Skocz do zawartości

KAMOV KA-50SH 1/72 ZWEZDA

Mitrandir

Rekomendowane odpowiedzi

Świetne te blachy i krateczki.

Jak konkretnie udało Ci się je tak elegancko wpuścić w plastik?

O jakiej metodzie pisze Spiton?

zamiast ryc linie podziału paneli o skomplikowanej geometrii, mozna je wyciąc z folii samoprzylepnej-najlepiej srebrnej, i przenitowac. Sposób wygląda dobrze, nawet lepiej , a jest kilkukrotnie prostszy w wykonaniu.Przydaje sie przy nie najlepszych zestawach. czyli nic Ci solo po tym patencie ,-))) Zacząłem stosować ta metode jak robiłem Buccaneera z NOVO ,-))

Ale Mitrandir jest jej mistrzem. Jego panele w tym modelu zabijają !

• Odpowiedzi 211
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Świetne te blachy i krateczki.

Jak konkretnie udało Ci się je tak elegancko wpuścić w plastik?

O jakiej metodzie pisze Spiton?

zamiast ryc linie podziału paneli o skomplikowanej geometrii, mozna je wyciąc z folii samoprzylepnej-najlepiej srebrnej, i przenitowac. Sposób wygląda dobrze, nawet lepiej , a jest kilkukrotnie prostszy w wykonaniu.Przydaje sie przy nie najlepszych zestawach. czyli nic Ci solo po tym patencie ,-))) Zacząłem stosować ta metode jak robiłem Buccaneera z NOVO ,-))

Ale Mitrandir jest jej mistrzem. Jego panele w tym modelu zabijają !

To żeś teraz pojechał z tym mistrzem bardzo dziękuje za uznanie

ale tam jest jeszcze dużo do poprawienia

Dzięki również za wyjaśnienie, za dużo do dodania nie pozostaje mogę co najwyżej rozwinąć.

Pierwsze primo: Używam , trzech rodzai foli samo przylepnej. Srebrnej (lustrzanki) w dwóch grubościach,

0,16 i 0.08. Pozwala to na modulowanie grubości panelu. Oraz folii aluminiowej, takiej do kominków/zmywarek.

Ta której ja używam, jest do kominków, samoprzylepna do 150'C. Występują też inne grubości

w zależności od dopuszczalnej temperatury (i tak na logikę folia do 300'C będzie odpowiednio grubsza )

Drugie primo: Pewnie ktoś się zapyta, po co tyle zachodu, kilka grubości, dwa rodzaje materiału...

Już odpowiadam, każda folia, ma swoje technologiczne parametry i takie też daje możliwości.

O ile folia (lustrzanka) jest sztywna i cieniutka(troszkę jak klisza) i nadaje się na płaskie powierzchnię...

... tak folia aluminiowa jest podatna na rozwalcowanie (metal ciągliwy). I można nimi obłożyć elementy obłe,

na co nie pozwoli nam folia sztywna. Dzięki tej cesze, możliwe jest również łatwe trasowanie i wytłaczanie

różnego rodzaju wzorów (typu nity, zamki, zawiasy czy kratki wentylacyjne).

Nie zależnie od użytego materiału, można, a nawet trzeba folię przeszlifować (choćby po to żeby zwiększyć

przyczepność podkładu:) Niestety tu zaczynają się schody... folia (lustrzanka) bardzo ładnie przyjmuje

wszelkie malowania, ale folia aluminiowa już nie koniecznie. Jeżeli weźmiemy folię aluminiową, to będziemy

mieli bardzo duży problem z maskowaniem. Aluminium jest dość "tłuste" (amelinium nie pomalujesz)

i przy próbach zdjęcia maskowania, często dochodzi do zdjęcia farby wraz z podkładem do "żywego".

Dlatego lepiej się nadaje do kamuflaży jednolitych.Ma za to w odróżnieniu do foli (lustrzanej) jedna ciekawą cechę.

Folie aluminiową (metal), możemy bardzo ładnie obrabiać, szlifować, polerować itp... Bardzo ładnie pokazał nam to

kolega Flachenty, na przykładzie swojej M-28 Bryza.

Podejrzewam że żaden metalizer nie da takiego efektu i realizmu (nie upieram się, bo się nie znam ale ja wole folie).

Co zaś się tyczy kratek, sprawa jest jeszcze bardziej banalna Ostrym skalpelem najpierw nacinam dookoła

otworu na kratkę, po czym delikatnie wybieram materiał w głąb otworu (zwłaszcza narożniki) na koniec takim

urządzeniem własnej produkcji przypominającym miniaturową motykę (i tak działa) 1mm szerokości i bardzo ostre

(mój palec sie o tym przekonał ) zbieram i wyrównuje "dno" zagłębienia. Następnie wklejam kratkę troszkę

większą niż otwór. przyłapuje ją klejem na środku otworu (pozwala to ja ustabilizować) po czym ostrym nożykiem

przycinam ją do żądanego wymiaru i podklejam... to cała filozofia.

Mała uwaga BHP (tak wiem, że nie którzy nie wiedzą co to ) nożyki modelarskie się nie sprawdzają,

i można sobie zrobić kuku Nożyk ma za delikatny czubek który się szybko łamie, ja używam skalpeli 11 .

Wszystkim tym którzy znają już tę metodę, dodam tylko że lubię wyważać otwarte drzwi...

I mam pełna świadomość że już to było i gdzieś jest na forum ale to warsztat dla leniwych

Mam nadzieje że waszmościów usatysfakcjonowałęm, swoja wykoncypowaną metodą

Panowie, tę folię (ogromny arkusz) można kupić za niecałe 30 zł z transportem tutaj:

http://sklep.lambda.pl/pl/p/Oracal-352-001-chrom-srebrny-polysk-arkusz-70x100cm/864

Mam tę folię i jest naprawdę dobra.

Ja używam jej głównie do oklejania tłoków w goleniach podwozia samolotów.

Warto kupić taki arkusz, starczy dla kilku pokoleń modelarzy.

A gdzież taką lustrzaną folię mozna nabyć? Pytam w kontekście wykorzystania w lusterkach.

Podłączam się do pytania. niezłe masz kolego patenty, a i warsztat godnie się prezentuje.

Widzę, że się podobają pomysły dziękuje miło to słyszeć

Makinen, jeśli mogę coś zasugerować to jeżeli chcesz robić lusterka, to polecam aluminium,

Jak rozwalcujesz to zrobisz nawet bardzo wypukłe. Przede wszystkim polerując jak oszklenie, uzyskasz lustro.

Według mnie ładniejsze niż folia (lustrzana) tu znów odeślę do warsztatów kolegi Flachentego,

gdzie duże panoramiczne lusterka do M-ATV były robione właśnie tą metodą.

Co do tego gdzie kupić, to kolega Solo właśnie wam podał dodam tylko, że "Lambda" ma w Wawie na Domaniewskiej

(niedaleko Niepodległości) salon firmowy i sprzedają na mb (czyli można kupić np 10cmb) koszt żaden

W LMTV Grzesiu

Kogóż to przywiało na mój plebejski wątek

... a w M-ATV tych takich panoramicznych nie robiłeś?

Cóż pamięć zawodna wydawało mi się, że tak...

Już wiem, my żeśmy w Kielczech widzieli je na oryginale,

i zastanawialiśmy się czy by ich nie zrobić

No to wracam do roboty... emocje związane z Air Show już za mną

Wczoraj jeszcze nawet coś się udało zrobić.

Doszła owiewka kabiny i chwyty powietrza na obudowach silników,

postarałem się też odtworzyć panele i luki na kabinie

20150823_020347.jpg

Dorobiłem też kratki na dziobie, które przy obróbce tego elementu zniknęły

20150823_020353.jpg

Zostało do dorobienia kilka uchwytów, zamków i drobnych detali... i może dziś położę podkład

Postaram się, żeby wyszło to tak (chciałbym )

otwarty.jpg

... ale na razie tak się to prezentuje:

20150823_113607.jpg

20150823_114733.jpg

20150823_114817.jpg

Maszyna nabiera kształtu.

Podoba mi się, jest taki schludny i solidnie zrobiony.

Będzie ładny model coś czuję.

Ta... "schludny" .... "ładny model"

Mógłby kolega nie kpić ze słabszych

Poza tym ... mama nie mówiła, żeby nie używać słów, których inni znaczenia mogą nie rozumieć

...to niegrzecznie

No no, jestem pod wielkim wrażeniem tego co nam tu pokazujesz super wyglądają te panele z folii. Działaj i nie zwalniaj tempa

... nie zamierzam

Ooooj....ci powiem,że ty dobry rzeżbiarz jesteś....FAAAJNYYYY

Taka tam dłubanina ... jak się nie ma co się lubi... to sie dłubie coś w kadłubie

Cieszę się Panowie, że się podoba.

Bo to jeszcze nie koniec

Cześć.

Podkręcasz tępo a Kamov prezentuje się świetnie

Szkoda że nie zgadaliśmy się na Air Show... w sumie spotkać się tam to nie łatwa sprawa ale...a emocje były

szkoda tylko R44... dobrze że nikomu nic się nie stało

Z niecierpliwością czekam na malowanie

Pozdro

Cześć.

Podkręcasz tępo a Kamov prezentuje się świetnie

Szkoda że nie zgadaliśmy się na Air Show... w sumie spotkać się tam to nie łatwa sprawa ale...a emocje były

szkoda tylko R44... dobrze że nikomu nic się nie stało

Z niecierpliwością czekam na malowanie

Pozdro

Nie będę się ociągał

Szkoda że się nie spikneliśmy, ze Stakorem i Sabbem udało na się znaleźć

...a co sie z R44 stało? bo nie słyszałem nic

Świetny ten Kamov. Lubię twoje warsztaty Nie podobał Ci się bardziej dwuosobowy? ;)

Dziękuje, miło to słyszeć

Co zaś się tyczy, wersji dwuosobowej to bardzo mi się podoba i nawet czeka w kolejce...

nawet dwa z głowicą na górze i pod dziobem

Lecz nie mam też pomysłu na malowanie ... może taki

upload_blog_14c_Boevoy_vertolet_Ka-52_Alligator_OKB_Kamova.jpg

albo taki z głowicą pod kadłubem

179261_800.jpg

będzie twardy orzech do zgryzienia piękna maszyna...

Wystarczy już o KA-52 czas wrócić do KA-50

Cóż, żeby Sławka nie wyprowadzać z błędu wydłubałem trochę detali:

20150823_195608.jpg

20150823_195625.jpg

20150823_195638.jpg

Doszło trochę anten i "galanterii" np reflektory.

Podorabiałem również uchwyty, rurkę pitota, oraz "rynienki nad lukami i niektórymi panelami...

oryginalne ucierpiały nieco w czasie szlifowania kadłuba. Na kadłub zostały naniesione nitowania i pomału

model nabiera formy końcowej pod podkład

20150824_003615.jpg

20150824_003602.jpg

20150824_003643.jpg

Doszły również golenie podwozia

20150824_003716.jpg

Tym samym, mam model gotowy do położenia podkładu.

20150824_010513.jpg

20150824_010457.jpg

20150824_010432.jpg

20150824_010405.jpg