Skocz do zawartości

Tiger I - 1:35 Tamiya + Edek Zimmerit

Daz

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec tym razem dla odmiany w czogu nalezacym do Waffen SS (2 SS Panzer division Das Reich z oznaczeniem z bitwy na Luku Kurskim) siedzi czogista Wehrmachtu. Wydaje mi sie a wlasciwie jestem pweien ze ta wersja Tygrysa nie miala nakladanego zimeritu juz nie mowiac o ty ze w/w chyba nie funkcjonowal na wozach w 1943... Ale to bardziej Seb lub Messer262 winni sie wypowiedzic w tej kwestii.

Zdaje sie że na rączkach nożyc masz ślady laczenia form.

Jezeli ja dobrze pamietam ten model (choc moge sie mylic bo to juz ze 20 lat bedzie) to nozyce byly odlane razem z plyta a te ni wygladaja na waloryzowane... Mysle ze jak na "Plaskorzezbe" to niezle pomalowane sa.

Edytowane przez Gość

Sorki, juz oczka wysiadaja...

Jednak jest to całkowicie nie merytoryczny warsztat.

Wszystko w temacie, błędy wymienił 7urgen.

Tak swoją drogą to masz fantazje

Wykonanie też takie sobie, szmaty pewnie zakryły jakieś babole.

I na litość boską, trzymajcie się z daleka od zimmeritu Edka.

Pzdr

Panowie, macie rację, model nie był robiony zgodnie z historią dlatego merytorycznie jest to S-F, co nie znaczy że sam sobie to wymyśliłem.

Pomysł na malowanie jest zaczerpnięty z tej grafiki

axz1mp.jpg

a szmaty porozwieszane na nim, to żadne maskowanie baboli! tylko pomysł podpatrzony w filmie Furia

hpbtlm.png

p5ns8b.png

Model bardzo fajny, faktycznie co do figurki można się doczepić, ale na litość boską nie przesadzacie z tą merytorycznością? Macie zdjęcia i opisy wszystkich wyprodukowanych czołgów w historii wojny wraz z opisem uszkodzeń/modyfikacji? Ok, można się doczepić jeśli ktoś dał oznaczenia wozu który widnieje tu czy tam na filmie, ale to kwestia dostępności kalek. Wojna to wojna. Im dłuższa walka, tym bardziej pojazd się zmienia, niekoniecznie katalogowo, a raczej chałupniczo/tym co masz pod ręką.

Swoją drogą śmieszne jest to jak się wszyscy zawsze skupiamy na tym żeby nie było błędów przy składaniu pancerniaków, a w rzeczywistości jak się poogląda zwłaszcza pojazdy z IIWŚ, to gdyby ktoś idealnie odwzorował wszystkie defekty i niedoróbki to zamieszczając zdjęcia modelu na tym forum byłby zjechany od czubka głowy do palców u stóp za słaby warsztat:)

Kolega modelarzem jest bardzo dobrym co widać po załączonych obrazkach, a Wy kręcicie nosami że takiej jednostki nie było..

Kolega modelarzem jest bardzo dobrym co widać po załączonych obrazkach, a Wy kręcicie nosami że takiej jednostki nie było..

No nie jest ale ma przebłyski.Ta wersja w tej konfiguracji nie występowała.Kolorystycznie wczesne tak miały jak np. słynny "Tiki".

Polecam koledze zrobić coś merytorycznego.

Model bardzo fajny, faktycznie co do figurki można się doczepić, ale na litość boską nie przesadzacie z tą merytorycznością? Macie zdjęcia i opisy wszystkich wyprodukowanych czołgów w historii wojny wraz z opisem uszkodzeń/modyfikacji? Ok, można się doczepić jeśli ktoś dał oznaczenia wozu który widnieje tu czy tam na filmie, ale to kwestia dostępności kalek. Wojna to wojna. Im dłuższa walka, tym bardziej pojazd się zmienia, niekoniecznie katalogowo, a raczej chałupniczo/tym co masz pod ręką.

Swoją drogą śmieszne jest to jak się wszyscy zawsze skupiamy na tym żeby nie było błędów przy składaniu pancerniaków, a w rzeczywistości jak się poogląda zwłaszcza pojazdy z IIWŚ, to gdyby ktoś idealnie odwzorował wszystkie defekty i niedoróbki to zamieszczając zdjęcia modelu na tym forum byłby zjechany od czubka głowy do palców u stóp za słaby warsztat:)

Oczywiscie ze nie mam na wszystko zdjec... Tylko jezeli sie chce zrobic merytorycznie to robi sie wedlug zdjecia i tyle a to co nie udowodnione to pozostaje tylko w domyslach. Kolega zrozumialby by to gdyby sie pobawil w rekonstrukcje i wylecial z pierwszej imprezki za niekoszerny zegareczek lub inna pierdolke...

Co do wymyslnosci, ja osobiscie lubie modele Daz'a mimo ze mecza ta "niekoszernoscia". Ciesza oko wykonaniem. Co do detali, to coz, zdazylem sie przyzwyczaic ze nie zwraca on na to uwagi i swoich wtretow nie wstawiam dla jego wiedzy bo wiem ze i tak bedzie robil po swoijemu, ale dla tych ktorzy podgladaja i nie chca robic bledow a chca jak najwierniej odtwarzac realiow i (nie bojmy sie tego okreslenia) historie. Tyle mojego.

Edytowane przez Gość

Wiec tym razem dla odmiany w czogu nalezacym do Waffen SS (2 SS Panzer division Das Reich z oznaczeniem z bitwy na Luku Kurskim) siedzi czogista Wehrmachtu. Wydaje mi sie a wlasciwie jestem pweien ze ta wersja Tygrysa nie miala nakladanego zimeritu juz nie mowiac o ty ze w/w chyba nie funkcjonowal na wozach w 1943... Ale to bardziej Seb lub Messer262 winni sie wypowiedzic w tej kwestii.

Zimmerit i owszem występował na wczesny Tygrysach jednakże był on nakładany na wozy które przechodziły remont w Niemcowni po jesieni 43r. Bo czy były nim paćkane w warsztatach polowych to raczej nie jestem pewien ale skłaniam się do tego, iż tego nie czyniono.

Sam wkład pracy i efekt podoba mi się.

[

Zimmerit i owszem występował na wczesny Tygrysach jednakże był on nakładany na wozy które przechodziły remont w Niemcowni po jesieni 43r.

No ale tutaj jakby mamy malowanie z lata 1943... To chyba jeszcze przed jesienia? A poza tym mysle ze po takim remoncie zdjeto by mu to co mu w Europie potrzebne nie bylo a co on tu ma...

A swoja droga to chetnie zobaczylbym zdjecie takiego wczesnego tygrysa z zimmem. Ja osobiscie nie trafilem, moze ktos ma?

No ale tutaj jakby mamy malowanie z lata 1943... To chyba jeszcze przed jesienia? A poza tym mysle ze po takim remoncie zdjeto by mu to co mu w Europie potrzebne nie bylo a co on tu ma...

A swoja droga to chetnie zobaczylbym zdjecie takiego wczesnego tygrysa z zimmem. Ja osobiscie nie trafilem, moze ktos ma?

Zgodzę się, że to malowanie wybitnie nie pasuje. Co do zdjęć to w którejś części Panzerwaffe 1945 jest zdjęcie wraku wcześniaka pokrytego zimmem zniszczonego na terenie Niemiec w 45, oraz zdjęcie zniszczonego tygrysa w Częstochowie jednak jest to wóz z wczesną więżą na późnym podwoziu i znajduję się w Barwy i znaki panzerwaffe - panzerabteilung Artura Majewskiego.

Edytowane przez Gość

Dzieki za info, jak wiem czego szukac to prawie napewno znajde. Jeszcze raz dzieki.

Zgodzę się, że to malowanie wybitnie nie pasuje. Co do zdjęć to w którejś części Panzerwaffe 1945 jest zdjęcie wraku wcześniaka pokrytego zimmem zniszczonego na terenie Niemiec w 45, oraz zdjęcie zniszczonego tygrysa w Częstochowie jednak jest to wóz z wczesną więżą na późnym podwoziu i znajduję się w Barwy i znaki panzerwaffe - panzerabteilung Artura Majewskiego.

A to nie są przypadkiem hybrydy

Dokladnie to samo przyszlo mi do glowy. Pewnie sa z czego wiekszosc z Fehrmann Gruppe lub wozy z innych osrodkow szkoleniowych.

nie zrobiłem go na sprzedaż, tylko dla własnej przyjemności, ale z racji tego że nie mam już gdzie ich wszystkich trzymać to sukcesywnie część wystawiam na sprzedaż

Wydaje mi sie a wlasciwie jestem pweien ze ta wersja Tygrysa nie miala nakladanego zimeritu juz nie mowiac o ty ze w/w chyba nie funkcjonowal na wozach w 1943... Ale to bardziej Seb lub Messer262 winni sie wypowiedzic w tej kwestii..

Rzadko zaglądam do "Galerii" bo tu właściwie to już po "ptakach".Wolę polemizować podczas budowy modelu.Ale skoro zaglądnąłem i zostałem wywołany "do tablicy" ,

Pasta "zimmerit" nakładana od września 1943. Rozkaz z 29.12.1943. Nakładany też na Tygrysy - około 200 kg na pojazd.

Do warsztatów polowych dostarczano "zimmerit" w beczkach. Remontowane pojazdy w warsztatach polowych też pokrywano pastą zgodnie z w/w rozkazem.

Więc nie ma szans, aby Tygrys z lipca (lata) 1943 "posiadał" wdzianko z "zimmeritu".

... .Pomysł na malowanie jest zaczerpnięty z tej grafiki.

Tylko sam schemat malowania.

Grafika malowania Tygrysa jest z tej stronki - 21 sylwetka od góry :

http://www.tanks-encyclopedia.com/ww2/nazi_germany/Panzer-VI_Tiger.php

Merytorycznie to niestety leży bardzo mocno - jak to Tamka (stara).

Koło napędowe bardzo wczesnego typu ,

http://scaleplasticandrail.com/kaboom/images/tigbov/DSC_9494.JPG

Pojazd wykonany bez peryskopu kierowcy KFF2 - wersja z listopada 1943 - demontaż peryskopu kierowcy KFF 2 od czołgu Fgst 250118 - od marca 1943

- wersja pośrednia z zaślepionymi otworami :

http://scaleplasticandrail.com/kaboom/images/tigbov/DSC_9507.JPG

Model ma celownik TZF 9c - celownik jednoobiektywowy TZF 9c montowano w 1944

Model ma - osłony rur wydechowych stosowane od listopada 1943

Model ma - klapka na wydechu wersja stosowana od lutego do sierpnia 1943

Model ma - zaczepy do lin na wierzchu płyty silnikowej stosowane od września 1943 itd. itd.

Oceniam model pod względem odwzorowania względem oryginału z danego okresu.

źródło:"Czołgi w detalach" cz.1 - Tygrys - wydawnictwo rosyjskie.

Nie wypowiadam się o jakości malowania , brudzeniu (itp.) i dodatkach - bo gusty są różne i z nimi się nie dyskutuje.

... .Kolega modelarzem jest bardzo dobrym co widać po załączonych obrazkach, a Wy kręcicie nosami że takiej jednostki nie było..

Tak zgadzam się - Kolega "Daz" jest bardzo dobrym modelarzem. Specjalnie wymieniłem te różnice w wersjach.Widać wyraźnie po nich że taki pojazd nie istniał.

Te różnice same z siebie się wykluczają.

... ,ale dla tych ktorzy podgladaja i nie chca robic bledow a chca jak najwierniej odtwarzac realiow ... .

Zgadzam się w 100% po to wymieniłem parę błędów - lecz to już po "ptakach".I dlatego wolę WARSZTAT.

Ci co chcą zrobić poprawny model merytorycznie - zaczną od warsztatu - jeśli ich wiedza (o danym pojeździe) jest taka sobie.

Pozdrawiam

Krzysztof