Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam czy ktos moze wie gdzie mozna dostac F16 block 50/52 w skali 1:72

Napisano

Jeżeli chodzi ci o to aby zrobić Jaszczompa to najlepszy będzie model Revella. Niestety jest wycofany z produkcji i dostępne są tylko resztki w marketach typu Tesco bądź w internetowych sklepach modelarskich (chyba łatwiej będzie w marketach). Możesz jeszcze szukać na Allegro, rzadko ale bywa.

Napisano

Piotrek.S. przykro mi ale tego modelu juz chyba nigdzie na dzien dzisiejszy nie dostane dzwoniłem dzis do jednej z poznańskich hurtowni i powiedzieli ze bedzie taka wersja revella ale dopiero na wiosne i to w polskich barwach , myslałem ze uda mi sie dostac jeszcze teraz ale nic nie poradzimy dzieki za info

Napisano
powiedzieli ze bedzie taka wersja revella ale dopiero na wiosne i to w polskich barwach
Serio? Czyzby Revell chcial wznowic produkcje? Chyba wyczuli koniunkture na polskim rynku. Ja czekam, az Tamiya wypusci Block 52 w 48-ce. Moze sie doczekam...
Napisano

A ja chyba wybiorę się do Tesco i sprawdzę. Może gdzieś znajdę tę polską 16.

Napisano
bedzie taka wersja revella ale dopiero na wiosne i to w polskich barwach
A w jakiej skali?

Pozdrawiam

Napisano

Oznaczenia Block 50 i Block 52 w złożeniu konstruktorów miały się odnosić w zależności do wersji jednomiejscowych (50) i dwumiejscoiwych (52). Tylko że siępóxniej raczyło wszysko ląidne pomieszać, u nas dodali do tego jeszce jakieś "+" i czasem nawet "Advanced" i stąd cały ten nieporządej w oznaczeniach.

edit. a werjsa CJ przedstawiona w linku powyżej od naszych Jastrzębii tak na 1 rzut oka różni się nasadą statecznika pionowego. W polskich efach znajduje się w nim zasobnik spadochronu hamującego i systemy WRE

Napisano

A nie różni się jeszcze silnikiem, a co a tym idzie innym kształtem wlotu powietrza?

Pozdrawiam

sokol

Napisano
A nie różni się jeszcze silnikiem, a co a tym idzie innym kształtem wlotu powietrza?
Dokladnie tak. F-16 Block 50 maja silnik GE i duzy wlot - oznaczane rowniez CJ, lub DJ, w zaleznosci od tego, czy jedno, czy dwumiejscowe (Tamiya wypuscila wlasnie CJ), a Block 52 maja silnik P&W i maly wlot - oznaczane analogicznie CG (na tego czekam z Tamki) lub DG. Taki system oznaczen dotyczy to rowniez starszych wersji (40/42, 30/32). Hasegawa ma modele CJ i CG, ale to sa samoloty Block 40 i Block 42.
Napisano

O jasne, że macie rację poniosło Michałka ;)

Za to wynalazłem, skąd w oznaczeniu wziął się "+" chodzi o zmianę awioniki dostosowanie do przenoszenia bomb JDAM i (napsane enigmatycznie, ale to ksiazka z 1995 roku) dostosowanie do dodatkowcyh zbiorników paliwa, więc pewnie chodzi o konforemne.

Napisano
za to wynalazłem, skąd w oznaczeniu wziął się "+"
I jeszcze mozliwosc wskazywania celu Sidewinderom ruchem glowy.
Napisano
Oznaczenia Block 50 i Block 52 w złożeniu konstruktorów miały się odnosić w zależności do wersji jednomiejscowych (50) i dwumiejscoiwych (52).

Sorry miszczu ale z tą teorią to pojechałeś nieźle po bandzie. A Block 15 to zabierał pięciu pilotów??? Przepraszam za OT ale nie mogłem się powstrzymać

Napisano
Oznaczenia Block 50 i Block 52 w złożeniu konstruktorów miały się odnosić w zależności do wersji jednomiejscowych (50) i dwumiejscoiwych (52).
(...)A Block 15 to zabierał pięciu pilotów???
Nie bardzo. Bo jeśli Block 15 zabierałby 5 pilotów, Block 52 - dwóch, to Block 50 musiałby latać non-stop na autopilocie (być samolotem bezzałogowym)... ;)

Pozdrawiam

Napisano

Majek muszę Ciebie zmartwić ale CG to zmodernizowany block 40 Jaszczembia nie zrobisz. A co do Revella i "polskiej" edycji modelu F-16 to jeżeli taki model wyjdzie.....to jak siebie kocham napiszę list do nich i podziękuje w imieniu wszystkich lepiaczy w Polsce

Napisano
A co do Revella i "polskiej" edycji modelu F-16 to jeżeli taki model wyjdzie.....to jak siebie kocham napiszę list do nich i podziękuje w imieniu wszystkich lepiaczy w Polsce
Pozwól wtedy mi się pod tym listem podpisać. Jeśli coś takiego wyjdzie, to natychmiast złożę zamówienie.

Pozdrawiam

Napisano
A co do Revella i "polskiej" edycji modelu F-16 to jeżeli taki model wyjdzie.....to jak siebie kocham napiszę list do nich i podziękuje w imieniu wszystkich lepiaczy w Polsce
Pozwól wtedy mi się pod tym listem podpisać. Jeśli coś takiego wyjdzie, to natychmiast złożę zamówienie.

Pozdrawiam

Ja także!

(to nie żart :D:D)

Napisano

Ale ja jak się nie mylę to w Polsce są samoloty w wersji Block 52+ z dużym wlotem powietrza a nie małym.

Napisano

Chłopaki, aktualnie kończę naszego Efa z zestawu Revella, ten kto nie ma niech żałuje! Generalnie polską wersję robi się bez kłopotu, choć przedłuzona podstawa statecznika jest w modelu do wersji A, a nie do C (końcówki są węższe).spacjaReszte detali czyli wlot powietrza, dysza, koła podwozia (choć tak nie do końca) anteny na slotach, jest w ramkach. Dorobienia wymagają antena pod wlotem pow. "cebulka", oraz wyrzutniki flar i dipoli.

Co do zasłyszanych info o polskiej wersji wydanej na wiosnę 2008, nie chce martwić ale nigdzie tego nie widziałem w nowościach więc... czy cokolwiek wyjdzie czas pokaże. Ja słyszałem że nowego F-16 ma wydać Italera, podobno ma być tam pakowany Revell.... zobaczymy.

A tak swoją drogą jak już wałkujemy temat Jastrzębia, to powiem wprost , bardzo dziękuję naszym producentom za to że śpią z ręką w nocniku! Nie wydali dedykowanych kalek do 1/ 72, opcjonalnych elem(n?)etów do wersji C/D wstyd! Samoloty latają już roki a tu nic. Pisałem w sprawie kalek do Techmodu, i odpisali ze nie będzie kalek ponieważ drukowali dla Kagero, a tam tylko były szachownice i numery kodowe, bez napisów itd...... bez komentarza

Jednak z komentarzem ale moderatora. Popraw proszę pisownie w tym poście inaczej usunę go z forum

Napisano
Ale ja jak się nie mylę to w Polsce są samoloty w wersji Block 52+ z dużym wlotem powietrza a nie małym.

Wersja Block 50 miała duży wlot dla silnika General Electric, wersja B 52 ma silnik Pratt i Withney i "mały" bardziej zaokrąglony wlot.

Napisano

raptorf22 a ja to jeszcze raz dokładniej sprawdzę w wydanej przez Kagero monografii tej konstrukcji.

• 1 month later...