Skocz do zawartości

M-346 Master

kaesz

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 14.07.2023 o 00:12, Wymysl napisał:

Też widziałem i się zupełnie z Tobą nie zgadzam.

Expand  

Toteż pisałem to jako moje zdanie, a nie ogólnie obowiązującą prawdę. 

W dniu 14.07.2023 o 06:44, Grzes napisał:

Toteż pisałem to jako moje zdanie, a nie ogólnie obowiązującą prawdę. 

Expand  

Oczywiście, tak jak i moje. To był Dęblin 2010. Z pokazów pamiętam dwie rzeczy: "dog fight" 2x F-16 kontra 2x MiG-29 i M-346 właśnie, którego pokaż wydawał mi się bardzo dynamiczny, bardziej jak myśliwca, a nie samolotu szkolnego.

19.06.2010r.  85-lecie Szkoły Orląt. 

A jakże był M-364 w malowaniu producenta, wówczas jeszcze chyba nie było podpisanej umowy na zakup AJT.

Trochę polatał ale szczerze mówiąc "tak sobie".

Pracowałem wtedy jeszcze w 6BLot i brałem udział w zabezpieczeniu tego pikniku 9I wielu innych), niestety w wyniku "katastrofy" dysku w moim kompie straciłem bezpowrotnie masę zdjęć m.in. i z tej imprezy i dlatego nie mogę wstawić żadnych fotek, a było tego trochę.

W dniu 17.07.2023 o 17:34, jmx62 napisał:

z tej imprezy i dlatego nie mogę wstawić żadnych fotek

Expand  

To ja wrzucę moje

image.thumb.png.e4b48515e0bda897d50b866e4e59dd8a.png

image.thumb.png.70ad77a944024c5354de8ba45858bf14.png

image.thumb.png.09aa23a7f87025a446a3b2f1b13c71b8.png

W dniu 17.07.2023 o 17:34, jmx62 napisał:

w wyniku "katastrofy" dysku w moim kompie straciłem bezpowrotnie masę zdjęć

Expand  

Polecam trzymanie swoich wszelkich zasobów cyfrowych w co najmniej trzech miejscach.

Edytowane przez Grzes
  • Like 1

No proszę. Człowiek był na takiej imprezie i nawet mógł nie wiedzieć że obok stoi kolega X czy Y, Z z którym dobrze znamy się z forum ale nie wiemy jak wygląda i jaki ma nick.

Dopiero później wychodzi jak się wrzuca fotki ze wspólnej imprezy😁

• 1 month later...

Znalazłem trochę lepszych fotek.

Malowanie z okazji 100 000 wylatanych godzin przez samoloty M-346 pod koniec 2022r.

Swoją drogą - taką ciekawostkę mogli ściągnąć na pokazy do Radomia. 

image.thumb.png.45b874c4cb882b63c7b42e73ece2e513.png

image.thumb.png.95fbec50c80bf8dfbd4dee332cd0e930.png

image.thumb.png.846ee0e67ab0d0f3d94d8e23009633f5.png

image.thumb.png.9308efe8fb7d597b621c695bb89605ce.png

Znalazłem jeszcze fotkę z innym logo Szkoły Szkolenia Lotniczego Leonardo

image.thumb.png.984de29ca1de3722aed68dcd24c099c1.png

https://bestshotaircraft.com/2023/01/15/m-346a-my-first-100000-hours/

Cytat

Globalna flota samolotów Leonardo M-346 Advanced Jet Trainers wylatała niedawno 100 000 godzin od chwili ich pierwszego wejścia do służby w 2015 roku . Ważną rocznicę uczczono 30 listopada 2022 r. podczas Wspólnej Grupy Użytkowników M-346, której w tym roku gospodarzem były Siły Powietrzne RP w Warszawie. Obecnie na całym świecie służy 85 samolotów M-346, ale flota ma się jeszcze bardziej powiększyć.

M-346 otrzymał specjalny schemat malowania ogona z sylwetką czterech M-346 i oznaczeniami wskazującymi 100 000 godzin lotu M-346 AJT, natomiast ster przedstawia znaki sił powietrznych Włoch, Singapuru , Izraela, Polski, Kataru oraz logo wspólnej Międzynarodowej Szkoły Szkolenia Lotniczego Leonardo-Włoskich Sił Powietrznych. 

Ciekawostką jest nieobecność Turkmenistanu. Może to wynikać z faktu, że w kraju tym używany jest wariant Fighter Attack , a nie standardowy Advanced Jet Trainer. Co więcej, Leonardo nigdy oficjalnie nie uznał Turkmńskich Sił Powietrznych za operatora.

Expand  

Edytowane przez Grzes
  • Like 1
  • Thanks 1

• 4 weeks later...
  W dniu 2.10.2023 o 19:43, Wymysl napisał:

Jest, znalazł się!

Expand  

Super! Czyli jest komplet.

Całkiem fajne ujęcia.

A co do tych dwóch samolotów bez numerów, zastanawiające.

Zobacz, tu też jest artykuł ze strony 4.SLSz i samoloty bez numerów opisane, że są w czasie prób we Włoszech

https://www.wojsko-polskie.pl/4slsz/articles/aktualnosci-w/w-oczekiwaniu-na-nowe-bieliki/

W dniu 2.10.2023 o 20:59, Grzes napisał:

A co do tych dwóch samolotów bez numerów, zastanawiające.

Zobacz, tu też jest artykuł ze strony 4.SLSz i samoloty bez numerów opisane, że są w czasie prób we Włoszech

https://www.wojsko-polskie.pl/4slsz/articles/aktualnosci-w/w-oczekiwaniu-na-nowe-bieliki/

Expand  

We Włoszech nie miały polskich numerów, ale miały włoskie. Te tutaj nie mają żadnych.

https://41blsz.wp.mil.pl/pl/galleries/fotogaleria-fotop/szkolenie-podchorazych-x/

Na czwartym zdjęciu numeru nie ma, na piątym i szóstym kiedy jest dalej już tak, a obstawiam, że to ta sama maszyna.

Na początku nie miałem pewności, ale po tym jak się znalazł 7713 to jestem przekonany, że to cenzura.

W dniu 2.10.2023 o 21:17, Wymysl napisał:

jestem przekonany, że to cenzura

Expand  

Niewiarygodne ale... możesz mieć rację!

Na trzeciej fotce, gdzie stoją 4 szt. po powiększeniu też widać, że mają numery.

• 2 months later...

Cóż, normalne życie lotnicze.

Ciekawe ile taka owiewka kosztuje.

A na marginesie, co do źródła:

W tytule: "Niebezpieczna sytuacja nad Dęblinem"

W tekście: "nad terenem powiatu łukowskiego"

Z Dęblina do granic powiatu łukowskiego jest ponad 20km.

Podpis pod zdjęciem: Alenia Aermacchi M 346 Bielik, podczas gdy to Leonardo M-346 Bielik. 

Czyli poziom merytoryczny jak zawsze.