hiwis Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 W związku z niedawno obchodzonym (przeze mnie po raz pierwszy ) Dniem Ojca, stałem się posiadaczem tytułowego modelu. I nie bacząc na inne rozgrzebane zabrałem się do budowy z nadzieją że może ten uda mi się sprawnie i szybko skończyć. Do modelu zakupiłem parę dodatków: - lufy do MG34 z RB (zestawy 48B32 i 48B33) - lufę KwK 40 L/48 z RB (48B09) - amunicję do KwK 40 z RB (48P01) - linę holowniczą z Eureki (ER-4803) - Zimmerit z Tamiyi dedykowany do tego modelu Na razie z dodatków tyle - może dojdzie coś jeszcze. Coś już udało się posklejać i na razie jestem na etapie oklejania pojazdu Tamiyowskim zimmeritem. Sam zimmerit fajny - choć pewnie wiele osób ma o nim inne zdanie - ale nie wiem dlaczego byłem przekonany że poszczególne elementy będą już wyplotowane, a tu niespodzianka trzeba samemu nożykiem wycinać. Kilka fotek z dotychczasowych postępów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 Wygląda mi to na jawną zdradę jedynej słusznej skali 1/72 Myślę że to odskocznia. Ale idzie dobrze, sporo dodatków nabytych, śledzę zatem temat. Jak by co służę pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 Panzer IV to chyba najładniejszy czołg niemiecki (w moim niemaniu). Będę zatem podpatrywał. Niestety lufa do KM-u kadłubowego - 48B33 - jest nie poprawna. To standardowa lufa do MG34, gdy to powinieneś mieć wersję czołgową. Przykładem jest ABER 48L20 http://www.jadarhobby.pl/aber-48l20-lufy-do-niemieckich-czolgowych-mg34148-p-18809.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2015 Dzięki za zwrócenie uwagi na te lufy do MG. Przy najbliższej okazji zaopatrzę się we właściwe. A dodatkowy MG mocowany przy wieżyczce dowódcy to już standardowa lufa? Artku to żadna zdrada - ot taki mały romans z inną skalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 ... (przeze mnie po raz pierwszy ) Dniem Ojca ... . No to Wszystkiego Najlepszego - córka czy syn? Dla pełnej jasności - lufy do MG - (skala 1:48) - w wieży - RB-Model 48B32 Lufa 7,92 mm MG34 Wersja czołgowa. http://www.mojehobby.pl/products/7-92mm-MG34Wersja-czolgowa2-sztuki-2841946.html - kadłubowy w tej wersji Pz.Kpfw.IV - Aber 48L-20 Zestaw 2 luf do niemieckich czołgowych karabinów maszynowych MG 34 http://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-2-luf-do-niemieckich-czolgowych-karabinow-maszynowych-MG-34-All-models.html - na wieżyczce d-cy - RB-Model 48B33 Lufa 7,92 mm MG34 http://www.mojehobby.pl/products/7-92mm-MG34-2841948.html No to zasiadam i podglądam. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2015 meser262 -> Dzięki - już pięciomiesięczny syn Patrząc na ostatni przyrost naturalny wśród forumowiczów trzeba by pomyśleć o jakimś żłobku modelworkowym Co do luf, to właściwe już zamówione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 No to będzie Kogo uczyć tajników warsztatu modelarskiego w przyszłości. Pięć miesięcy.No to już z górki. Jeszcze raz Gratuluję. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artellos Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 Obserwuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 30 Czerwca 2015 Share Napisano 30 Czerwca 2015 Zasiadam i ja. Dobrze, że producent zrezygnował ze stalowej wanny. W plastiku wygląda to super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafako Napisano 30 Czerwca 2015 Share Napisano 30 Czerwca 2015 Obserwuję i ja, gdyż w związku z niedawnym dniem ojca sam sobie sprawiłem dokładnie taki sam prezent Napisz proszę coś więcej o tym dedykowanym zimmericie Tamiya bo również go dokupiłem, ale nie miałem z nim wcześniej do czynienia. Jeśli się okaże łatwy w stosowaniu to pomyślę o dokupieniu go również do modelu Tiger I Tamiya w tej samej skali choć wcześniej planowałem jakieś rękodzieło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 30 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2015 Obserwuję i ja, gdyż w związku z niedawnym dniem ojca sam sobie sprawiłem dokładnie taki sam prezent Napisz proszę coś więcej o tym dedykowanym zimmericie Tamiya bo również go dokupiłem, ale nie miałem z nim wcześniej do czynienia. Jeśli się okaże łatwy w stosowaniu to pomyślę o dokupieniu go również do modelu Tiger I Tamiya w tej samej skali choć wcześniej planowałem jakieś rękodzieło. Gratuluję udanego prezentu Co do zimmeritu z Tamki jest to przezroczysta folia samoprzylepna z wytłoczoną fakturą. Jak już wspomniałem poszczególne elementy zimmeritu należy samodzielnie wyciąć co nie jest jakoś szczególnie trudne ale dość pracochłonne i chwilami irytujące (dziwne że producent nie zadbał o wyplotowanie poszczególnych elementów). Przy nakładaniu na model zalecam ostrożność i dobre spasowanie - klej jest dość mocny i może uniemożliwić oderwanie i ponowne nałożenie elementu bez jego uszkodzenia. Jeśli coś pójdzie nie tak mamy na arkuszu rezerwowy fragment zimmeritu z którego można dociąć potrzebny fragment. Co do poprawności historycznej, trwałości, finalnego wyglądu itp. itd. nie wypowiem się jeszcze gdyż także pierwszy raz stosuję ten produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafako Napisano 30 Czerwca 2015 Share Napisano 30 Czerwca 2015 Dzięki za wyjaśnienia. Życzę szybkiego postępu prac bo Pz.Kpfw IV to jeden z moich ulubionych czołgów a i sam coś tam dłubię z pancerki w 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 30 Czerwca 2015 Share Napisano 30 Czerwca 2015 Przyłączam się z popcornem. ;) Nie ukrywam, że bardzo ciekawi mnie ta nowa tamka i pewnie sam za jakiś czas ją złożę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 1 Lipca 2015 Autor Share Napisano 1 Lipca 2015 Powoli, ale coś się dzieje - zimmerit nałożony w 95%, wieża w trakcie składania. Przy okazji staram się coś pokombinować ze zdjęciami - może w końcu będzie coś widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 24 Lipca 2015 Autor Share Napisano 24 Lipca 2015 Prace trwają - w każdej wolnej chwili staram się coś podłubać choć pogoda raczej wykańcza i rozleniwia. Przygotowałem nawet jakieś zdjęcia z przebiegu prac w ostatnim czasie niestety karta pamięci odmówiła dalszej współpracy i fotki się .... znaczy się zniknęły Więc na szybko coś z telefonu: Odebrałem zamówione dodatki, a wśród nich zestaw Black Doga do "IV" - co prawda J ale nie ma to chyba większego znaczenia. Zestaw może nie podnoszący walorów merytorycznych modelu (a wręcz przeciwnie) ale mnie się spodobał - jest efekciarsko jak to przy obładowaniu klamotami - może uda się to ładnie pomalować. Na razie walczę z dopasowaniem żywic do kształtu wieży bo ciut krzywe te klamoty, a gdy Panzer odpoczywa schnąc, kończę mu dawno zaczętego przeciwnika: Może w weekend uda się coś jeszcze podziałać to postaram się wrzucić jakieś lepsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 Daj znać jak zestaw od Black Doga do 222. Napalam się na niego od jakiegoś czasu i chciałbym wiedzieć czy warty jest tych pieniędzy, które producent za niego chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 25 Lipca 2015 Autor Share Napisano 25 Lipca 2015 Jeśli chodzi o zestaw do 222 to mogę śmiało polecić - dobrze spasowany i nieprzekombinowany tak bardzo jak wiele Black Dogów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Powoli kończę identyfikować i dobierać kolory do tych wszystkich klamotów które panowie z Black Doga poupychali dookoła wieży "IV", pomyślałem że dla relaksu pomaluję sobie czołgową drobnicę - przynajmniej wiadomo co jest co i jak malować : a skoro zacząłem do jednego modelu to i do pozostałych dwóch także IS: Tygrys: i jakoś wieczór zleciał na wycinaniu obrabianiu części - malowanie może jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Sierpnia 2015 Share Napisano 20 Sierpnia 2015 Lecisz hurtowo widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 20 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2015 Lecisz hurtowo widzę. Uznałem, że może w ten sposób sprawniej to pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 20 Sierpnia 2015 Share Napisano 20 Sierpnia 2015 Zdrada "siedem-dwójki" , ale zdrada z klasą - ładna ta czwórka , aż dostałem jakieś mobilizacji do kończenia swoich projektów. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 2 Września 2015 Autor Share Napisano 2 Września 2015 Korzystając z urlopu posiedziałem dziś trochę nad "IV", wierząc że wieżę wkrótce skończę. Było tak: A teraz jest tak - po Sidoluxie: To znaczy teraz jest już trochę inaczej bo dopiero na zdjęciach zobaczyłem ile jest koniecznych poprawek, a urlop się kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Bardzo ładnie się zapowiada. Mam też ten zestaw wiec będzie na czym się wzorować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 3 Września 2015 Autor Share Napisano 3 Września 2015 Bardzo ładnie się zapowiada. Mam też ten zestaw wiec będzie na czym się wzorować Dziękuję za doping Dziś, zgodnie z zimową modą na forum, doszło nowe kamo - druga w mej karierze próba zmierzenia się z zimowym "wapnowaniem": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Wyglada bardzo fsjnie i efektownie, kawal roboty. Takie moje przemyslenie tylko... Gdybym byl doswiadczonym czolgista i widzial jak kilku moich kumpli spalilo sie zywcem w stalowej trumnie to nie zawalalbym sobie jedynej drogi ucieczki gratami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi