KRL Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 Kurcze jak tak dalej pójdzie to stracę prymat w szybkości budowania modeli, przynajmniej to mi pozostaw. Kabina jak na coś tak małego wygląda zacnie ale w twoim wykonaniu to nie może dziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2015 W 1:72 to ja nie czuję się na siłach żeby coś więcej z tematu wycisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 Całkiem zacnie. Po pierwszym zdjęciu chciałem zasugerować zakup żywicznego siedziska, ale jednak zestaw obronił się. Keep up good work! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2015 Pamiętaj, że to ma być szybki model z pudełka, żadnych żywicznych foteli! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 Nie poznaje kolegi.... żadnych dodatków? Nawet tyci tyci? Choryś? Na szczęście do końca budowy jeszcze trochę czasu, może w między czasie wrócisz do normalności ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2015 Nie no, a przyjrzałeś się tej mojej kabince?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 Kurcze coś mi właśnie nie pasowały te "zestawowe" blaszki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2015 Ale wiesz, że to wszystko było w pudełku? Na pierwszym zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 Taki z Ciebie partyzant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 19 Czerwca 2015 Share Napisano 19 Czerwca 2015 jedyna odpowiedź - dawaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 20 Czerwca 2015 Share Napisano 20 Czerwca 2015 Z czego zrobiłeś zieloną i piaskową rurkę tlenową (?)? zestawowy element czy sam robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2015 Sam zrobiłem: z drucika 0,25 mm miedzianego jako rdzenia, a na to nawinąłem drucik 0,1mm ołowiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2015 Wczoraj popracowałem nad pierwszym elementem kadłuba, czyli wnęką przedniego podwozia, będącą jednocześnie spodem części nosowej maszyny. Wnęka zestawowa jest odrobinę płytka i uboga w detale, na szczęście da się ją nieco zwaloryzować. Na początek wyciąłem przednią komorę zastępując ją edu... eeeee... znalezionymi w pudle blaszkami, plus trochę kabli i takich tam własnym sumptem. Miejsca mało i jakoś nie chciało mi się dłubać zanadto, ale chcę żeby coś w tej wnęce było widać. To wszystko zostało uzupełnione dodatkowym okablowaniem i blaszkami, a następnie zamknięte w całą, dolną część nosową kadłuba. A tak to wygląda po zamontowaniu w środku kokpitu: Skleiłem też już coś w rodzaju szkieletu głównej części kadłuba, która czeka na końcową obróbkę i sklejenie z pozostałymi częściami. Przy okazji zacząłem myśleć o potencjalnym uzbrojeniu mojego Horneta. Z tego co się orientuję, maszyna ta w zasadzie przenosi wszystko co fabryki uzbrojenia w USA dały, więc wybór jest spory. W zestawie znalazłem takie oto możliwe uzbrojenie: rakiety AIM-7 Sparrow, AIM-9 Sparrow i bomby GBU-12. Mam jednak inne opcje. Zupełnie przypadkiem w pudle znalazłem parę bardzo ładnie odlanych z żywicy pocisków AGM-65 Maverick, które są tak ładne, że staną się podstawą mojego uzbrojenia AG. Do tego w pudle znalazłem bardzo przyjemną parę bomb GBU-49, czyli zmodyfikowanej wersji GBU-12: Kilka dni temu niespodziewanie otrzymałem z firmy Arma Hobby dwa zestawy: z bombami GBU-38 oraz z rackami BRU-33/55, za co serdecznie dziękuję p. Wojtkowi Bułmakowi (mają osłodzić zawód spowodowany zakupem rakiet AIM-9X). Faktycznie, w porównaniu z Sidewinderami sprawiają znacznie lepsze wrażenie. W tej sytuacji do wyboru mam albo GBU-49, albo CBU-38, jako drugi rodzaj uzbrojenia AG. Na koniec w pudle miałem jeszcze zestaw rakiet AIM-9L/M, które chyba wybiorę jako uzbrojenie AA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Czerwca 2015 Share Napisano 20 Czerwca 2015 Widze, że żartów, nie ma. Idziesz ostro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2015 To prosty model i chcę sam siebie przekonać, że potrafię go zrobić szybko i dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 A ja właśnie wiedziałem i czekałem na to co na fotkach powyżej - no i wszystko przez przypadek, pozdrawiam i obserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 22 Czerwca 2015 Share Napisano 22 Czerwca 2015 Trochę spóźniony ale zasiadam do podglądania Fajnie, że zabrałeś się za szerszenia pomimo tego, że za nim nie przepadasz, zapowiada się świetny model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2015 Jestem szczerze zaskoczony ile osób (tutaj i na PWM) przypomina mi, że nie lubię Horneta, a ja tylko raz o tym wspominałem. Ale ok, choć po prawdzie to nie jest tak do końca, że go nie lubię. Sam samolot lubię, choć jest to maszyna nieco mniej "charyzmatyczna" niż wcześniejsze pokładowe, z Tomcatem na czele. W trakcie prac nad tym modelem jednak zarówno sam produkt Academy jak i samolot coraz bardziej mi się podobają. Ale ja tak mam, jak zaczynam coś sklejać, to zaczynam to lubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Czerwca 2015 Share Napisano 22 Czerwca 2015 Jak nie lubisz to polubisz. Piekny samolot o bardzo nowatorskim i zgrabnym układzie . Jego protoplasta YF-17 Cobra, był zaprojektowany jeszcze przez Northropa. Zawsze mi się bardzo podobał. Zlepisz do kupy to poczujesz blusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2015 Już polubiłem. Nie mogę tylko polubić tego jego wąskiego ryjka w sekcji nosowej, jest jakiś taki niemęski. Tymczasem prace trwają. Wczoraj i dziś skupiłem się na waloryzacji i przygotowaniu głównego elementu kadłuba. Na początku wkleiłem coś w rodzaju wypełniaczy elementów nad wlotami powietrza, potem boczne ścianki gondoli silnika. Im dalej w las tym spasowanie coraz lepsze, bardzo ten model mi się podoba. Przygotowałem także do montażu wloty powietrza, planuję zrobić do nich FODy, żeby zakryć to co w środku, choć nie mam jeszcze konkretnego pomysłu jak. Prawdopodobnie zrobię je z lateksowych rękawiczek. Wkleiłem całkiem sporo blaszek Eduarda na poszyciu, jak i wewnątrz kadłuba. Zwaloryzowałem też wnękę hamulca aerodynamicznego który w moim modelu będzie otwarty. Okablowanie z drutu ołowianego 0,3 mm, plus w jednym miejscu profil aluminiowy. Podobnie zrobiłem z wnękami podwozia głównego. Tutaj nie ma było szansy na odtworzenie prawdziwej kotłowni jaka jest we wnękach F/A-18, gdyż wnęki w modelu Academy są bardzo płytkie. Odtworzyłem więc tylko główne elementy. W ruch poszedł znowu drut ołowiany i cynowy, profile plastikowe i blaszki Eduarda. Po pomalowaniu powinno to nabrać jakiegoś wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 22 Czerwca 2015 Share Napisano 22 Czerwca 2015 cały Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2015 Mam jeszcze jedno pytanie, dotyczące miejsca łączenia skrzydeł z kadłubem. Na zdjęciu poniżej widać wyraźne miejsce takiego połączenia w modelu. Mam z tym mały problem, bo nie jestem pewien, czy powinienem tę szparę zaszpachlować całkowicie i na gładko (czyli na długości pomarańczowej linii), czy zamienić ją w linię podziału. Na dostępnym zdjęciach nie widać tego miejsca wyraźnie, ale wydaje mi się że akurat tam nie ma żadnej linii podziału, jest tylko gładka powierzchnia. W modelu, czego być może nie widać dokładnie na zdjęciu, po obu stronach tego miejsca łączenia są nity, wiec sugeruje to linię podziału na całej długości. Według moich zdjęć, linia podziału powinna być tylko na tych długościach które zaznaczyłem na niebiesko, tam gdzie jest zielona linia, powinna być gładka powierzchnia. Czyli inaczej: szpachlowanie na gładko na środku miejsca łączenia skrzydła z kadłubem, a linie podziału tylko na wysokości panelu przy klapach z tyłu i tuż przed slotami z przodu. Mam rację, czy powinno być inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 23 Czerwca 2015 Share Napisano 23 Czerwca 2015 Wg mnie i tego co oglądałem na zdjęciach: szpachlowanie na gładko na środku miejsca łączenia skrzydła z kadłubem, a linie podziału tylko na wysokości panelu przy klapach z tyłu i tuż przed slotami z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2015 A jednak okazało się, że jest tam ta linia podziału, choć bardzo cienka więc nie na każdym zdjęciu ją widać. Wczoraj i dziś montowałem bryłę maszyny. Przykleiłem skrzydła, oraz dolną część nosową, zaszpachlowałem wszystko gdzie trzeba, zostało nieco szlifowania tu i tam i przerycia kilku linii podziału. Na koniec dokleiłem garbik i zasłoniłem to wszystko co było za fotelem pilota. Dorobiłem też kilka drobnych elementów mechanizmu sterującego owiewką, bo sama blaszka Eduarda to trochę za mało. Planuję odtworzyć też oprzyrządowanie znajdujące się po drugiej stronie siłownika, w owiewce, ale to potem. Hornet zaczyna wyglądać wreszcie jak samolot. Warto wspomnieć, że jak do tej pory model klei się znakomicie: spasowanie jest naprawdę bardzo dobre, może poza łączeniem części nosowej z kadłubem, choć nie wykluczam że ja tam coś źle powyprowadzałem. W każdym razie musiałem dość mocno dociskać tę część do otworu w kadłubie, żeby to dobrze i równo się skleiło. Zabawna sprawa: doprowadzenie tego modelu do tej postaci zajęło mi równo tydzień, analogicznie w przypadku Rafale, zajęło mi to 4 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Czerwca 2015 Share Napisano 24 Czerwca 2015 Zabawna sprawa: doprowadzenie tego modelu do tej postaci zajęło mi równo tydzień, analogicznie w przypadku Rafale, zajęło mi to 4 tygodnie. Magia królewskiej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi