GEM Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 Nie ma co spoczywać na laurach. Pracujemy dalej. Z planów produkcyjnych wyszło mi że czas zająć się przednią golenią. I takowy element wystrugałem. Dalej przyszedł czas na przygotowanie elementów do wnętrza kabiny. W tak zwanym międzyczasie przygotowałem i wydrukowałem sobie potrzebne kalki. Sam kadłub również doczekał się dalszych prac. Wykonałem ramkę szyb kabiny. Było z tym trochę zabawy tak aby wyprowadzić odpowiedni profil. Przygotowałem dodatkowe ramki które będą służyły do osadzenia szybek. We wnętrzu wkleiłem imitację wykładziny, i korpus tablicy przyrządów. Z dalszych planów wynika że czas zabrać się za malowanie wnętrza kabiny, a zatem .. idę malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 Piękny ten twój Zlinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 Jak Grzegorzu ze sztywnością tej kabinki(ramki owiewki)...czy narazie też masz ją mało stabilną?...bo ja w SM-1 mam ten kłopocik,a jest tam trochę tego oszklenia...myśle,że po wmontowaniu szybek będzie ok .........a ZLIN pięknie się zapowiada-goleń super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 W tej chwili to jest pajęczyna. Najwyższa ostrożność. Jak przymierzyłem szybki to jest to w miarę sztywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 GEM, na przedostatnim zdjęciu fragment poszycia z tą małą szybką wygląda, jakby się zapadł? zdarzało mi się to czasem w papierowych modelach, dlatego zwróciłem uwagę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 GEM, możesz coś więcej napisać na temat drukowania? Te zegary bardzo fajnie Ci wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 8 Października 2015 Share Napisano 8 Października 2015 Coś na temat szybek? Tzn z czego i jak do mocowane będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 8 Października 2015 Autor Share Napisano 8 Października 2015 djack Zegary rysowałem sam. Druk na drukarce laserowej, na kalce z Techmodu. Większość napisów jest czarna i przyklejając na białym tle powinno być dobrze. Timi Jeśli chodzi o szybki to, górne i w drzwiach udało się dopasować z wytłoczek z opakowań. Nie ma na nich wielkich krzywizn i jest to do opanowania. Boczne w kadłubie, podobnie. Przednia szyba to już będzie większa gimnastyka. Chyba trzeba będzie robić kopyto. Na moim ostatnim zdjęciu widać jak do mocowania górnych szybek przygotowałem dodatkową ramkę (łoże) do osadzenia szybki. Z zewnątrz przyjdą jeszcze ramki z blaszki. Powinno być dobrze. Drzwi jeszcze nie robiłem. Lipstein to może tak wygląda na zdjęciu, ale jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 14 Października 2015 Autor Share Napisano 14 Października 2015 Trzeba trochę odświeżyć temat. Prowadzę zakrojone na szeroką skalę działania operacyjne mające na celu doprowadzenie do szczęśliwego finału. Jak zwykle mała zbitka prac, które zrobiłem od ostatniej aktualizacji. Pomalowałem elementy wyposażenia kabiny. Skleiłem tablicę przyrządów, brakuje na niej jeszcze cięgien, ale one są dosyć długie i w obawie przed zniszczeniem wkleję je dopiero przed samym wklejeniem do środka. Wkleiłem stery kierunku i wysokości, przy okazji wkleiłem od dołu kadłuba osłony pod sterem. Przyszedł też czas na wklejenie goleni i wykończenie powłoki pod spodem kadłuba. Zrobiłem górną pokrywę silnika. Po wklejeniu goleni przedniego koła, musiałem sprawdzić jak będzie to pasowało razem z silnikiem. Wszystko złożone na sucho tak, że może być coś krzywo, nie patrzcie na to. Wydaje się, że powinno to pasować i nic nie powinno przeszkadzać. Sylwetkę modelu już widać. Teraz mam zamiar położyć podkład i pomalować kadłub a następnie wezmę się za wklejenie silnika i dokończenie tego, co w komorze silnika jeszcze brakuje. To chyba tyle słów ewangelii na dzień dzisiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 To chyba tyle słów ewangelii na dzień dzisiejszy. Amen! Tak na poważnie, to tak porządnie to robisz, że nie ma za bardzo gdzie pomarudzić Twoje fotele przypomniały mi, jak kiedyś w autobusowych siedziskach i oparciach wszywali takie lamele z miękkiego tworzywa między dwa kolory skaju. Z przyjemnością się to ogląda. Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Ooooj...cieszy oko i ukaja przed snem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 22 Października 2015 Autor Share Napisano 22 Października 2015 Tak jak pisałem , kolejnym etapem pracy było malowanie. Przyznam że celowo nie pokazywałem fotek z kolejnych etapów malowania, bo sam miałem obawy co z tego wyjdzie. Nie wiedziałem jak farba będzie się trzymała blaszki . Przed rozpoczęciem malowania cały model przemyłem White Spiritem. Jako pierwszego podkładu użyłem Mr. Metal Primer. Dalej poszedł Mr. Base White 1000. Po tym etapie zrobiłem próbę jak to trzyma podłoża. Wszystko było ok. Można było zacząć malować na gotowo. I tutaj skorzystałem ponownie ze sprawdzonej białej farby BilModel. Przyznam że maskowanie pod kolor robiłem z duszą na ramieniu. Cały czas obawiałem się niespodzianek. Jak się okazało nie potrzebnie. Po zdjęciu masek okazało się że wszystko jest ok. Tak to wyszło. CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 Mistrzowski warsztat. Wspaniałe modelarstwo. Oprócz samego mistrzowskiego opanowania modelarskich umiejętności, urzeka mnie również szybkość i lekkość z jaka robisz modele. Nie czuć tu krwii i potu, czuć za to radość modelowania. Wspaniałe modelarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 Grzesiu! Nie mogę na to patrzeć! Urywa jaja, a mnie się jeszcze przydają narządy nie tylko do sikania!!!!!!!!!!!!!! Piękna robota! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 AAAleż piękny efekt ......super,że malowanko poszło bez komplikacji,ciekawe jak tam szybki ci wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 Czasem jak patrze na te Twoje warsztaty Grzegorzu, to mam wrażenie, że jestem jakimś niedouczonym troglodytą Bo zwyczajnie w świecie brak mi słów ... Gratulacje, koniec jest bliski... naszych mąk oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 23 Października 2015 Share Napisano 23 Października 2015 Dołączę się do zachwytów, bo to piękna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 24 Października 2015 Autor Share Napisano 24 Października 2015 Dziękuję za dobre słowo. To budujące, i zachęcające. Praca toczy się dalej, wytoczyłem kołpak i dorobiłem te małe "skrzydełka" Z patyczka z polistyrenu ,wystrugałem, wypiłowałem śmigło. A kolega Zlin otrzymał kalki. Jak wyschnie lakier to zdejmę maski. Jestem bardzo ciekawy jak wyjdą szybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 24 Października 2015 Share Napisano 24 Października 2015 ....noooo ja też jestem ciekaw,jak będzie wyglądać.....a sylwetka z tymi kalkami.....doskonała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 nie mam pytań. czekam na fotki bez maskowania szyb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 To proszę są fotki po zdjęciu masek. Nie było niespodzianek. Wkleiłem do wnętrza wcześniej przygotowane "klamotki" Jest tu jeszcze wiele do poprawienia i dopracowania. We wnętrzu kabiny przyjdzie jeszcze kilka elementów. A tak to wygląda na dzisiaj. Złożyłem również śmigło które było strugane "na boku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 ...z jakiego surowca wykonałeś pasy?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 26 Października 2015 Autor Share Napisano 26 Października 2015 Wykorzystałem elementy z blaszek Eduarda, Pasy Luftwaffe II w.ś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Bedzie łosz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 26 Października 2015 Autor Share Napisano 26 Października 2015 A Ty byś zrobił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi