Skocz do zawartości

Jagdpanzer E100, Trumpeter, 1:35

enten

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

nie oparłem się pokusie i otworzyłem to duże pudło

tru_1596_title.jpg

Model Jagdpanzera E100 firmy Trumpeter z numerem katalogowym 01596. Skala oczywiście 1:35.

inbox, proszę:

http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=6984

Plan jest taki, że dziś zaczynam a wielki finisz za tydzień!

Oparciu i pomoc w budowie Janusz F a w malowaniu Tomka Hejmo.

Zaczynamy!

Plan jest taki, że dziś zaczynam a wielki finisz za tydzień!

Niezłe tempo, rozumiem, że później czasu może nie być?

Trumpeter, więc jakość bardzo dobra?

Powodzenia.

Grzegorzu, tyle ile trzeba będzie. Model z założenia relaksacyjny, poza planami a ma służyć do nauczenia się nowych technik malowania.

Solaris, ogólnie ok. Koła jezdne mają spore przesunięcia form. Napędowe posiadają spore nadlewki między żebrami. To tak na razie.

Takie mieszane uczucia. Czasami detale są ok a czasami jakieś nieporozumienie (coś jak ruskie modele).

Marcinie, zawziąłem się, żeby szybko skończyć bo teraz przed ślubem każdy weekend na wyjeździe (zapraszanie gości itp.), więc jeśli trafiła się możliwość wyjazdu (za tydzień) i modelarskiego weekendu to cisnę ile wlezie żeby zbudować model i go na spotkaniu pomalować.

Bazylu, myślałem o ośmiorniczce. Co o tym sądzisz?

th_IMG_8883.jpg

Zdjęcia pierwszych kilku etapów.

DSCN1391_zpszcva1ih6.jpg

Dolne mocowanie sprężyn zawieszenia do mocnego wyszlifowania - duże przesunięcia.

Pierwsza i ostatnia sprężyna jest tylko wykonana w połowie (zewnętrznej). W ramach oszczędności czasu i z tego względu, że nie będzie widoczna pominąłem jej dorobienie od podstaw.

DSCN1390_zpsvaq638r2.jpg

Pierwszy zgryz przy kołach jezdnych. Posiadają bardzo duże przesunięcia form jak na obecne standardy. Pilnik i trochę pracy załatwiło temat.

DSCN1394_zpssopgpnvp.jpg

DSCN1389_zpsml98ivwl.jpgDSCN1388_zpsshb4mugs.jpg

lecę lepić dalej ;)

noc się zaczyna

czyli o 1:00

lufa, hamulec, jarzmo:

DSCN1417_zpszuawifj2.jpg

lufę udało mi się wyszlifować - niestety brak metalowego zamiennika.

Hamulec to parioda niczym z modeli rosyjskich.

Jarzmo dorobiona/poprawiona faktura odlewu.

Otwory w hamulcu wylotowym należy rozwiecić wiertłem ~1mm i wyfrezować stożki wiertłem ~1,2mm (którego akurat mi zabrakło), więc zaraz coś wykombinuję

DSCN1420_zpscbdni4el.jpg

edit: poprawione wiertłem 1,5mm. Zdjęcia wrzucę rano bo już mnie terroryzują za nocne bieganie po domu

Model kończyłem już w Gliwicach w czasie warsztatów u Tomka Hejmo, za które jeszcze raz dziękuję.

Czeka mnie jeszcze przy nim sporo pracy ale to już sama przyjemność. Zdjęcia będę wrzucał w miarę postępu prac.

Brudzenie jest jeszcze nie systematyczne. Na różnych panelach różne zabiegi, które wykonał Tomek w ramach prezentacji owych technik.

Na kadłubie już połysk, koła jeszcze mat.

DSC09977_zps1tvvw4d6.jpgDSC09976_zpshow9vmk5.jpgDSC09963_zpsln8mfxbs.jpgDSC09962_zps1u5rf5qc.jpgDSC09961_zpsdpkoqhat.jpgDSC09959_zpsdtpte7xn.jpgDSC09978_zpsntkijjtk.jpg

Zdjęcia autorstwa Tomka.

Też jestem ciekaw kolorów, szczególnie zielonego. Mimo że ten pojazd jest dla mnie zbyt "przesadzony" to i tak fajnie się na to patrzy. W tym momencie koniec wojny i gdybania "what if" to mój ulubiony modelarski temat. Liczę że pokombinujesz z detalem, bo model aż się prosi o wzbogacenie w różne smaczki jak improwizowane osłony itp...

Generalnie farby to nie gotowce a mieszanka różnych gunziaków.

Chciałbym, na prawdę bardzo bym chciał go skończyć już nawet i dziś ale nie mam teraz przed ślubem wolnego czasu.

Jedyne wolne chwile poświęcam na przybijanie czułka do poduszki

Idea jest taka, żeby dokończyć go w tej kolorystyce i tak jak Irgr wyczuł obrzucić go trochę improwizowanymi bambetlami i osłonami.

Spontanicznie pojazd został wyposażony w wieszaki na gąsienice.

Tak poczułem wenę twórczą ale i tak nie wiem czy ktokolwiek zauważył