Skocz do zawartości

DORA 800mm,LEOPOLD 280MM Hobby Boss 1:72

zoltan1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,po długoletniej przygodzie z żaglowcami postanowiłem zbudować coś takiego.W skład zestawu wchodzi Dora 800mm,Leopold 280mm,parowóz BR86.Z tego co widać powstanie wielka diorama,oczywiście będą dodatki czołgi, pojazdy opancerzone,artyleria przeciwlotnicza i oczywiście kilku nazistów.Dodam że mam bardzo małe doświadczenie jeśli chodzi o tego typu modele i dioramy.Pytanie do fachowców czy to co widać trzyma się kupy?.

6ecf1ce2ca5a67e9.jpg

06e0e4170b634f16.jpg

fbb7f5b9ee91c873.jpg

5a0b1088ea020009.jpg

b1eb10f16ceb71aa.jpg

5fb23fc3947bb938.jpg

0f43cbf725a0eab5.jpg

98bef32370b48eed.jpg

2e6dc626aed8c107.jpg

432ae9d5f6d683a7.jpg

ea5db09d53d04504.jpg

658486b9b32a17f5.jpg

85cf8de53d117dff.jpg

Leopold

dbd8118ff825e355.jpg

d7c81dac7beceea9.jpg

33038b262f05eb29.jpg

64b428113398c67c.jpg

6d2b3891f1221ee3.jpg

7d4fee83d158ed00.jpg

dbd8118ff825e355.jpg

16c1dc6649cfcd82.jpg

Parowóz BR86

08cee1b3fdb9dd61.jpg

f7b1ed36346bdb43.jpg

5f71a843533075ad.jpg

08cee1b3fdb9dd61.jpg

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Same modele poszły dosyć sprawnie,około 3 miesięcy.Modele Hobby Boss dają popalić.Większą katorgę jak dla mnie stanowiła rdza,przetarcia,brudzenia itp.Jak pisałem mam praktycznie 0 doświadczenie jeśli chodzi o tego typu sprawy.

• Super Moderator

Czołem.

Niestety zle wieści, polaczenie wszystkiego w jeden zestaw jest bezcelowe. Taka kumulacja nigdy nie miała miejsca, a do tego skład obsługujący dore to mega wyzwanie. Na stanowisku była obsługiwana przez v188 zbudowano 2lokomotywy tego typu, do tego dochodzą wagony amunicyjne plus platformy do zaladunku... Takze mega dużo miejsca potrzebujesz. 86 służyła do obsługi lekkich pociągów i dodawanie jej tutaj... Troche nie bardzo w razie czego pisz pw

Zdaje sobie sprawę że historycznie to się kupy nie trzyma.Dora wylądowała pod Sewastopolem i raczej z leopoldem się nie spotkała.Nad wymianą BR 86 na długodystansową Br 52 się zastanowię.Początkowo plan był taki aby połączyć BR 86 tylko z kilkoma wagonami.Przekopałem neta i jest problem z dostaniem modeli wagonów w tej skali,stad pomysł na leopolda.Przy skali 1:35 problem znika,jest dosłownie wszystko o cenie nie wspomnę.Coś mi się jednak wydaje że cała ta diorama pozostanie tylko cieszącym oko przeglądem artylerii kolejowej.Bardziej zależy mi na opinii na temat jakości wykonania tych modeli.

Faktycznie zapomniało mi się.Jak widać Dora to ogromny model,całkowita długość wraz z torowiskiem to 111cm.Koszt modelu to 700 zł.Jeśli dobrze poszukać można dostać Dore w skali 1:35,wtedy model osiąga około 2 metrów długości.Cena jeśli się nie mylę 2500zł.

a3b60e701a788fa3.jpg

21bf2be18068d50a.jpg

• Super Moderator

No niestety ciężko z modelami w tej skali, ale wbrew pozorom w 1/35 jest nie wiele lepiej... co do Wr360 lokomotywa ta słuzyla jedynie do dotaczania na miejsce strzelania wagonów "logistycznych" a następnie "stała z boku". W trakcie strzelania działo stało samotnie na torach , skład amunicyjny był wycofywany na bezpieczną odległość po dostarczeniu pocisków i ładunku miotającego - był "samojezdny". Nikt nie ryzykował by stania z resztą amunicji w pobliżu strzelającego działa, co do modeli hmm jak na mój gust za dużo rdzy... działa były mało używane i na zdjęciach raczej nie widać aż takiego zużycia ale to moja opinia.

Co do wagonów amunicyjnych http://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?31,3701500,page=all i taka stronka http://www.one35th.com/model/k5/k5_hist02.htm#Camouflage

Wracając do modelu łuska na zdjęciach jest w kolorze (panzergrau ? ) a ładunki prochowe (to coś przed łuską) były w workach więc kolor raczej biały lub jak płótno ale na pewno nie "taki" jak zrobiłeś.

Do Br 86 owszem możesz podpiąć wagony np standardowy G10 jakaś platforma z np siatkami maskującymi.

Pozdrawiam

Dora również stacjonowała w Darłowie (dawniej Rügenwalde) skąd pochodzę i dlatego mnie zainspirowała do zbudowania w przyszłości. Prawdopodobnie też w 1:72. Jak się Tobie składało? Dużo jest niejasności w instrukcji?

Dzięki za fachową pomoc,poprawie co się da.Temat trudny i raczej z braku odpowiednich modeli można jedynie przymknąć oko na historie i zbudować coś co cieszy oko.Jeśli chodzi o sam model to składa się go całkiem przyzwoicie,przerażać może jedynie masa części i potrzebne jest jeszcze wiadro farby.

• 2 weeks later...

Zdecydowanie robi wrażenie !! Bardzo fajny zestwik destrukcji !! Fajnie pomalowany, ale jak dla mnie brudzenie trochę za bardzo monotonnie matowe. Ciekawie ubrudziłeś lokomotywę. Odważnie i w bardziej zróżnicowany sposób.

Dzięki za pomoc.Same modele się poprawi to nie problem.Stawiam pierwsze kroki z tego typu modelami wiec sam po sobie wiele się nie spodziewam.To nie żaglowce . Przeglądam różne dioramy w necie.Siedzę i myślę co z tym zrobić i dynia mnie już boli.Fajnie byłoby wykonać łuk na torowisku,wchodzący pomiędzy dwa nasypy http://hasmgrupu.blogspot.com/2013/08/canon-ferroviario-dora-schwerer-gustav.html.Jednak to spowoduje rozrost dioramy do gigantycznych rozmiarów.Troszkę rozsądku trzeba zachować.Opcja druga proste torowisko,obok dodatkowe torowisko jak widać na fotach czyli miejsce montażu Dory.Oczywiście po bokach z obu stron pojedyncze szyny dla suwnicy.Siatki maskujące itp.Dora oczywiście bez V 188 i wagonów amunicyjnych,tu niczego nie wykombinuje,brak modeli.Opcja trzecia podoba mi się ta diorama http://wwiimodeller.co.nz/tag/135-dora-railway-gun-diorama/ .Czyli góra w tle.Gość tu naprawdę pojechał z tymi modelami,wygląda to rewelacyjnie i musiało kosztować fortunę skala 1:35.Oczywiście w mojej wersji było by to bardzo mocno okrojone.Co o tym wszystkim sądzicie?

• Super Moderator

Znam tą dioramę ale to takie właśnie przerost kasy nad rozsądkiem, realnie po jedny strzale z tego potwora większość tego co w okolicy poprzewracała by się jak zabawki, a szopka była by tylko wspomnieniem w okolicy. Dodatkowo taka kumulacja sprzętu aż prosi się o obłożenie bombami

Niestety większe kalibry są mało "przyjazne" otoczeniu nikt nawet nie ryzykuje umieszczenia amunicji w pobliżu strzelającego działa właśnie ze względu na podmuch itp itd.

I tutaj niestey leżysz bo o ile Leona można zrobić w czasie "przemarszu" czyli jakaś lokomotywa wagonik i coś tam czy np uzupełnianie ammo i innych pierdół o tyle Dora składana była wyłącznie na przygotowanym stanowisku

ad wiki "Do transportu musiało być ono rozkładane przy pomocy dźwigów kolejowych, co, podobnie jak składanie w całość, trwało około 6 tygodni. Do doprowadzenia do gotowości bojowej potrzebowało czterech torów – dwóch wewnętrznych dla samego działa (musiały być one równoległe) i dwóch zewnętrznych dla dźwigów kolejowych, które były niezbędne podczas jego montażu. Montaż wymagał zaangażowania około 1400 osób – robotników, techników, wartowników"

więc dora może być na pozycji i ewentualnie obsadzić mozesz je bandą ludków, na dole jacyś wartownicy może jakiś opelek z zmianą np warty i tyle...

Mała poprawka do adresu z fotkami Dory http://hasmgrupu.blogspot.com/2013/08/canon-ferroviario-dora-schwerer-gustav.html .Do całości tej wiedzy należy dodać że podczas prób na darłowskim poligonie w odległym o 5 km darłowskim zamku powylatywały szyby,a okoliczne kury przestały wysiadywać jaja

Mała poprawka do adresu z fotkami Dory http://hasmgrupu.blogspot.com/2013/08/canon-ferroviario-dora-schwerer-gustav.html .Do całości tej wiedzy należy dodać że podczas prób na darłowskim poligonie w odległym o 5 km darłowskim zamku powylatywały szyby,a okoliczne kury przestały wysiadywać jaja

Szyby wyleciały w całym mieście,a deski służące do maskowania(widoczne na fotce nr 11 na podanym wcześniej linku http://hasmgrupu.blogspot.com)poleciały w drzazgi..a mają parę cm grubości..Powodzenia w budowie

• 2 weeks later...

Po długiej walce z tematem i kończących się funduszach doszedłem do wniosku że DORA wystąpi solo.W tym celu zbudowałem gablotkę,jest ogromna ale model z podniesioną lufą tego wymaga.Górna płyta to też szyba jest zaklejona przed lakierowaniem.Gablotkę wykonałem z płyty mdf.To co widać to podkład docelowo będzie to czarny mat.Ukończony i poprawiony model wystawie na aukcji.Jeśli znajdzie się miłośnik wielkiego kalibru i uda się coś zarobić wtedy cała kasę przeznaczę zakup kolejnej Dory i zbudowanie dioramy.

97f76bf170a309d1.jpg

5e79e67284bf996b.jpg

Zabrałem się też za torowisko jest wstępnie pomalowane i czeka na kamyczki.

7952b39fb213d1e9.jpg

Zbudowałem nawet skałkę.Oczywiście jest niedokończona.Miała trafić na dioramkę ale może następnym razem.

24dd6979f90aa177.jpg

• Super Moderator

Fajna gablota, hmm możesz podac szerokość torów? tzn dokładnie wymiar główki szyny , bo tak na moje kolejarskie oko nieco za szerokie mi się wydają... może lepszą opcją byłby zakup szyn modelowych z HO?

Pozdrawiam