rymulus Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 Może to już jest nudne ale z cyklu "powroty do modelarstwa po kilkunastu latach". To drugi model który zrobiłem po wielu latach przerwy w klejeniu. Wszystkie modele, które zrobiłem wcześniej były malowane pędzlem bez żadnych taśm czy chemii do maskowania. Ten oto Zlin to także drugi model w moim życiu, który malowałem aerografem stawiając również pierwsze kroki w maskowaniu. Rezultaty są takie jak na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 Dla mnie bomba Fajnie i czysto wykonany, coś tam jest w kabinie, detal na zewnątrz też fajny. Nie jestem pewien czy te ramy oszklenia powinny być srebrne, ale być może ten właśnie egzemplarz tak ma bo w większości przypadków są one białe. Ogólnie świetny Zlinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 Fajniutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 Ładny Aż się prosi o jakąś aeroklubową podstawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2015 Dla mnie bomba Fajnie i czysto wykonany, coś tam jest w kabinie, detal na zewnątrz też fajny. Nie jestem pewien czy te ramy oszklenia powinny być srebrne, ale być może ten właśnie egzemplarz tak ma bo w większości przypadków są one białe. Ogólnie świetny Zlinek Co do kabiny to jest zrobiona prawie całkowicie przeze mnie. Z oryginału została tylko podłoga i baza pod tablicę rozdzielczą. W zestawie są tylko bardzo uproszczone fotele, tablica przyrządów i to tyle. Jeśli idzie o kolor ramy kabiny to na większości zdjęć polskich Zlinów w standardowym biało czerwonym malowaniu jakie udało mi się znaleźć ramy są srebrne. Niestety nie mam zdjęć tego konkretnego egzemplarza i nie pamiętam go także z czasów kiedy bywałem często na lotnisku w podkieleckim Masłowie. Ładny Aż się prosi o jakąś aeroklubową podstawkę Podstawki to dla mnie jak na razie wyższa szkoła jazdy. Może kiedyś pokuszę się o próbę wykonania podstawki choć nie wiem jak się do tego zabrać, ale pomysł jest godny rozważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 widzę, że tym razem kalki siadły. Foty strasznie powyciągały uskoki między farbami ( to tak na marginesie, żebyś nie popadł w samozachwyt). No bardzo mi się podoba ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2015 Z kalkami jest tak, że te które miałem chyba ze starości rozpadały się na drobniutkie kawałeczki. Udało mi się kupić kilka tygodni temu jeszcze jeden model tej firmy i kalki były już w porządku. Mam więc jeszcze drugi model i zestaw kalek na malowanie w barwach aeroklubu PLL Lot. Może za jakiś czas się pokuszę i zrobię sobie drugiego Zlinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 6 Czerwca 2015 Share Napisano 6 Czerwca 2015 Bardzo ładny samolutek, fajny model- te srebro na kabinie ciut nierówne, a i czerń przed nią także...ale ja bym lepiej nie zrobił Jedno ważne pytanie- śmigło faktycznie jest takie jasnoszare? Mam prawie same zdjęcia w locie, a jedyne na lotnisku to zlin malowany na Luftwaffe A co do podstawki- fakt, fajnie by było. Robią tera gotowce w stylu np. lotnisko układu warszawskiego, może na tym choć do zdjęć ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Czerwca 2015 Share Napisano 6 Czerwca 2015 Zlinek bardzo ładny, są pewne niedociągnięcia przy przejściach kolorów ale i tak prezentuje się bardzo ładnie. Jaka jest składalność tego zestawu? __________________________________________________________________________________________ Na warsztacie: MiG-21MF- R.V. Aircraft 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Czerwca 2015 Share Napisano 6 Czerwca 2015 Jeśli idzie o kolor ramy kabiny to na większości zdjęć polskich Zlinów w standardowym biało czerwonym malowaniu jakie udało mi się znaleźć ramy są srebrne. Niestety nie mam zdjęć tego konkretnego egzemplarza i nie pamiętam go także z czasów kiedy bywałem często na lotnisku w podkieleckim Masłowie Służę fotką oryginału Faktycznie większość 142 miała srebrne ramy, pomyliło mi się z 42M, ale bywały też z białym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 6 Czerwca 2015 Share Napisano 6 Czerwca 2015 Śmigło faktycznie jak jakiś matowy alu/szary.... hmmm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2015 Jaka jest składalność tego zestawu? Składa się go dość dobrze choć polówki kadłuba czy skrzydła nie mają żadnych kołków ustalających czy wpustów. Największy problem jest z doklejeniem skrzydeł. Trzeba je ustawić na wyczucie, ja kadłub i skrzydła przykleiłem najpierw do stołu, a jak już wszystko siedziało równo to zlałem klejem wkładając dodatkowo kawałki plastiku w szpary żeby była jakaś większa powierzchnia styku. Potem jeszcze sporo szpachli i gotowe I jeszcze fotki inboxa a raczej intorebka Artek82 dzięki za fotkę. Już widzę że nie trafiłem z kolorem siedzeń. Ja pomalowałem je na brązowo-czarno, a tu chyba są brązowo-szare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 6 Czerwca 2015 Share Napisano 6 Czerwca 2015 Rymulusie, metoda z przylepianiem do stołu świetna, acz wymaga tolerancyjnych domowników. Więc u mnie nie wchodzi w grę. Ale nakręciłem się na nieszczęsnego zlina innej wersji produkcji hbossa , więc dzięki za inspiracyję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2015 Zapomniałem dodać, że przykleiłem to plasteliną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 6 Czerwca 2015 Share Napisano 6 Czerwca 2015 Ołrajt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 Czerwca 2015 Share Napisano 7 Czerwca 2015 Coraz bardziej lubię modele cywilów. Coś innego. Oceniać modelu nie będę, bo błędy i niedoskonałości są typowe dla mało wprawnych w rzemiośle. Z moich skromnych doświadczeń: Malujesz aerografem od niedawna, a biały kolor i na dodatek z połyskiem zawsze jest dość wredny. Ze zdjęć nie mogę tego stwierdzić na pewno, ale raczej nie użyłeś żadnego podkładu pod ten lakier? Inwestycja w jakąś chemię typu surfacer jest jak najbardziej opłacalna i ułatwia niezmiernie malowanie aerografem. Malowanie staje się dużo przyjemniejsze, jakość powłoki dużo wyższa, można uniknąć tego cellulitu i zalewania detali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi