Majek Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Skoro juz sie bawisz w tego typu drobiazgi, to jeszcze mozesz z jakiegos cieniutkiego drucika powykrecac pierscionki o odpowiedniej srednicy i ponaklejac wokol otworkow jako ramki zegarow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 22 Listopada 2007 Autor Share Napisano 22 Listopada 2007 cześć! Rzecz w tym, że tu takowych nie było...zegary były "schowane" w konsoli i nic nie wystawało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhol Napisano 22 Listopada 2007 Share Napisano 22 Listopada 2007 Fajnie wyszło:) A dopiero pewnie będzie fajnie wyglądać jak pomalujesz:) Tylko co z tymi innymi wskaźnikami/przełącznikami które były na kalce? Te w kształtach prostokątów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 22 Listopada 2007 Autor Share Napisano 22 Listopada 2007 Tylko co z tymi innymi wskaźnikami/przełącznikami które były na kalce? Te w kształtach prostokątów. Wszystko będzie dziś nad tym posiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 22 Listopada 2007 Share Napisano 22 Listopada 2007 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 22 Listopada 2007 Share Napisano 22 Listopada 2007 Rzecz w tym, że tu takowych nie było...zegary były "schowane" w konsoli i nic nie wystawałoPardon, zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 22 Listopada 2007 Share Napisano 22 Listopada 2007 Bardzo ladnie Ci to wychodzi. Zastanawiam sie tylko, czy musiales przenosic te otwory z przezroczystej plytki na biala. I tak musisz ja pomalowac i ostatecznie przykleic do kalkomani. Byla za cienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 22 Listopada 2007 Autor Share Napisano 22 Listopada 2007 Zastanawiam sie tylko, czy musiales przenosic te otwory z przezroczystej plytki na biala. I tak musisz ja pomalowac i ostatecznie przykleic do kalkomani. Byla za cienka? Przezroczysta płytka posłużyła tylko za szablon, na którym zaznaczyłem miejsca zegarów. Dzięki temu wiedziałem gdzie wiercić dziury w polistyrenie. Nie użyłem jej w modelu Konsola skończona pozdr Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 22 Listopada 2007 Share Napisano 22 Listopada 2007 A czyli, że niby nie będziesz jej malować (tzn tej konsoli) ?? Bądź co bądź jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 22 Listopada 2007 Autor Share Napisano 22 Listopada 2007 Oczywiście będę ją (tzn konsolę ) malował Czekam tylko aż będę miał wszystko gotowe - została mi jeszcze druga strona kadłuba. PS. Tablicę przyrządów będę malował pędzelkiem dlatego nie maskowałem zegarów - jeśli to budzi Wasze wątpliwości. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 22 Listopada 2007 Share Napisano 22 Listopada 2007 Przezroczysta płytka posłużyła tylko za szablon, na którym zaznaczyłem miejsca zegarów To oczywiscie zrozumialem. Moje pytanie bylo, czy nie mogles uzyc tego szablonu jako konsoli? Jesli przezroczysta plytka byla wystarczajaco gruba to teoretycznie moglbys ja od razu wykorzystac jako gotowa konsole. Bez potrzeby wiercenia dziuirek w bialej plytce. I tak musisz ja potem pomalowac na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 22 Listopada 2007 Autor Share Napisano 22 Listopada 2007 Ach to w takim razie miałeś słuszne przypuszczenia od początku - była za cienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 27 Listopada 2007 Autor Share Napisano 27 Listopada 2007 Hej! "Rzeźbienia" pokoju mechanika ciąg dalszy Na dniach powinienem uporać się z wyposażeniem prawej strony i przymierzyć się do pierwszych malunków Pozdr Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 28 Listopada 2007 Share Napisano 28 Listopada 2007 Majek czy miałeś okazję siedzieć w aeroplanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 28 Listopada 2007 Share Napisano 28 Listopada 2007 Majek czy miałeś okazję siedzieć w aeroplanie???Erm... Umm... Troche nie rozumiem pytania... Czy mialem okazje siedziec w jakimkolwiek aeroplanie (odpowiedz brzmi: "tak, mialem okazje siedziec w wielu samolotach), czy konkretnie w Halifaxie (odpowiedz brzmi: "nie, w tym samolocie akurat nie mialem okazji siedziec")? Czemu pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 28 Listopada 2007 Share Napisano 28 Listopada 2007 Wiellllkiiie soooooooorrrrrrrrry Majek nieen tema, temat nie ten post!!! Admina proszę uprzejmie o usunięcie tego posta!!! I umieszczenie publicznych przeprosin dla Majka PO....Ło mi się MAJEK PRZEPRASzAM!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 28 Listopada 2007 Autor Share Napisano 28 Listopada 2007 Witam! Muszę napisać coś więcej o tych drzwiach bo nie da mi to spokoju...Otóż na 95% tych drzwi tu nie było Potwierdzają to zdjęcia oryginału (co prawda nie w tej wersji) i kilka zdjęć historycznych. Dlaczego zatem je zrobiłem? Ano głównie dlatego, że gdy posklejam połówki i dodam oszklenie przedziału mechanika, ktoś, kto chciałby zajrzeć daleko wgłąb zauważyłby, że owręgowanie i wyposażenie kadłuba zrobione jest tylko częściowo. Druga sprawa to taka, że aby wykonać waloryzację dalszej części kadłuba musiałbym dokonać daleko idących przeróbek konstrukcji modelu przy skrzydłach. Dlatego też, zdecydowałem się na zamaskowanie tego wszystkiego drzwiami. Na swoje usprawiedliwienie (nikłe zresztą) mogę powiedzieć, że Revell też umieścił tutaj takie drzwi (pewnie z podobnych powodów co ja). Musiałem o tym napisać bo uznałbym swoją relację za nieuczciwą Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 29 Listopada 2007 Share Napisano 29 Listopada 2007 Witam! Mógłbyś się podzielić na podstawie jakiej dokumentacji robisz to wnętrze? Pozdrawiam Wymysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 30 Listopada 2007 Autor Share Napisano 30 Listopada 2007 Witam! Mógłbyś się podzielić na podstawie jakiej dokumentacji robisz to wnętrze? Ano z wnętrzem to jest trochę ciężka sprawa...Dokumentacji jako takiej nie mam ale bazuję się na kilku źródłach. Jednym z nich są zdjęcia z netu z restauracji Halifaxa w wersji Mk VII w Kanadzie. Jest tam sporo materiałów z wnętrza samolotu ale nie wszędzie wyposażenie jest kompletne i nie jestem pewien czy było takie samo jak w wersji specjalnej MK II... Drugim źródłem jest relacja z budowy Halifaxa przez (chyba) brytyjskiego modelarza - podesłał mi kilka zdjęć... Mam też 4 publikacje: 'Aerodata International No 7 Halifax Merlin-Engined Variants' 'Halifax Special' (Bruce'a Robertsona) 'TBiU nr 104' 'Plany Modelarskie nr 95' Jest w nich kilka na prawdę fajnych zdjęć i planów ale niestety głównie z zewnątrz... Zestaw Pavli też jest taki sobie więc staram się łączyć co nieco relacje z budowy modelu Angola z rekonstrukcją oryginału. Czasami muszę trochę improwizować...i wiem, że niektóre rzeczy mogą nie wyglądać jak należy ale kto wie może kiedyś powstanie kolejny "Halibag" A tu dwa zdjęcia z ostatnich postępów Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 30 Listopada 2007 Share Napisano 30 Listopada 2007 Dokumentacji jako takiej nie mam ale bazuję się na kilku źródłach. Dzięki. Wymysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 6 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2007 Hej! Skromny "update". Niedługo skończę burty kadłuba i zajmę się spasowywaniem wszystkiego razem oraz malowaniem Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 13 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2007 Hej! Kokpit pomalowany i gotowy do 'washa'. Potem pozostanie jeszcze kilka drobiazgów, złożenie wszystkiego razem i sklejenie połówek kadłuba... Poprawiona podstawa siedzenia radiooperatora Fotel pilota I nieszczęsna tablica przyrządów Nie ma do niej filmu, blaszki, kalki czy czegokolwiek...trzeba będzie cosik wymyślić. Wiem, że powierzchnia burt wydaje się chropowata ale taka jest faktura żywicy... Zdjęcia bardzo to uwypukliły ale ogólnie nie jest z tym tak źle Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 15 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2007 Witam! Kilka zdjęć z eksploatacji Pozdr Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 15 Grudnia 2007 Share Napisano 15 Grudnia 2007 Bardzo ciekawie to wszystko wygląda. Po prostu tak jak powinien wyglądać samolot w środku. Podłoga fajnie wyeksploatowana! Szkoda, że nie będzie wszystkiego widać na koniec! Powodzenia w dalszej budowie tego bydlaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Fajnie to przybrudziłeś. Szkoda,ze tej Twojej pracy na koniec nie będzie widać. :-)) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi