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Proszę bardzo. Zasadniczo taki szew przez środek bandaża występował i jest akceptowalny. Marcin dopytam się bo nie daje mi to spokoju. Ten szew na kole nie ścierał się? A jeśli się nie ścierał to jest tak wbudowany jakoś w tę gumę? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 30 Marca 2015 Autor Share Napisano 30 Marca 2015 Oczywiście, że się ścierały jednak nie był to proces który następował w bardzo szybkim tempie. To co czasami widać na kołach to jest bardziej nierówność (nie koniecznie wypukła) pozostała po połówkach formy odlewniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 OK. Dzięki Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam, Mała aktualizacja poświąteczna. Kruca bomba mało casu... więc i postęp nie za duży, ale zawsze trochę do przodu. Trwają prace blacharsko spawalnicze. Dodałem kilka spawów i rozpocząłem montaż błotników. Tak to wygląda obecnie. W tak zwanym między czasie wykiełkował koncept podstawki. Zakładam dodanie jeszcze kilku pozorantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Marcin Su-czka fajna. Ale mi trochę rozmiar tych torów nie pasuje - chyba nie ta skala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 9 Kwietnia 2015 Share Napisano 9 Kwietnia 2015 No spawanie i blacharka musi trochę trwać. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Dzięki za komentarze i czujność. Tor ma rozstaw 32 mm czyli po przeliczeniu zbliżony do kolei szerokotorowej tj. 1536 mm (szeroki tor rosyjski ma rozstaw 1520 mm). Jest to fragment toru od kolejki w skali 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Kwietnia 2015 Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Skoro tak jest to dobrze. W każdym razie strasznie monstrualnie wyglądają przy pojeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 10 Kwietnia 2015 Share Napisano 10 Kwietnia 2015 Podkłady kolejowe "wtop" w podłoże i "Suczkę" daj na wzniesieniu lekkim. Teraz torowisko na dodatkowym postumencie - dlatego trochę dziwnie wygląda. Pozoranci bardzo wskazani. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 10 Kwietnia 2015 Share Napisano 10 Kwietnia 2015 siczny-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Kwietnia 2015 Share Napisano 10 Kwietnia 2015 Model trudno dostępny, podobnie jak T-34, mam akurat waloryzację V-P do tego... Tobie idzie świetnie. Podstawka też zapowiada się dodatkowo ciekawie. Podglądam z przyjemnością może kiedyś skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 11 Października 2015 Autor Share Napisano 11 Października 2015 Cześć. Długo nic nie pokazywałem w tym warsztacie jednak prace pomału posuwały się do przodu. Działo dostało błotniki i armatę. Prace blacharskie cały czas w toku. Podziałałem też trochę na podstawce. Tor obsypałem kamykami, zdewastowałem słup telegraficzny i uformowałem drogę. Całość otrzymała pierwsze kolory. Poniżej kilka zdjęć z placu boju. A to najnowszy ulepek mojego syna w trakcie malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Podstawka nabiera kolorów. Na wnętrzu słupa podziałałbym jeszcze olejami, ale lepiej spróbować na zapasowym aby tego nie zepsuć. A młody niech działa i trenuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Witam. Coś tam podziałałem na podstawce. Nad drogą muszę jeszcze popracować. Oczywiście wszelkie uwagi i sugestie mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Bożowi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 19 Października 2015 Share Napisano 19 Października 2015 Mam niekompletny zestaw figurek TAMIYA 32521 w 1/48. Mogę Cię poratować jakimś ludzikiem jeśli takowego planujesz na dioramce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 20 Października 2015 Autor Share Napisano 20 Października 2015 Dzięki Paweł, ale właśnie kilka dni temu kupiłem świeży zestaw. Ludzików planuje kilku ustwić. A ilu to wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 Jak na razie piękna robota z pojazdem. Na dioramce rozważ dodanie innych roślinek np wysokich źdźbeł trawy, może nawet krzaków. Dodanie jakiejś takiej skałki też nie było by głupie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 29 Listopada 2015 Autor Share Napisano 29 Listopada 2015 Witam. Niestety czasu na modelowanie mało ale małymi kroczkami staram się brnąć do przodu. Raz na jakiś czas przysiądę na 10-20 min, przykleję jedną albo dwie blaszki. Poza głównym kadrem wydarzeń lepią się statyści. Ale to już w następnym odcinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 Witam.Niestety czasu na modelowanie mało ale małymi kroczkami staram się brnąć do przodu. Raz na jakiś czas przysiądę na 10-20 min, przykleję jedną albo dwie blaszki. Jak przyjdzie do malowania to już tak łatwo nie będzie. Mam nadzieję że uda ci się w końcu trochę czasu wygospodarować i podgonić. Obserwuję dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2015 Witam, W miarę wolnego czasu coś tam dłubię przy blacharce. Kilkukrotne poszukiwania na dywanie drobnych elementów które odlatują z przed nosa w najmniej odpowiednim momencie, klei CA który nie kleił nawet papieru i rozklejanie już złożonych części, kosztowały mnie dziś sporo nerwów. Następnym razem zanim kupię taką ilość blach w tej skali zastanowię się dwa razy. No nic koniec biadolenia czas na zdjęcia. Skrzynia narzędziowa, trochę jej się oberwało co by nie odstawała od całości. A ta mała kropka koło grosza to uchwyt na skobel do zamykania skrzyni. No i rzut oka na całość. Ogarnia mnie lęk na myśl o malowaniu tego wszystkiego. Zbiorniki i siatka nad silnikiem jeszcze nie przyklejone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi