Skocz do zawartości

Humvee M998 + M102 ODS Tamiya + AFV 1/35

pyps

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym zbudować Humvee M998 ciągnącego haubicę M102. Całość ma stanąć na jakiejś prostej podstawce. Rzecz się będzie działa podczas pierwszego konfliktu w Zatoce Perskiej.

Humvee ma być mocno obładowany pomalowany w kamuflaż NATO. To jest pojazd na którym będę się wzorował (ma dużo fajnych "bajerów", które będzie trzeba zrobić). Haubica będzie w kamuflażu MERDC:

Immagine%252520004.jpgM102_Howitzer_A1206_Tai_Iraq_2004.JPG

źródło: Concord - 2016 - "U.S. Military Wheeled Vehicles" ; 2 zdjęcie nie pamiętam skąd pochodzi.

Taki mam zestaw startowy: M1025 Tamiya, M102 AFV + blachy eduarda do obu zestawów + parę prezentów

DSC01363.JPG

Szukam jeszcze jakiejś fajnej załogi (dwóch do środka + jeden na pakę)

Będzie to pierwszy model malowany aerografem. Jak będzie tak daleko to pewnie będę prosił Was o pomoc w tej materii.

Zastanawiałem się też czy nie wystartować w konkursie z tym modelem, ale wydaje mi się, że grudzień w Iraku jest kiepskim nawiązaniem do konkursowej zimy (chyba, że admin uważa inaczej)

Po przydługawym wstępie fotki tego co udało mi się dotychczas zdziałać.

DSC01926.JPG

DSC01934.JPG

M1022_zps3c60976b.jpg

Wiecie może co to jest? Jakieś przyspawane od środka wzmocnienia ramy?

m102_hi_14.jpg

DSC01433.JPG

To na razie tyle.

pozdrawiam

Humvee to dla mnie czarna magia, ale będę podglądał, choć nie wypowiadał się.

Zastanawiałem się też czy nie wystartować w konkursie z tym modelem, ale wydaje mi się, że grudzień w Iraku jest kiepskim nawiązaniem do konkursowej zimy (chyba, że admin uważa inaczej)

Końcówka grudnia to już kalendarzowa zima.

Haubica prawie skończona. Zostało jeszcze parę drobiazgów do przylepienia, ale to już po malowaniu.

DSC01956.JPG

DSC01961.JPG

Jak wspominałem będzie to pierwszy model malowany aerografem. Nie mam na razie żadnego pomysłu jak maskować model o takim kształcie jak ta haubica. Ale to będę kombinować później. Teraz biorę się za humvee.

pzdr

• 1 month later...

Witam,

podziałałem troszkę przy humvee. Poskładałem ramę, powierciłem parę otworów, poszpachlowałem ramę, dodałem parę śrubek, instalację hamulcową, troszkę elektryki i przetłoczenia blach. Trzeba jeszcze troszkę to poczyścić debonderem. Na chwilę obecną wygląda to tak:

nadkole, z wlewem paliwa i odpowietrzeniem

DSC01980.JPG

obudowa tylnych lamp z kabelkami

DSC01982.JPG

lekko poprawione przednie nadkole

DSC01987.JPG

powinno być jak na prawym górnym zdjęciu. Więc chyba muszę jeszcze u mnie poprawić

hummer_052.jpg

źródło: [WWP] - Present Vehicle Line 04 - M998 HMMWV in Detail

Walczę teraz z mocowaniem rury wydechowej. Rama z rurą i paroma dodatkowymi śrubkami

DSC01988%252520-%252520Kopia.JPG

Powinno wyglądać tak:

m1025_72_of_81.jpg

Więc mocowanie trzeba przesunąć mocno do środka.

Na razie tyle...

pzdr

Jak ODS to siadam i oglądam.Widzę że do tego Humvee podszedłeś w sposób b.szczegółowy , mógłbyś wymienić w nim koła na żywiczne oraz zrobić z drutu sprężyny w amortyzatorach, bo te zestawowe są mało realne (zwróć się do chłopców humerowców np Makinena czy Kubisza pomogą Ci).Gorąco namawiam też na zakup blaszek z Eduarda, nie pożałujesz.Pozdrawiam M1A1(HA)

Adams Z chłopakami od humvee jestem w stałym kontakcie. Czuwają nad zgodnością z oryginałem.

Koła jak już makinen napisałem są ok. Nad wymianą amortyzatorów też myślałem, ale te zestawowe są całkiem niezłe. Blaszki do modelu już mam.

Ps. Brakuje Tobie jeszcze poprzecznych belek podwozia

Popatrz na model Kubisza

Widziałem ten warsztat i nie ukrywam, że był inspiracją do tego żeby zabrać się za podwozie. Troszkę to inna wersja. Kubisz dał tam czadu. Nad moim ciągle jeszcze pracuje. Muszę znaleźć parę rzeczy na fotkach i w manualach.

Czym robisz przetłoczenia blachy? Jakaś masa termoutwardzalna?

Z arkuszy HIPS 0,3mm pocięte na odpowiednie paski, albo profili plastruct

Szukam też powoli załogi. Myślałem o tych figurkach CMK, ale wydaję mi się, że kamizelki nie pasują do I wojny w zatoce. Mógłby ktoś pomóc mi to zweryfikować?

v2015082912485090936618.jpg

1746_rn.jpg

Ci goście z CMK są w późniejszych kamizelkach typu IBA ( Interceptor Body Armor) stosowanych masowo od 2003 czyli OIF, Ty zaś potrzebujesz ludków ubranych we wcześniejszy model PASGT ( Personnel Armor System for Ground Trops) stosowanych od 1980 ,z tego co wiem na rynku raczej nie dostaniesz hummerowców w PASGT musisz dorobić, ja dorabiałem w ten sposób że w humerowcach z Academy (zestaw z TOW) wymieniłem korpusy na te z PASGT ( jako sklejacz tylko ODS-u mam trochę części zamiennych do figurek, głównie Dragon).Pozdrawiam M1A1(HA)

Ci goście z CMK są w późniejszych kamizelkach typu IBA ( Interceptor Body Armor) stosowanych masowo od 2003 czyli OIF, Ty zaś potrzebujesz ludków ubranych we wcześniejszy model PASGT ( Personnel Armor System for Ground Trops) stosowanych od 1980 ,z tego co wiem na rynku raczej nie dostaniesz hummerowców w PASGT musisz dorobić, ja dorabiałem w ten sposób że w humerowcach z Academy (zestaw z TOW) wymieniłem korpusy na te z PASGT ( jako sklejacz tylko ODS-u mam trochę części zamiennych do figurek, głównie Dragon).Pozdrawiam M1A1(HA)

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Tak myślałem, że te kamizelki są "nowsze". Nie miałem jednak pojęcia jak co się nazywa. Teraz przynajmniej wiem czego szukam. Dzięki jeszcze raz.

Witam,

Chyba udało się skończyć spód mojego humvee. Strasznie dużo czasu zajmują te wszystkie popierdólki. Poskładane na sucho. A wygląda to tak:

Uchwyt rury wydechowej. Przesunąłem we właściwe miejsce i wydziergałem takie oto "cosik"

DSC01994.JPG

DSC01998.JPG

Wedle zaleceń zamontowałem poprzeczne belki i dorobiłem śruby.

DSC02001.JPG

DSC02002.JPG

Coś tam z tego wszystkiego będzie widać

DSC02005.JPG

DSC01999.JPG

Na zdjęciach widzę, że trzeba jeszcze parę miejsc podszlifować i debonderem potraktować.A potem zabieram się za górę modelu... Chyba, że widzicie jeszcze coś do poprawki.

pzdr

• 2 weeks later...

Witam,

malutka aktualizacja. Mój humvee dostał parę drobiazgów

nagrzewnica

DSC02147.JPG

wntrze38.jpg

strona kierowcy pod deską rozdzielczą

DSC02152.JPG pod%252520deska-crop.jpg

filtr powietrza i brakujące śruby na ramie okna

DSC02171.JPG os%2525C5%252582ona.jpg

silniczek wycieraczek

DSC02173.JPG hummer_034-crop.jpg

i chyba już ostateczna wersja spodu wanny

DSC02169.JPG

Źródła zdjęć: WWP Green Line No 04 "M998 HMMWV In Detail"

Dobrze zrobić sobie takie zestawienie zdjęć. Od razu widać co do poprawki

na razie tyle...

pzdr

• 2 weeks later...

Witam,

baaaarrrdzoo powoli do przodu... Okolica deski rozdzielczej chyba skończona.

DSC02231.JPG

DSC02229.JPG

DSC02234.JPG

Strasznie zdjęcia wyciągają wszystkie babole i nierówności. Muszę jeszcze wyrównać i doszlifować troszkę parę rzeczy.

pzdr

Dzisiaj powalczyłem z maską...

Zamontowałem żarówki

DSC02246.JPG

no i spód maski

DSC02252.JPG

Będzie trzeba bardzo chcieć żeby coś z tego zobaczyć przez nadkole po skończeniu modelu.

Na dzisiaj tyle

pzdr

Bardzo dobrze Ci to wszystko wychodzi Chociaż chyba trochę przesadziłeś z grubością kabli. No i na obudowach reflektorów możesz jeszcze dorobić to i owo (zerknij do WWP). A w nadkolach wbrew pozorom całkiem sporo widać, i wcale nie trzeba modelu odwracać.

[...] No i na obudowach reflektorów możesz jeszcze dorobić to i owo (zerknij do WWP). A w nadkolach wbrew pozorom całkiem sporo widać, i wcale nie trzeba modelu odwracać.

Poprawione

DSC02270.JPG

pzdr

• 3 months later...

Po dłuższej przerwie udało mi się w końcu trochę podłubać...

Pałąk B i konstrukcja pod dach:

DSC08222.JPG

Zamontowałem też klapę, burty i ławki

Mam nadzieję, że może być

A całość wygląda na razie tak:

DSC08227.JPG

Pomalowałem ramę... Prezentuje się o tak:

DSC08230.JPG

DSC08231.JPG

DSC08233.JPG

DSC08237.JPG

DSC08235.JPG

DSC08236.JPG

DSC08238.JPG

Sporo detali i kabelków "zgubiło" się po złożeniu i pomalowaniu.

Trochę kurzu i rama chyba będzie gotowa

pzdr

Myślę, że powinieneś przed zamknięciem maski zaciemnić tył reflektorów, w sensie od wewnątrz. Światło jak woda lubi "wyciekać" dziurami, a wtedy cały przód świeci.

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem... To nie mają być świecące reflektory tylko próba odtworzenia tego:

maska.jpg maska2.jpg

Coś tam z tego będzie widać przez nadkola