Skocz do zawartości

Polski Leopard 2 A5 na bazie modelu Heng Long 1:16

madeira

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 70
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

No sporo trzeba było czekać na update, ale jest:

ZgQTurFF-A3b-IpvRD3x_8TFG7V7hhqcCuvsLv7AjhE=w1280-h854-no

Lv7VwmRa_H6CIxjbAqHFvaNrA79p-qWM1noa4_YI_HQ=w1280-h854-no

px3mRJYKjxPzx_U_tho1Hwm3WAMI6nla1ATPliPX8Gg=w1280-h854-no

HSlo6mP4qr_6DYtXE9vums1DsVtq4wkVqHM6EJkN3Ho=w1280-h853-no

8khqav2zB2jW0hA8HwR781joq9ES78zTvvrmKeVjMU4=w1280-h854-no

6a1MmzLhwHF_YtDRx6uojt-hMTWtdWB74tJsg33eGXw=w801-h534-no

Jak widać uporałem się z łataniem wszelakich otworów w wannie kadłuba i zamontowałem wkładkę usztywniającą produkcji kolegi z forum rctank.pl. Do tego doszła trakcja i mam to, co widać.

Teraz czas na dopieszczanie tylnej płyty, którą póki co ogoliłem z wszelkich przyległości.

Aluminiowa konstrukcja stanowi wzmocnienie plastikowej wanny. Pełni tez kilka innych funkcji:

-pierwsza przegroda będzie uszczelniona, tak by ew. woda, która może się wlać przy pokonywaniu jakiś kałuż nie przelała się do części gdzie będzie elektronika,

-w drugiej części będzie elektronika i bateria, a nad nią płyta do której zamocowany będzie silnik wieży,

-w trzecim przedziale będzie głośnik i przedział ten jest jego obudową,

-w ostatnim przedziale będą przekładnie przykręcane do konstrukcji,

-po bokach (tak gdzie są otwory we wręgach) będą kable i sterowniki do silników na[pędowych.

W kolejnych aktualizacjach będzie to wszystko ładnie widać.

• 4 months later...

Zacząłem dopełniać nowy kadłub. Jak poprzednio zawiesiłem częściowo na kleju, a w większości na śrubkach M1 boczne fartuchy z zestawu Tamiyi. Różnica w detalu jest moim zdaniem znaczna w stosunku do Heng Longa. Muszę jeszcze ostatni panel założyć. Będzie podniesiony tak, jak w polskich Leo szalejących po poligonie.

DSC_0077.jpg

DSC_0084.jpg

DSC_0087.jpg

Zacząłem też zabawy z detalami na przedniej płycie. Założyłem klosze z przeźroczystego plastiku (też z Tamiyi). W środku są białe (ciepłe) ledy. Udało się je podłączyć, więc Leon może już mrugać oczami. ;) Wymieniłem dodatkowe ogniwa, zakładając metalowe. Podrasowałem też mocowania haków holowniczych. Same haki będę męczył za niedługo. Są jeszcze inne rzezcy do poprawy na przodzie, ale to może przy kolejnym update'cie.

DSC_0085.jpg

DSC_0088.jpg

DSC_0091.jpg

Póki co tyle. Wkrótce powinien być kolejny update.

Ten problem już kiedyś był w innych warsztatach. Żeby widzieć fotki widz musi być zalogowany w Google. Jednak w tym przypadku i tak to nie działa. Ale to przez to że masz złe linki do zdjęć. Zobacz sobie kiedyś link był dużo krótszy, nie wiem skąd te wziąłeś, ja zawsze klikam prawym klawiszem myszki na zdjęcie i wybieram kopiuj link.

Nie zapomnij o bolcu blokującym otwarcie się luku od urządzenia ABC. I spróbowałbym poprawić osłonę nad wlotem powietrza od cyklona ABC. Na modelu jest jako integralny element kadłuba, w w rzeczywistości jest to element ze szparą przykręcany od góry

Edytowane przez Gość

Dzięki chłopy za pozytywna ocenę. Jak chodzi o detalowanie, to tu moje myślenie uległo nieco zmianie. Zdałem sobie sprawę, choć to może oczywiste, że jako model rc powinien mieć odpowiednią wytrzymałość na błędy w prowadzeniu. Góra kadłuba, która widać to egz. nr 2. Pierwszy się roztrzaskał. Fakt, że moje błędy do tego doprowadziły, ale stwierdziłem, że chce ograniczyć cięcie go, a tym samym osłabienie wytrzymałości do minimum. Detale się pojawią, ale doklejane lub dokręcane na zewnątrz. Dlatego tez nie będę wycinał tych bocznych klap do filtrów etc. Ale poza tym na górze z przodu, z tyłu i na wieży powinno być nieźle z detalami.

• 3 months later...