Skocz do zawartości

Powrót po latach - przygotowanie warsztatu

cooper69

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...

Witam a ja coś o farbach wtrącić chciałem z podstawowych pytań na start.

Używałem ostatnio farb akrylowych revell aqua w proporcji 1:1 z wodą do aerografu , nie miałem żadnych problemów, farby są gęste i wydajne, ładnie pokrywają, ale próbki kolorów revell w katalogach i w sklepach internetowych to jedna wielka porażka.(bardzo mi się też podoba że powierzchnia czołgu nie jest po pomalowaniu gładka tylko lekko chropowata), więc z konieczności jestem zmuszony zmienić farbki na inne. (nie mam innego wyjścia bo kupiłem już mase złych odcieni farb revell aqua)

Nie wiem które farby mam wybrać , lubie akryle bo nie smierdzą , szybo schną itd.

Mam takie pytanie , czy seria panzer aces od vallejo nadaje się do malowania czołgów aerografem , czy może lepiej kupić wzornik kolorów akrylowych model master i malować tymi farbami ?(są to jedyne 2 wzorniki kolorów do kupienia z farb akrylowych dostepnę, którymi jestem zainteresowany),

a przy okzaji jak jest z rozcieńczaniem tych farb wodą ? bo jak mówie z revell aqua nie potrzebowałem żadnych rozcieńczalników i było super.

Pozdrawiam

Ja poszedłem w akryle Tamiya wspomagane Gunze i AK.

Po przeczytaniu zanim zacząłem kupować farby kilkunastu perypetii z farbami tzw. segmentu ekonomicznego wyszedłem z założenia że moje nerwy są bezcenne i mogę trochę więcej zapłacić za Tamiya

Tamiya rzeczywiście robi naprawdę przyzwoite farby o wiele lepsze niż te akrylowe Revelle. Radzę Ci jednak spróbuj również Gunze serii H z firmowym rozcieńczalnikiem Gunze Levelling Thinner (żółta etykietka). Zakochasz się bo praca z nimi to prawdziwa przyjemność

Radzę Ci jednak spróbuj również Gunze serii H z firmowym rozcieńczalnikiem Gunze Levelling Thinner (żółta etykietka). Zakochasz się bo praca z nimi to prawdziwa przyjemność

O ile nie próbuje się nimi malować pędzlem. Do aerografu - miodzio.

Na razie u mnie proporcje Tamiya vs Gunze 70 do 30 na korzyść Tamiya.

Pędzelkowanie minimalne typu narzędzia itp.

Racja --- fajniej "pachną"

u mnie w zestawie jedynie gunze H i C i Tamka, no muszę się przyznać bez bicia że po zmianie na w/w resztki Pactry i Livecolora też "wylewam" ale jedynie na drewno - statek. Ale już wiem co mam stosować : patrz wyżej

Jednak wybiorę farby model color vallejo i darmowe do nich pdfy z wzornikami. Jest dużo odcieni tych farb i ufam że będą się pokrywać w tak dobrej firmie.

I takie ogólne pytania jeszcze mam bo nie składałem nigdy gąsienic z ogniw, mam je malować podzielone na pojedyncze ogniwa jedno po drugim a potem sklejać ?

Kabina lakiernicza żeby nie pomalować wszystkiego (unoszącą się mgiełką) dookoła i zminimalizować smrody w mieszkaniu - ok 330 zł z przesyłką

16502285893_7124d557a6_c.jpg

Ciekawy wynalazek!

Bardzo Pomocny chyba, że chcemy mieć fajne wzorki na ścianach

Pozdrawiam!

Jednak wybiorę farby model color vallejo i darmowe do nich pdfy z wzornikami. Jest dużo odcieni tych farb i ufam że będą się pokrywać w tak dobrej firmie.

I takie ogólne pytania jeszcze mam bo nie składałem nigdy gąsienic z ogniw, mam je malować podzielone na pojedyncze ogniwa jedno po drugim a potem sklejać ?

1. Pamiętaj, że Vallejo Model Color to bardziej pod pędzel, a Vallejo Model Air do aerografu.

2. Malowanie i montaż gąsienic to zazwyczaj kwestia indywidualnych preferencji danego modelarza, jednakże według mnie najlepiej poskładać pojedyncze ogniwka w całość, a potem w miarę możliwości malować je i wykańczać przed lub po założeniu całości gąsienicy na model. Ja w zależności od typu gąsienic i możliwości ich ułożenia stosuję obie metody.

Pozdrawiam

Kornik

Zaryzykuję z model color w aerografie, widzę że air mają to czego unikam , próbki ich kolorów we wzornikach w pdf i na stronach sklepów z lewej są prawie czarne a z prawej prawie białe i weź się domyśl który to dokładnie odcień będzie. Model color ma jeden kolor we wzorniku,ewentualnie znajdę jakiś przelicznik model kolor na air jeżeli miałbym jakiś problem z model color w aero. Profesjonalnym modelarzem nie jestem tak że i wymagania mam niezbyt wygórowane, uważam że końcowy wygląd modelu bardziej zależy od jakości cieniowania i innych zabiegów niż rodzaju farby jakiej użyłeś.

Niestety z akryli mają tylko wzornik panzer aces z mała ilością kolorów, oraz farb model master których nie chcę używać.

Oni są producentami tych wzorników i w najbliższym czasie nie będzie wznowienia ich produkcji dla innych firm i serii z tego co wiem.

Model color to jest to czego szukam , mają po 10-15 odcieni dla każdego koloru.

Dobrze ja to rozumiem ? najpierw musze uzyć surfacera 1000-1200 i zdziubać go twardym pędzlem żeby nadać plastikowi teksture a potem primer ?

Czy primer po prostu zrobić można metalizerem ?

Jaki primer do niemieckich czołgów do aerografu byście polecili ?

Ja osobiście tak to widzę --- surfacer to płynna szpachla, która po naniesieniu uwidacznia nam "niedoróbki" i przy okazji uzupełnia je jak może. Po jego nałożeniu widać co mamy do poprawy (linie, nity itp.). Po wszelkich poprawkach sądzę że dopiero podkład- baza. To jedynie moje zdanie. Surfercery są różne od 500 do 2500 i w różnych kolorach (biały,szary,czarny). Ostatnio kupiłem czarnego 2000 i nawet nie wiesz jak flat white i flat yellow się pięknie trzyma po zdjęciu maskowania. Pozdrawiam

Ja bym chiał tego użyć , żeby osiągnąć taka teksturę pancerza.

DSC_2023.jpg

image.jpg

Jak mam to zrobić ? Surfacerem 1200 z leveling thinerem 1:2 z aerografu i zdziubać twardym pędzlem, czy może Surfacerem 500 nałożyć pędzlem, jak będzie dobrze ?

Mam nadziej że autor tematu się nie pogniewa że tutaj się o tym rozpisuje : )

Nanoszonego pędzlem Surfacera 500 osobiście używam tylko do imitacji faktury odlewanych wierz, osłon transmisji i tym podobnych elementów. Do płyt pancernych, takich jak na tym Mausie polecam spróbować użycia nitro. Na forum znajdziesz poradnik co do jego użycia.

Dzięki za odpowiedź. Czytałem o tym nitro ale boje się to zrobić, że mi to nie wyjdzie. Zobaczę jak to wyjdzie tym surfacerem ze zdziubaniem/porysowaniem i przetarciem papierem ściernym, a jak wyjdzie brzydko zawsze mogę znów przetrzeć na gładko.

Ja do uzyskania takiej faktury, użyłem bezbarwnego lakieru (chyba olejny na bazie nitro) który zabrałem żonie z szafki do decopuage, taki lakier twardym pędzlem nakładałem po przed uderzenia pionowe, jak chcesz mogę sprawdzić później skład tego lakieru, uważam że się sprawdził

Nie ma się co bać, ważne by sobie sprawdzić na jakimś złomie ile płynu użyć by osiągnąć pożądany efekt. Sam bałem się czy nie zdeformuje sobie z pomocą tego nitro modelu, ale okazało się to proste i szybkie. Nawet mam wrażenie że cała zabawa mniej śmierdzi niż w przypadku użycia Surfacera, a to też zaleta =P

A jeszcze takie pytanie.

Powiedzmy że pomalowałem model farbami akrylowymi i chcę go teraz washować washem ak interactive.

Czy white spirit którego używa się do tych washy nie uszkodzi mi akrylowej farby w kontakcie z nią?

A przy okazji też zapytam czy na pewno robię dobrze . Mr. surfacera mam rozcieńczać mr.color leveling thinnerem ?,

oraz czy farby vallejo model color akrylowe mam rozcieńczać zwykłą wodą destylowaną czy dedykowany rozcieńczalnik da dużą różnice w aerografie i warto za niego zapłacić ?