Slash Napisano 1 Sierpnia 2015 Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Mały modelik z okazji rocznicy BoBa. Lekko archeologiczny bo zaczęty z okazji 70 rocznicy, a wyciągnięty z szafy trupów przy okazji rocznicy bieżącej. Producent nie poskąpił wad w postaci sporego przesunięcia kolorów na kalce w wyniku czego caughtinthemiddle przesłał mi nie przesunięte kalkomanie, za co mu dziękuję. Kolejne wady to już moje dzieło, np. gubienie części, które uzupełniał użytkownik javox za co jemu również dziękuję. Niedostatki merytoryczne chyba wszystkie znam także pozwalam komentować model pod tym względem. Zdjęcia lekko przeciętne podobnie jak prestiżowa strona modelu więc można komentować i pod względem estetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Koła nie są za bardzo odchylone na boki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Chyba nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Fajniutki. Bardzo podoba mi się malowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Ładny, naprawdę ładny. Fajna kolorystyka i piękne okopcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 2 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Mnie się też podoba. Fajnie trawa/łąka wyszła. Czy można prosić o zbliżenia tego elementu? pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salsa Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 To malowanie nie miało swastyki na ogonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Naprawdę ładny! Rzadko sie takie zdarzają w 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 To malowanie nie miało swastyki na ogonie? W pewnym momencie w ramach "focha" na Goringa za to, że zarzucił pilotom zawyżanie zwycięstw i kilka innych rzeczy, zamalowano swastyki na stateczniku pionowym przenosząc w ich miejsce oznaczenia zwycięstw ze steru kierunku. Ponadto w ramach "poprawności politycznej" producenci nie dają swastyk jako znaku reżimu totalitarnego. Porównaj tu: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=49878 , Airfix też nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Merytorycznie się nie wypowiem, gdyż moja wiedza o samolotach niemieckich (w tym i o tym prezentowanym w tej galerii) jest zbyt mała, jednakże samo wykonanie jest bardzo dobre. Do tego stopnia może oszukać oko, że można się pomylić co do skali. Największe gratulacje za: 1. Schludne wykonanie bez parchów i niedoskonałości 2. Delikatne i wyważone ślady eksploatacji 3. Ładnie wyglądające oszklenie 4. Wash, który podkreśla trójwymiarowość, a nie dominuje na powierzchni modelu. To często jest trudne do uzyskania w modelach małych samolotów w skali 1/72 5. Świetnie przygotowana podstawka Pozostaje tylko pogratulować i czekać na kolejne modele kolegi Slasha Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Sprawdziłem i nie jest źle z tymi kołami jednak jedno koło wydaje mi się trochę pochylone względem drugiego albo to taki efekt zdięć ale ogólne kawał dobrej roboty zasługuje na 5- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Dzięki, miło że się podoba Co do swastyki. Oczywiście powinna być. Nie wiem czy jakieś niemieckie samoloty z tego okresu jej nie miały. Niemniej niemal standardem u większości producentów modeli jest brak tego oznaczenia. Mnie ten brak osobiście nie przeszkadza. Mnie się też podoba. Fajnie trawa/łąka wyszła. Czy można prosić o zbliżenia tego elementu? Zrobiłem na szybko przed chwilą takie zbliżenie jednak jedno koło wydaje mi się trochę pochylone względem drugiego albo to taki efekt zdięć To jest możliwe. Po wklejeniu doginałem leciutko golenie żeby samolot stał równo. Niemniej z ogólnego rozpoznania w google grafika wynika, że płaszczyzna kół nie byłą równoległa z osią goleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Slash, te mocarne okopcenia to aerografem robiłeś, czy jakoś inaczej. Bo fajne są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Okopcenia poszły z aerografu. Trochę przekombinowałem bo malowałem na 3 razy. Najpierw jakiś ziemisty brąz ze sporym dodatkiem smoke tamiya, potem szary ze smokiem i na sam koniec cieniutko czarnym. Chciałem uzyskać różnokolorowość, ale jakoś się zmyło to. Następnym razem smoke dam na końcu, a wcześniejsze kolory będę rozrabiał z lakierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salsa Napisano 7 Sierpnia 2015 Share Napisano 7 Sierpnia 2015 To malowanie nie miało swastyki na ogonie? W pewnym momencie w ramach "focha" na Goringa za to, że zarzucił pilotom zawyżanie zwycięstw i kilka innych rzeczy, zamalowano swastyki na stateczniku pionowym przenosząc w ich miejsce oznaczenia zwycięstw ze steru kierunku. Ponadto w ramach "poprawności politycznej" producenci nie dają swastyk jako znaku reżimu totalitarnego. Porównaj tu: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=49878 , Airfix też nie daje. ...ale w ICM wprawdzie w częściach, ale swastyka jest w zestawie ! I nie żadnej "poprawności politycznej", tylko w kilku krajach znak ten jest po prostu zabroniony, stąd niektórzy (NIEKTÓRZY!) producenci w trosce o rynki zbytu, jej nie dołączają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 8 Sierpnia 2015 Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Powinienem przeprosić za nieścisłe informacje. Konflikt, który opisałem miał miejsce w sierpniu lub wrześniu 1940 r. w JG 53, a nie JG 3, której to godło jednostki nosi model. (Podaję za: R. Michulec "Elita Luftwaffe" str. 428-430.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi