Skocz do zawartości

Pz.Kpfw. IV Ausf.H - Tamiya - 1:48

hiwis

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z niedawno obchodzonym (przeze mnie po raz pierwszy ) Dniem Ojca, stałem się posiadaczem tytułowego modelu.

I nie bacząc na inne rozgrzebane zabrałem się do budowy z nadzieją że może ten uda mi się sprawnie i szybko skończyć.

Do modelu zakupiłem parę dodatków:

- lufy do MG34 z RB (zestawy 48B32 i 48B33)

- lufę KwK 40 L/48 z RB (48B09)

- amunicję do KwK 40 z RB (48P01)

- linę holowniczą z Eureki (ER-4803)

- Zimmerit z Tamiyi dedykowany do tego modelu

Na razie z dodatków tyle - może dojdzie coś jeszcze.

Coś już udało się posklejać i na razie jestem na etapie oklejania pojazdu Tamiyowskim zimmeritem.

Sam zimmerit fajny - choć pewnie wiele osób ma o nim inne zdanie - ale nie wiem dlaczego byłem przekonany że poszczególne elementy będą już wyplotowane, a tu niespodzianka trzeba samemu nożykiem wycinać.

Kilka fotek z dotychczasowych postępów:

5503427d-5222-44a8-a63f-e8a8e71a785f_zpswka7kppz.jpg

9be6ec4b-8046-49ed-b4cf-96ecad93f943_zps4zimibtu.jpg

0afbd7d0-8cfe-41b3-86c0-5e660d4faff2_zpslzo0xsho.jpg

334c6cb7-bb0f-4c80-9173-0603400fec3e_zpstuso5w8r.jpg

5d11446d-1985-45f3-bb65-cd3d81ef4de7_zpsnj9ja83v.jpg

65144ca2-91f4-4439-8a04-db817d6f4cd5_zpsfsxw8agj.jpg

Wygląda mi to na jawną zdradę jedynej słusznej skali 1/72 Myślę że to odskocznia. Ale idzie dobrze, sporo dodatków nabytych, śledzę zatem temat. Jak by co służę pomocą

Panzer IV to chyba najładniejszy czołg niemiecki (w moim niemaniu). Będę zatem podpatrywał.

Niestety lufa do KM-u kadłubowego - 48B33 - jest nie poprawna. To standardowa lufa do MG34, gdy to powinieneś mieć wersję czołgową. Przykładem jest ABER 48L20 http://www.jadarhobby.pl/aber-48l20-lufy-do-niemieckich-czolgowych-mg34148-p-18809.html

Dzięki za zwrócenie uwagi na te lufy do MG.

Przy najbliższej okazji zaopatrzę się we właściwe.

A dodatkowy MG mocowany przy wieżyczce dowódcy to już standardowa lufa?

Artku to żadna zdrada - ot taki mały romans z inną skalą

... (przeze mnie po raz pierwszy ) Dniem Ojca ... .

No to Wszystkiego Najlepszego - córka czy syn?

Dla pełnej jasności - lufy do MG - (skala 1:48)

- w wieży - RB-Model 48B32 Lufa 7,92 mm MG34 Wersja czołgowa.

http://www.mojehobby.pl/products/7-92mm-MG34Wersja-czolgowa2-sztuki-2841946.html

- kadłubowy w tej wersji Pz.Kpfw.IV - Aber 48L-20 Zestaw 2 luf do niemieckich czołgowych karabinów maszynowych MG 34

http://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-2-luf-do-niemieckich-czolgowych-karabinow-maszynowych-MG-34-All-models.html

- na wieżyczce d-cy - RB-Model 48B33 Lufa 7,92 mm MG34

http://www.mojehobby.pl/products/7-92mm-MG34-2841948.html

No to zasiadam i podglądam.

Pozdrawiam

Krzysztof

meser262 -> Dzięki - już pięciomiesięczny syn

Patrząc na ostatni przyrost naturalny wśród forumowiczów trzeba by pomyśleć o jakimś żłobku modelworkowym

Co do luf, to właściwe już zamówione.

Obserwuję i ja, gdyż w związku z niedawnym dniem ojca sam sobie sprawiłem dokładnie taki sam prezent Napisz proszę coś więcej o tym dedykowanym zimmericie Tamiya bo również go dokupiłem, ale nie miałem z nim wcześniej do czynienia. Jeśli się okaże łatwy w stosowaniu to pomyślę o dokupieniu go również do modelu Tiger I Tamiya w tej samej skali choć wcześniej planowałem jakieś rękodzieło.

Obserwuję i ja, gdyż w związku z niedawnym dniem ojca sam sobie sprawiłem dokładnie taki sam prezent Napisz proszę coś więcej o tym dedykowanym zimmericie Tamiya bo również go dokupiłem, ale nie miałem z nim wcześniej do czynienia. Jeśli się okaże łatwy w stosowaniu to pomyślę o dokupieniu go również do modelu Tiger I Tamiya w tej samej skali choć wcześniej planowałem jakieś rękodzieło.

Gratuluję udanego prezentu

Co do zimmeritu z Tamki jest to przezroczysta folia samoprzylepna z wytłoczoną fakturą.

Jak już wspomniałem poszczególne elementy zimmeritu należy samodzielnie wyciąć co nie jest jakoś szczególnie trudne ale dość pracochłonne i chwilami irytujące (dziwne że producent nie zadbał o wyplotowanie poszczególnych elementów).

Przy nakładaniu na model zalecam ostrożność i dobre spasowanie - klej jest dość mocny i może uniemożliwić oderwanie i ponowne nałożenie elementu bez jego uszkodzenia.

Jeśli coś pójdzie nie tak mamy na arkuszu rezerwowy fragment zimmeritu z którego można dociąć potrzebny fragment.

Co do poprawności historycznej, trwałości, finalnego wyglądu itp. itd. nie wypowiem się jeszcze gdyż także pierwszy raz stosuję ten produkt.

Powoli, ale coś się dzieje - zimmerit nałożony w 95%, wieża w trakcie składania.

36e59b1f-368c-4c97-9c9a-2e92255b2bfe_zpsgcgsnhhf.jpg

3983d94a-3502-47b8-b1da-c402775bf7f5_zps0lnn0sxu.jpg

c92179d5-f193-4c23-b111-345c80d2d7aa_zpsc63tsqi6.jpg

Przy okazji staram się coś pokombinować ze zdjęciami - może w końcu będzie coś widać

• 4 weeks later...

Prace trwają - w każdej wolnej chwili staram się coś podłubać choć pogoda raczej wykańcza i rozleniwia.

Przygotowałem nawet jakieś zdjęcia z przebiegu prac w ostatnim czasie niestety karta pamięci odmówiła dalszej współpracy i fotki się .... znaczy się zniknęły

Więc na szybko coś z telefonu:

Odebrałem zamówione dodatki, a wśród nich zestaw Black Doga do "IV" - co prawda J ale nie ma to chyba większego znaczenia.

DSC_2125_zpszihl8tje.jpg

Zestaw może nie podnoszący walorów merytorycznych modelu (a wręcz przeciwnie) ale mnie się spodobał - jest efekciarsko jak to przy obładowaniu klamotami - może uda się to ładnie pomalować.

DSC_2122_zpspciiv6bc.jpg

Na razie walczę z dopasowaniem żywic do kształtu wieży bo ciut krzywe te klamoty, a gdy Panzer odpoczywa schnąc, kończę mu dawno zaczętego przeciwnika:

DSC_2120_zpst0gunnjz.jpg

Może w weekend uda się coś jeszcze podziałać to postaram się wrzucić jakieś lepsze zdjęcia.

Daj znać jak zestaw od Black Doga do 222. Napalam się na niego od jakiegoś czasu i chciałbym wiedzieć czy warty jest tych pieniędzy, które producent za niego chce.

• 4 weeks later...

Powoli kończę identyfikować i dobierać kolory do tych wszystkich klamotów które panowie z Black Doga poupychali dookoła wieży "IV", pomyślałem że dla relaksu pomaluję sobie czołgową drobnicę - przynajmniej wiadomo co jest co i jak malować :

6f4b5514-8ee0-4a57-b829-b93a239b797d_zpsu9svhhar.jpg

a skoro zacząłem do jednego modelu to i do pozostałych dwóch także

IS:

935f18e0-d7ce-4876-9989-43b539102e7e_zpsh13k6od9.jpg

Tygrys:

0d7d70da-b7c7-4c41-a7bf-40f1f48c2003_zpsbwivjucm.jpg

i jakoś wieczór zleciał na wycinaniu obrabianiu części - malowanie może jutro.

• 2 weeks later...

Korzystając z urlopu posiedziałem dziś trochę nad "IV", wierząc że wieżę wkrótce skończę.

Było tak:

117b969c-be11-4a44-8088-48a15c907095_zpsyrsezuau.jpg

A teraz jest tak - po Sidoluxie:

e2c27b5a-62c7-4c62-9228-7f689a8e3e65_zpsonrnj9qu.jpg

995029c6-dae6-4168-bbe0-d887f83049da_zpsozdirynq.jpg

d756e0b0-ef93-40c6-a9e9-67771eb81f6d_zpspvszskhr.jpg

To znaczy teraz jest już trochę inaczej bo dopiero na zdjęciach zobaczyłem ile jest koniecznych poprawek, a urlop się kończy

Bardzo ładnie się zapowiada. Mam też ten zestaw wiec będzie na czym się wzorować

Dziękuję za doping

Dziś, zgodnie z zimową modą na forum, doszło nowe kamo - druga w mej karierze próba zmierzenia się z zimowym "wapnowaniem":

781ec0dc-95d8-4ac5-81be-58dbfbc83137_zpsq8enbfyz.jpg

051d35ed-53e7-4d53-aae1-2f17a82a6e48_zpskvdbsy5u.jpg

Wyglada bardzo fsjnie i efektownie, kawal roboty. Takie moje przemyslenie tylko... Gdybym byl doswiadczonym czolgista i widzial jak kilku moich kumpli spalilo sie zywcem w stalowej trumnie to nie zawalalbym sobie jedynej drogi ucieczki gratami.