Mitrandir Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Dawno mnie tu nie było Korzystając z rozpędu i przypływu weny, postanowiłem doprowadzić kolejnego wiatraka do szczęśliwego końca. Troszkę ponad rok temu, wziąłem na tapetę model pięknej maszyny. Dolphin to jeden z bardziej zgrabnych śmigłowców na świecie i równie powszechnie użytkowany. Piękny "czerwony" symbol U.S.C.G. Sam Coust Guard użytkuje te maszyny w kilku wariantach, mnie zainteresowała uzbrojona wersja MH-65C z bazy HITRON Maszyna ma kilka smaczków, które trzeba będzie stworzyć od podstaw. Do dyspozycji mamy tylko to co kiedyś wypuściła firma matchbox, i naiwnie przepakowała dodając "nowe" kalki firma Revell - niedużo Model może co najwyżej robić za bryłę kadłuba, nie ma nawet żadnych linii podziału, choć i to już dużo Tak wygląda zestaw, pewnie wszyscy widzieli już ten model, ale pokarzę bo mamy niewiele Ze swojej strony postarałem się o mały dodatek, co prawda nie ma do niego żadnych blaszek i trzeba będzie wszystko dziergać ręcznie, ale za to dostałem z za oceanu bodajże najlepsze kalki jakie są dostępne do tego modelu śmigłowca z firmy Fireball Modelworks dedykowane do wersji HH i MH Wyglądają tak Dorzucę jeszcze kilka fotek, by Ci co nie są w temacie śmigłowców, też mogli zobaczyć z czym będziemy się mierzyć w tym warsztacie Trzecie zdjęcie to wariant HH-65C ale chodziło o otwarty panel elektroniki I mały przegląd uzbrojenia MH-65C 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Super, że postanowiłeś go skończyć, pewnie znów będą mnie bolały oczy od tej drobnicy, którą z pewnością szykujesz Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McSimus Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Piękna maszynka. Cola i popcorn i obserwuję :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Te snajperki też będą w modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 Te snajperki też będą w modelu? Oczywiście, nie po to wybrałem wersję uzbrojoną i dopancerzoną żeby teraz nie zrobić snajperek ( niestety, w modelu nie ma ) Super, że postanowiłeś go skończyć, pewnie znów będą mnie bolały oczy od tej drobnicy, którą z pewnością szykujesz Powodzenia! Pablo specjalnie sobie nabyłem lampę ze szkłem powiększającym, co by cię oczy mogły boleć Manufaktura już czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Jezeli podczebujesz jakiegosz materialu (walkaround, Flight manual, ..), moge pszeslac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 Jezeli podczebujesz jakiegosz materialu (walkaround, Flight manual, ..), moge pszeslac. Co tylko masz, chętnie przyjmę Na pewno się nie zmarnuje. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Zdaje się że mam taką samą lampę - szkło powiększające w niej jest raczej mało przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Dobra, to dawaj swoj e-mail. (Do PM). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Marca 2015 Autor Share Napisano 23 Marca 2015 Zdaje się że mam taką samą lampę - szkło powiększające w niej jest raczej mało przydatne. Solo, bo ty masz na jedno oko No dobra nocka za nami można odsłonić nieco prac. Jak już wspomniałem nie ma na całym modelu linii podziału poszycia, więc do dzieła Jedne trzeba dorobić a inne usunąć ehhh... modelarska dola Pociachałem też nieco nas wiatraczek a co , będzie taki cały Efekty pracy nocnej ekipy prezentują się tak... ... a nad ranem wpadł nadzór techniczny No dobrze, teraz trzeba popracować (...dziś też jest noc ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Ty się ciesz, że nie ma linii podziału, bo jakby Ci Matchbox sprezentował te charakterystyczne dla większości ich modeli rowy, to miałbyś dwa razy więcej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Trochę ci się nazbierało tych pudełek-masz pracownię w sklepie modelarskim?.......wykukałem MI-8/17 H.Bossa-kiedy warsztat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Marca 2015 Autor Share Napisano 23 Marca 2015 Trochę ci się nazbierało tych pudełek-masz pracownię w sklepie modelarskim?.......wykukałem MI-8/17 H.Bossa-kiedy warsztat? Sławeczku, to nie sklep to tylko mój mały kącik (tylko jakieś 205sztuk) MI-17ka będzie robiona tylko troszkę później, ale będę robił w wersji 1 V Taki jak Flachy. tylko z podwieszonym "czym sie da" i czystszą. Ale później, bo jeden nasz kolega właśnie prowadzi warsztat 17-ki w 1/72 i nie chciałbym się wcinać ze swoją Poza tym jest jeszcze tyle ciekawych tematów Ty się ciesz, że nie ma linii podziału, bo jakby Ci Matchbox sprezentował te charakterystyczne dla większości ich modeli rowy, to miałbyś dwa razy więcej roboty. Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, ale to właśnie jest Matchbox Tylko przepakowany z kalkami U.S.C.G. przez Revellacyjną firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Wiem, dlatego pisałem, że powinieneś się cieszyć, że masz gładki kadłub. Matchbox potrafił czasem zrobić linie głębokie niczym Rów Mariański. A tak w ogóle kolekcję pudełek z wiatraczkami masz niezłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Marca 2015 Autor Share Napisano 23 Marca 2015 Niezła, to ona będzie jak je wszystkie skleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Marca 2015 Autor Share Napisano 23 Marca 2015 Niezła, to ona będzie jak je wszystkie skleję No ale nocka mija, a model się dłubie trzeba było sie pozbyć tych starych wydechów od wersji "A" i powstały nam pokrywy silnika wyznaczyłem ważniejsze elementy poszycia i wykonałem wloty i wydechy pokusiłem się również o wywalenie starych goleni i dorobienie wnęk podwozia głównego oraz skorygowałem kształt wlotów powietrza i dorobiłem środkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Marca 2015 Autor Share Napisano 23 Marca 2015 Jezeli podczebujesz jakiegosz materialu (walkaround, Flight manual, ..), moge pszeslac. Zapomniał bym, Robertas bardzo dziękuje za fantastyczny materiał bazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Witam. No zakres prac porównywalny z moim Sokołem... ale muszę Ci przyznać że idziesz jak burza ;) może dzięki temu i ja zmotywuje się do podłubania kibicuję i podglądam ps. może głupie pytanie ale czy czerwony kolor wyprasek nie utrudnia pracy? chodzi mi o takie rzeczy jak kontrola nacinanych linii podziału lub łączenia z dorabianymi elementami...? choć może to tylko na zdjęciach sprawia takie wrażenie... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Zapomniał bym, Robertas bardzo dziękuje za fantastyczny materiał bazowy Prosze bardzo, najwasznejsze zeby to pomoglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Marca 2015 Autor Share Napisano 25 Marca 2015 Witam.No zakres prac porównywalny z moim Sokołem... ale muszę Ci przyznać że idziesz jak burza ;) może dzięki temu i ja zmotywuje się do podłubania kibicuję i podglądam ps. może głupie pytanie ale czy czerwony kolor wyprasek nie utrudnia pracy? chodzi mi o takie rzeczy jak kontrola nacinanych linii podziału lub łączenia z dorabianymi elementami...? choć może to tylko na zdjęciach sprawia takie wrażenie... pozdrawiam Szkoda tylko, że ja nie mam żadnych gotowych dodatków ... Jedyne co się z grubsza nadaje to ogólny zarys kadłuba... i to tyle Co do koloru plastiku, to nie zauważyłem problemu, a burza się dopiero rozkręca Nie jest to najlepsze tworzywo z jakim pracowaliśmy Leonie, ale czy to nas powstrzyma Dobra dziś też troszkę się działo, i można coś pokazać. Ogólne przymiarki nie wyszły najgorzej, Kilka nieudolnych prób trasowania linii ten plastik jest dość miękki, ale wcale przez to nie jest łatwiej Tu trochę detali, chwyty, wydechy klapki i początek dopancerzenia. wstępny zarys "nowego" dziobu... ... i już docelowy. i następny etap odwzorowania wlotów powietrza. ... ale, noc jeszcze taka młoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 No no, ładne tempo zapodajesz czym trasujesz linie? Czy ten nowy dziób powstał tylko ze szpachli? Pozdrowionka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Marca 2015 Autor Share Napisano 26 Marca 2015 No no, ładne tempo zapodajesz czym trasujesz linie? Czy ten nowy dziób powstał tylko ze szpachli? Pozdrowionka ;) Pawełku a co, mam się ociągać jak z LPRem Linie trasuje własnej produkcji ustrojstwem, a dziób powstał z milliputa i tak jak mówisz w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 DSam Coust Guard użytkuje te maszyny w kilku wariantach, mnie zainteresowała uzbrojona wersja MH-65C z bazy HITRON HITRON to nazwa Dywizjonu USCG do zadań bojowych (osłona abordaży statków, operacje antynarkotykowe) Dywizjon stacjonuje w bazie Cecil Field w Jacksonville na Florydzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2015 DSam Coust Guard użytkuje te maszyny w kilku wariantach, mnie zainteresowała uzbrojona wersja MH-65C z bazy HITRON HITRON to nazwa Dywizjonu USCG do zadań bojowych (osłona abordaży statków, operacje antynarkotykowe) Dywizjon stacjonuje w bazie Cecil Field w Jacksonville na Florydzie. Dziękuję za czujność, ale to miałem na myśli (skrót myślowy) "...z bazy HITRON" w domyśle ( bazy tego dywizjonu ) Korzystając z okazji, sprostuje jeszcze samą użytą przeze mnie nazwę "Coust Guard", też celowo została "przekręcona" oczywistym jest, że ta formacja to COAST GUARD. Cóż liczyłem trochę na jakieś merytoryczne wsparcie , ale takie też jest miłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 4 Maja 2015 Autor Share Napisano 4 Maja 2015 No i po długim procesie tentegowania w głowie... Przyszła pora na część dalsza rzeźbienia w "miękkim materiale" (choć miałem juz pytanie : czy zapomniałem o warsztacie? ) Niestety, czas w ciągu doby uległ jakiejś drastycznej kompresji, i jest go coraz mniej ale jakoś małymi kroczkami damy radę Dziś kilka fotek z nierównej walki, o odtworzenie jakiejkolwiek powierzchni na tym wiatraku. Wyglądało to tak: na podstawie różnych dziwnych fotek udało się pomalutku odtworzyć część powierzchni. po jeszcze kilku przeróbkach i modyfikacjach oraz położeniu podkładu .... trochę skali porównawczej Dalsze prace będą niestety wymagały troszkę innych materiałów, trzeba dorobić nie istniejące wnętrze kabiny i dorobić od nowa oszklenie przednie i dziobu. Wygląda na to że nabiorę doświadczenia z płytkami Vivak One kozie death 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi