Drozdek Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 No i nadeszła chwila rozpoczęcia nowego projektu w postaci Arizony. Musashi i Subaru czekają na malowanie więc trzeba zacząć coś nowego. Co by tu pisać więcej skoro opisałem trochę w Inboxie. Pracę zacząłem przy wieżach i już na początku mam dylemat. Ponieważ instrukcja nakłania naklejenie blaszki na plastik ale wydaje mi się że lepiej byłoby plastikową ścianę odciąć i samą blaszkę przykleić, lecz wolę się zapytać. warsztat: opisany problem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Szczerze mowiac ta blaszka w ogole wydaje mi sie wcisnieta tu na sile..., no chyba ze ma jakas fakture z drugiej strony. Jezeli nie ma to nie widze co zyskasz montujac ja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 11 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Jednolita z obu stron jest, też się zastanawiam ale jeśli pozbyć się plastiku to będzie trochę chudsza co lepiej może wyglądać moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Opancerzenie wiez artylerii glownej na USS Arizona wynosilo 457mm... w skali 1:350 to wciaz 1.3mm wiec ne wiem dlaczego chcesz odchudzac cokolwiek ;) Jezeli ona jest gladka z obu stron to ja bym jej w ogole nie przyklejal bo nic nie zmieni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Szczerze mowiac ta blaszka w ogole wydaje mi sie wcisnieta tu na sile..., no chyba ze ma jakas fakture z drugiej strony. Jezeli nie ma to nie widze co zyskasz montujac ja? To samo mi przyszło do głowy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Może tu o pogrubienie właśnie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Periga Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Zgadzam sie z Forestem... Pamiętajmy że wieże najgrubszy (najbardziej narażone na trafienie) pancerz miały z przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 11 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Czyli jutro zamontuję a pracę z blaszkami wstrzymuję do środy ponieważ są grube i bez zaginarki nie podchodź :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Kwietnia 2015 Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Czołowa płyta pancerza tych wież była mocowana jako oddzielny komponent. Była nieco większa niż czoło wieży pancernej -nie tworzyła więc równej bryły ale zachowała zewnętrzne krawędzie. i blaszka Eduarda ma w zamiarze to odtworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 13 Kwietnia 2015 Share Napisano 13 Kwietnia 2015 I o tym sam myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2015 Pierwsza wieża prawie skończona. Szukałem metalowe lufy do dział ale cena mnie trochę przeraża.. Jeśli ktoś miałby link do tańszych do byłbym wdzięczny. A poniżej link który znalazłem. Przyznaje się bez bicia, że nie potrafię jeszcze szukać dodatków, blaszek itp bo nie jestem obeznany w tym. http://www.mojehobby.pl/products/USS-Arizona-armament-14in-12pcs-5in-51-10pcs-5in-25-8pcs-barrels.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 13 Kwietnia 2015 Share Napisano 13 Kwietnia 2015 Może tu http://www.hobbysta.pl/advanced_search_result.php?keywords=arizona&search_in_description=1&osCsid=trsuqmghq1vdegki29v9pjd9p5&x=0&y=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 14 Kwietnia 2015 Share Napisano 14 Kwietnia 2015 Fajnie ze kolejne plywadlo skladasz tylkoz wlasnego doswiadzczenia wiem ze lepiej jest robic jeden model niz kilka roznych rownolegle (sam mam kilka zaczetych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 26 Maja 2015 Autor Share Napisano 26 Maja 2015 Kolejna mała aktualizacja ze zdjęciami. Komin praktycznie skończony, krzywo wyszły nadbudówki na nim ale starałem się jak tylko potrafię, dźwig na rufie też w większości sklejony, katapulta na jedną z wież również gotowa bez dwóch elementów oraz nadbudówce brakuje drzwi oraz relingów. Teraz trzeba się pakować na przeprowadzkę do Gdyni, ale od soboty/niedzieli może wznowię warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2016 Mały powrót do pływadełek. Tylny masz prawie skończony, pełno zabawy z blaszkami. W między czasie powoli powstają główne działa oraz dźwigi. Niestety blaszki Edka nie posiadają otworów w pokładzie na "słupy" w tym samym miejscu co plastiki. Trochę męczarni było z poprawianiem i musiałem dojść do kompromisu, że małe otwory są obok prawidłowych. Nawet nie zauważyłem, że to już rok minął od ostatniej aktualizacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Widać wyraźne paprochy po kleju CA. Debonderem sobie to na bieżąco możesz zmywać. Póki mokre to lepiej schodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Mała aktualizacja przed urlopem. Działka już gotowe do malowania i montowania na pokładzie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 18 Sierpnia 2016 Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Ale lufki to bym wymienił na toczone lub choćby na igły lekarskie. U mnie w 700 wyszło to na dobre z wymianą: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Niestety w najbliższym czasie nie mogę sobie pozwolić na dodatkowe wydatki modelarskie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Igły to akurat kosztują psie grosze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Być może wstrzymam się z projektem aż znajdą się środki na koncie na lufy tylko nie wiem które wybrać z tych dwóch. Chyba że ktoś posiada bardziej sprawdzone i tanie źródła zakupu luf. http://www.modelarzsklep.pl/master-sm-350-049-uzbrojenie-pancernika-uss-arizona-14in-12-szt-5in51-10-szt-5in25-8-szt-p-7397.html http://www.sklepy24.pl/sklep/jadarhobby_pl/produkt/1-350-aber-l-51-zestaw-luf-do-uss-arizona-bb-39-1941-/20577 EDIT. Oba powyższe zestawy posiadają za mało luf 127mm, ponieważ powinno być 22szt razem a w jednym jest 10szt a w drugim 20szt... Druga sprawa, nie warto do końca wierzyć instrukcjom Edka bo wprowadzają w błąd. Karabiny powinne być "pionowo" zamontowane a Edek pokazał że jednak poziomo...już zostawię tak jak jest.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Kup igły lekarskie żółty plastik końcówki. Średnica 0,3mm będzie pasować. Z tego co widzę prawdopodobnie źle przykleiłeś działa do podstaw. Są przekręcone o 90 stopni . Oporopowrotnik powinien być nad działem , a u Ciebie jest z boku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Racja, już wczoraj jeden z kolegów mnie o tym poinformował. Sugerowałem się instrukcją Edka gdzie jest pokazane właśnie ten sposób co przykleiłem. Instrukcja z pudełka pokazuje że jest pionowo i jak tylko otrzymam lufy to zacznę zamianę. Tak, szarpnąłem się i kupiłem lufy z firmy Master. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Tak, szarpnąłem się i kupiłem lufy z firmy Master. No i git, zobaczysz działa będą wyglądały lepiej... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Lufy dotarły i główne już zamontowane na sucho. Projekt schodzi na drugi plan ponieważ znowu zaczęła się chrapka na modele z zapałek. Nie można popadać w monotonii tylko urozmaicać sobie dlatego przy Arizonie będę dłubać z doskoku. Drugim powodem jest kontuzja przez złe użytkowanie skalpela co spowodowało dwie rany cięte nieszarpane A przy zapałkach troszkę mniej ostrych i niebezpiecznych narzędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi