enten Napisano 8 Sierpnia 2015 Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Witajcie, nie oparłem się pokusie i otworzyłem to duże pudło Model Jagdpanzera E100 firmy Trumpeter z numerem katalogowym 01596. Skala oczywiście 1:35. inbox, proszę: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=6984 Plan jest taki, że dziś zaczynam a wielki finisz za tydzień! Oparciu i pomoc w budowie Janusz F a w malowaniu Tomka Hejmo. Zaczynamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 8 Sierpnia 2015 Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Ciśniesz z pudła czy walorka jakaś się pojawi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 8 Sierpnia 2015 Share Napisano 8 Sierpnia 2015 No to będę obserwował. Jak oceniasz jakość tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 8 Sierpnia 2015 Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Plan jest taki, że dziś zaczynam a wielki finisz za tydzień! Niezłe tempo, rozumiem, że później czasu może nie być? Trumpeter, więc jakość bardzo dobra? Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Malowanie coś al'a jak na pudle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Grzegorzu, tyle ile trzeba będzie. Model z założenia relaksacyjny, poza planami a ma służyć do nauczenia się nowych technik malowania. Solaris, ogólnie ok. Koła jezdne mają spore przesunięcia form. Napędowe posiadają spore nadlewki między żebrami. To tak na razie. Takie mieszane uczucia. Czasami detale są ok a czasami jakieś nieporozumienie (coś jak ruskie modele). Marcinie, zawziąłem się, żeby szybko skończyć bo teraz przed ślubem każdy weekend na wyjeździe (zapraszanie gości itp.), więc jeśli trafiła się możliwość wyjazdu (za tydzień) i modelarskiego weekendu to cisnę ile wlezie żeby zbudować model i go na spotkaniu pomalować. Bazylu, myślałem o ośmiorniczce. Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Zdjęcia pierwszych kilku etapów. Dolne mocowanie sprężyn zawieszenia do mocnego wyszlifowania - duże przesunięcia. Pierwsza i ostatnia sprężyna jest tylko wykonana w połowie (zewnętrznej). W ramach oszczędności czasu i z tego względu, że nie będzie widoczna pominąłem jej dorobienie od podstaw. Pierwszy zgryz przy kołach jezdnych. Posiadają bardzo duże przesunięcia form jak na obecne standardy. Pilnik i trochę pracy załatwiło temat. lecę lepić dalej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Powiem tak - wielce interesujące malowanie. Mam nadzieję iż pójdziesz w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Widzę, że prace posuwają się błyskawicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 dzięki Twojej pomocy nabierają tempa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 12 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2015 aktualne prace. Fotki: góra kadłuba na sucho, widać słabe spasowanie części: ps. przepraszam za słabe zdjęcia, mam nadzieję, że w najbliższym czasie to się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Fajnie idzie, kawał modelu będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 bez błotników by fajnie wyglądał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Będzie bez błotników. Malowanie ośmiorniczka. Dół "pod błotnikami" w minii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2015 ostatnia noc przede mną: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Będzie bez błotników. Malowanie ośmiorniczka. Dół "pod błotnikami" w minii. SUPER !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2015 noc się zaczyna czyli o 1:00 lufa, hamulec, jarzmo: lufę udało mi się wyszlifować - niestety brak metalowego zamiennika. Hamulec to parioda niczym z modeli rosyjskich. Jarzmo dorobiona/poprawiona faktura odlewu. Otwory w hamulcu wylotowym należy rozwiecić wiertłem ~1mm i wyfrezować stożki wiertłem ~1,2mm (którego akurat mi zabrakło), więc zaraz coś wykombinuję edit: poprawione wiertłem 1,5mm. Zdjęcia wrzucę rano bo już mnie terroryzują za nocne bieganie po domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Model kończyłem już w Gliwicach w czasie warsztatów u Tomka Hejmo, za które jeszcze raz dziękuję. Czeka mnie jeszcze przy nim sporo pracy ale to już sama przyjemność. Zdjęcia będę wrzucał w miarę postępu prac. Brudzenie jest jeszcze nie systematyczne. Na różnych panelach różne zabiegi, które wykonał Tomek w ramach prezentacji owych technik. Na kadłubie już połysk, koła jeszcze mat. Zdjęcia autorstwa Tomka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Ale tempo! Niedawno w kawałkach, a tu już w kolorze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 A możesz podać kolory jakimi go malowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Też jestem ciekaw kolorów, szczególnie zielonego. Mimo że ten pojazd jest dla mnie zbyt "przesadzony" to i tak fajnie się na to patrzy. W tym momencie koniec wojny i gdybania "what if" to mój ulubiony modelarski temat. Liczę że pokombinujesz z detalem, bo model aż się prosi o wzbogacenie w różne smaczki jak improwizowane osłony itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Fajnie. Podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Kolorki wyglądają troszkę jak z zestawu AK-Interactive 1945 German Late War Colors RAL7028 RAL8012 RAL6011 Ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 fajnie, to będzie wyglądał na gąskach ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Generalnie farby to nie gotowce a mieszanka różnych gunziaków. Chciałbym, na prawdę bardzo bym chciał go skończyć już nawet i dziś ale nie mam teraz przed ślubem wolnego czasu. Jedyne wolne chwile poświęcam na przybijanie czułka do poduszki Idea jest taka, żeby dokończyć go w tej kolorystyce i tak jak Irgr wyczuł obrzucić go trochę improwizowanymi bambetlami i osłonami. Spontanicznie pojazd został wyposażony w wieszaki na gąsienice. Tak poczułem wenę twórczą ale i tak nie wiem czy ktokolwiek zauważył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi