JanuszF Napisano 16 Maja 2015 Napisano 16 Maja 2015 Pierwszy warsztat już jest Spójrz na stopkę Coopera Cytuj
destroyer Napisano 27 Maja 2015 Napisano 27 Maja 2015 A jaki Masz stół lub biurko, krzesło?Wskazane jest posiadanie Lamy z lupą,ja bez tego ani rusz.Przydadzą się pigmenty i farby olejne.To na początek tyle i do dzieła !! Cytuj
Batamba Napisano 22 Czerwca 2015 Napisano 22 Czerwca 2015 Witam a ja coś o farbach wtrącić chciałem z podstawowych pytań na start. Używałem ostatnio farb akrylowych revell aqua w proporcji 1:1 z wodą do aerografu , nie miałem żadnych problemów, farby są gęste i wydajne, ładnie pokrywają, ale próbki kolorów revell w katalogach i w sklepach internetowych to jedna wielka porażka.(bardzo mi się też podoba że powierzchnia czołgu nie jest po pomalowaniu gładka tylko lekko chropowata), więc z konieczności jestem zmuszony zmienić farbki na inne. (nie mam innego wyjścia bo kupiłem już mase złych odcieni farb revell aqua) Nie wiem które farby mam wybrać , lubie akryle bo nie smierdzą , szybo schną itd. Mam takie pytanie , czy seria panzer aces od vallejo nadaje się do malowania czołgów aerografem , czy może lepiej kupić wzornik kolorów akrylowych model master i malować tymi farbami ?(są to jedyne 2 wzorniki kolorów do kupienia z farb akrylowych dostepnę, którymi jestem zainteresowany), a przy okzaji jak jest z rozcieńczaniem tych farb wodą ? bo jak mówie z revell aqua nie potrzebowałem żadnych rozcieńczalników i było super. Pozdrawiam Cytuj
cooper69 Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Napisano 22 Czerwca 2015 Ja poszedłem w akryle Tamiya wspomagane Gunze i AK. Po przeczytaniu zanim zacząłem kupować farby kilkunastu perypetii z farbami tzw. segmentu ekonomicznego wyszedłem z założenia że moje nerwy są bezcenne i mogę trochę więcej zapłacić za Tamiya Cytuj
Batamba Napisano 22 Czerwca 2015 Napisano 22 Czerwca 2015 Głupie pytanie zadałem mam całe forum do przeczytania na ten temat. Cytuj
kornik_69 Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Tamiya rzeczywiście robi naprawdę przyzwoite farby o wiele lepsze niż te akrylowe Revelle. Radzę Ci jednak spróbuj również Gunze serii H z firmowym rozcieńczalnikiem Gunze Levelling Thinner (żółta etykietka). Zakochasz się bo praca z nimi to prawdziwa przyjemność Cytuj
divv Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Radzę Ci jednak spróbuj również Gunze serii H z firmowym rozcieńczalnikiem Gunze Levelling Thinner (żółta etykietka). Zakochasz się bo praca z nimi to prawdziwa przyjemność O ile nie próbuje się nimi malować pędzlem. Do aerografu - miodzio. Cytuj
kornik_69 Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Do aerografu tak. Do pędzla świetne są Vallejo Model Color, Tamiya i Model Master Acrylic. Cytuj
cooper69 Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Napisano 23 Czerwca 2015 Na razie u mnie proporcje Tamiya vs Gunze 70 do 30 na korzyść Tamiya. Pędzelkowanie minimalne typu narzędzia itp. Cytuj
sabatms Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Na razie u mnie proporcje Tamiya vs Gunze 70 do 30 na korzyść Tamiya. Pędzelkowanie minimalne typu narzędzia itp. Racja --- fajniej "pachną" u mnie w zestawie jedynie gunze H i C i Tamka, no muszę się przyznać bez bicia że po zmianie na w/w resztki Pactry i Livecolora też "wylewam" ale jedynie na drewno - statek. Ale już wiem co mam stosować : patrz wyżej Cytuj
Batamba Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Jednak wybiorę farby model color vallejo i darmowe do nich pdfy z wzornikami. Jest dużo odcieni tych farb i ufam że będą się pokrywać w tak dobrej firmie. I takie ogólne pytania jeszcze mam bo nie składałem nigdy gąsienic z ogniw, mam je malować podzielone na pojedyncze ogniwa jedno po drugim a potem sklejać ? Cytuj
KW-2 Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Kabina lakiernicza żeby nie pomalować wszystkiego (unoszącą się mgiełką) dookoła i zminimalizować smrody w mieszkaniu - ok 330 zł z przesyłką Ciekawy wynalazek! Bardzo Pomocny chyba, że chcemy mieć fajne wzorki na ścianach Pozdrawiam! Cytuj
kornik_69 Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Jednak wybiorę farby model color vallejo i darmowe do nich pdfy z wzornikami. Jest dużo odcieni tych farb i ufam że będą się pokrywać w tak dobrej firmie. I takie ogólne pytania jeszcze mam bo nie składałem nigdy gąsienic z ogniw, mam je malować podzielone na pojedyncze ogniwa jedno po drugim a potem sklejać ? 1. Pamiętaj, że Vallejo Model Color to bardziej pod pędzel, a Vallejo Model Air do aerografu. 2. Malowanie i montaż gąsienic to zazwyczaj kwestia indywidualnych preferencji danego modelarza, jednakże według mnie najlepiej poskładać pojedyncze ogniwka w całość, a potem w miarę możliwości malować je i wykańczać przed lub po założeniu całości gąsienicy na model. Ja w zależności od typu gąsienic i możliwości ich ułożenia stosuję obie metody. Pozdrawiam Kornik Cytuj
Batamba Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Zaryzykuję z model color w aerografie, widzę że air mają to czego unikam , próbki ich kolorów we wzornikach w pdf i na stronach sklepów z lewej są prawie czarne a z prawej prawie białe i weź się domyśl który to dokładnie odcień będzie. Model color ma jeden kolor we wzorniku,ewentualnie znajdę jakiś przelicznik model kolor na air jeżeli miałbym jakiś problem z model color w aero. Profesjonalnym modelarzem nie jestem tak że i wymagania mam niezbyt wygórowane, uważam że końcowy wygląd modelu bardziej zależy od jakości cieniowania i innych zabiegów niż rodzaju farby jakiej użyłeś. Cytuj
milczacy Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Dużo wzorników kolorów malowanych rzeczywistymi farbami znajdziesz w sklepie mojehobby.pl Oprócz samych wzorów kolorów są tam też tabele zamienników. Przykład -> http://www.mojehobby.pl/products/Wzornik-kolorow-Vallejo-Panzer-Aces-20mm.html Cytuj
Batamba Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Niestety z akryli mają tylko wzornik panzer aces z mała ilością kolorów, oraz farb model master których nie chcę używać. Oni są producentami tych wzorników i w najbliższym czasie nie będzie wznowienia ich produkcji dla innych firm i serii z tego co wiem. Model color to jest to czego szukam , mają po 10-15 odcieni dla każdego koloru. Cytuj
Batamba Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Dobrze ja to rozumiem ? najpierw musze uzyć surfacera 1000-1200 i zdziubać go twardym pędzlem żeby nadać plastikowi teksture a potem primer ? Czy primer po prostu zrobić można metalizerem ? Jaki primer do niemieckich czołgów do aerografu byście polecili ? Cytuj
divv Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Surfacer to już jest podkład i już nic nie trzeba dawać, tylko od razu kolor podstawowy. Cytuj
sabatms Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Ja osobiście tak to widzę --- surfacer to płynna szpachla, która po naniesieniu uwidacznia nam "niedoróbki" i przy okazji uzupełnia je jak może. Po jego nałożeniu widać co mamy do poprawy (linie, nity itp.). Po wszelkich poprawkach sądzę że dopiero podkład- baza. To jedynie moje zdanie. Surfercery są różne od 500 do 2500 i w różnych kolorach (biały,szary,czarny). Ostatnio kupiłem czarnego 2000 i nawet nie wiesz jak flat white i flat yellow się pięknie trzyma po zdjęciu maskowania. Pozdrawiam Cytuj
Batamba Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 Ja bym chiał tego użyć , żeby osiągnąć taka teksturę pancerza. Jak mam to zrobić ? Surfacerem 1200 z leveling thinerem 1:2 z aerografu i zdziubać twardym pędzlem, czy może Surfacerem 500 nałożyć pędzlem, jak będzie dobrze ? Mam nadziej że autor tematu się nie pogniewa że tutaj się o tym rozpisuje : ) Cytuj
Irgr Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 Nanoszonego pędzlem Surfacera 500 osobiście używam tylko do imitacji faktury odlewanych wierz, osłon transmisji i tym podobnych elementów. Do płyt pancernych, takich jak na tym Mausie polecam spróbować użycia nitro. Na forum znajdziesz poradnik co do jego użycia. Cytuj
Batamba Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Dzięki za odpowiedź. Czytałem o tym nitro ale boje się to zrobić, że mi to nie wyjdzie. Zobaczę jak to wyjdzie tym surfacerem ze zdziubaniem/porysowaniem i przetarciem papierem ściernym, a jak wyjdzie brzydko zawsze mogę znów przetrzeć na gładko. Cytuj
rucek Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Ja do uzyskania takiej faktury, użyłem bezbarwnego lakieru (chyba olejny na bazie nitro) który zabrałem żonie z szafki do decopuage, taki lakier twardym pędzlem nakładałem po przed uderzenia pionowe, jak chcesz mogę sprawdzić później skład tego lakieru, uważam że się sprawdził Cytuj
Irgr Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Nie ma się co bać, ważne by sobie sprawdzić na jakimś złomie ile płynu użyć by osiągnąć pożądany efekt. Sam bałem się czy nie zdeformuje sobie z pomocą tego nitro modelu, ale okazało się to proste i szybkie. Nawet mam wrażenie że cała zabawa mniej śmierdzi niż w przypadku użycia Surfacera, a to też zaleta =P Cytuj
Batamba Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 A jeszcze takie pytanie. Powiedzmy że pomalowałem model farbami akrylowymi i chcę go teraz washować washem ak interactive. Czy white spirit którego używa się do tych washy nie uszkodzi mi akrylowej farby w kontakcie z nią? A przy okazji też zapytam czy na pewno robię dobrze . Mr. surfacera mam rozcieńczać mr.color leveling thinnerem ?, oraz czy farby vallejo model color akrylowe mam rozcieńczać zwykłą wodą destylowaną czy dedykowany rozcieńczalnik da dużą różnice w aerografie i warto za niego zapłacić ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi