net_sailor Napisano 3 Lipca 2015 Share Napisano 3 Lipca 2015 Dla mnie dwupłatowce wszystkie są takie same. Ten łatwo zapamiętać, bo ma trzy płaty. "Trójpłatowiec" to po niemiecku "Dreidecker", w skrócie "Dr.". Skąd Fokker Dr.I - pierwszy trójpłatowiec Fokkera (kolejnych nie było). Do tego czerwony jak Czerwony Baron, o którym chyba każde dziecko w wieku szkolnym słyszało (z wyjątkiem oczywiście Świdnicy, bo tam indoktrynację kto zacz ów dżentelmen zaczynają od żłobka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Lipca 2015 Share Napisano 3 Lipca 2015 Byłem przekonany, że ten baron latał na dwupłatowcu. No nie wmawiaj mi że coś wiem, skoro tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Lipca 2015 Share Napisano 3 Lipca 2015 Byłem przekonany, że ten baron latał na dwupłatowcu. Bo Latał. Przed otrzymaniem Dreideckera latał na czerwonym Albatrosie D.V a w czesniej na D.III (też czerwonym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Lipca 2015 Share Napisano 3 Lipca 2015 Czyli jak widać, wszyscy znają te maszyny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 3 Lipca 2015 Share Napisano 3 Lipca 2015 Owszem, widziałem w swoim życiu chyba coś podobnego, ale nie mam bladego pojęcia czy to był ten, czy jakiś inny.Dla mnie dwupłatowce wszystkie są takie same. Nie piszę to po to by pochwalić się ignorancją, ale po prostu ja nigdy nie zwracałem uwagi na takie samoloty, bo są dla mnie po prostu całkowicie nieinteresujące. Solo trochę jednak się swoją ignorancją chwalisz ;) To trochę tak jakby fakt, że interesujesz się muzyką współczesną sprawiał, że możesz ignorować istnienie Mozarta lub Bacha - bo są poza obszarem twoich zainteresowań. Nie chodzi mi o to, że masz się starannie edukować w dziedzinie początków lotnictwa lecz jedynie o to by choć trochę poczytać o jego historii, bo pewnych rzeczy po prostu nie wypada nie wiedzieć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 3 Lipca 2015 Share Napisano 3 Lipca 2015 Solo, ty tak na serio jesteś na bakier z samolotami innymi niż współczesne odrzutowce, czy sobie j..a robisz? Bo aż mi się nie chce wierzyć aby, ktoś nie znał Fokkera Dr-1 czy też innych z WW I, itp. p.s. Albo sezonem ogórkowym można tłumaczyć ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Lipca 2015 Share Napisano 5 Lipca 2015 Solo trochę jednak się swoją ignorancją chwalisz ;) To trochę tak jakby fakt, że interesujesz się muzyką współczesną sprawiał, że możesz ignorować istnienie Mozarta lub Bacha - bo są poza obszarem twoich zainteresowań. Nie chodzi mi o to, że masz się starannie edukować w dziedzinie początków lotnictwa lecz jedynie o to by choć trochę poczytać o jego historii, bo pewnych rzeczy po prostu nie wypada nie wiedzieć ;) Błąd w rozumowaniu, jak sądzę. Kwestia dotyczyła tego, czy taki samolot jak tenże trzypłatowiec jest powszechnie znany. Ja zaprzeczyłem tej tezie, jako przykład podając siebie samego. Nie chwalę się niewiedzą, bo wolałbym wiedzieć niż nie wiedzieć, ale stwierdzam pewnego rodzaju fakt, niepodważalny, bo jest faktem właśnie: nie znam tego samolotu, nie kojarzę go, łatwo pomylę go z innym trzypłatowcem. I tak, niestety i na serio: nie znam nawet jednego samolotu z tej ery lotnictwa, który potrafiłbym rozpoznać i nazwać prawidłową nazwą. Po prostu nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 5 Lipca 2015 Share Napisano 5 Lipca 2015 Uznajmy, że jesteś wyjątkiem od ogólnej reguły. Albo inaczej: w ogóle jesteś wyjątkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 5 Lipca 2015 Share Napisano 5 Lipca 2015 Uznajmy, że jesteś wyjątkiem od ogólnej reguły. Albo inaczej: w ogóle jesteś wyjątkowy Uwielbiam pluralis majestaticus w takich osobistych przytykach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Lipca 2015 Share Napisano 5 Lipca 2015 folland Gnat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi