pyps Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Witam, chciałbym zbudować Humvee M998 ciągnącego haubicę M102. Całość ma stanąć na jakiejś prostej podstawce. Rzecz się będzie działa podczas pierwszego konfliktu w Zatoce Perskiej. Humvee ma być mocno obładowany pomalowany w kamuflaż NATO. To jest pojazd na którym będę się wzorował (ma dużo fajnych "bajerów", które będzie trzeba zrobić). Haubica będzie w kamuflażu MERDC: źródło: Concord - 2016 - "U.S. Military Wheeled Vehicles" ; 2 zdjęcie nie pamiętam skąd pochodzi. Taki mam zestaw startowy: M1025 Tamiya, M102 AFV + blachy eduarda do obu zestawów + parę prezentów Szukam jeszcze jakiejś fajnej załogi (dwóch do środka + jeden na pakę) Będzie to pierwszy model malowany aerografem. Jak będzie tak daleko to pewnie będę prosił Was o pomoc w tej materii. Zastanawiałem się też czy nie wystartować w konkursie z tym modelem, ale wydaje mi się, że grudzień w Iraku jest kiepskim nawiązaniem do konkursowej zimy (chyba, że admin uważa inaczej) Po przydługawym wstępie fotki tego co udało mi się dotychczas zdziałać. Wiecie może co to jest? Jakieś przyspawane od środka wzmocnienia ramy? To na razie tyle. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Humvee to dla mnie czarna magia, ale będę podglądał, choć nie wypowiadał się. Zastanawiałem się też czy nie wystartować w konkursie z tym modelem, ale wydaje mi się, że grudzień w Iraku jest kiepskim nawiązaniem do konkursowej zimy (chyba, że admin uważa inaczej) Końcówka grudnia to już kalendarzowa zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 29 Września 2015 Autor Share Napisano 29 Września 2015 Haubica prawie skończona. Zostało jeszcze parę drobiazgów do przylepienia, ale to już po malowaniu. Jak wspominałem będzie to pierwszy model malowany aerografem. Nie mam na razie żadnego pomysłu jak maskować model o takim kształcie jak ta haubica. Ale to będę kombinować później. Teraz biorę się za humvee. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Będzie małe wyzwanie przy malowaniu, szczególnie jak masz wszystko zmontowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 30 Września 2015 Autor Share Napisano 30 Września 2015 Będzie małe wyzwanie przy malowaniu, szczególnie jak masz wszystko zmontowane. Też się tego obawiam. Na szczęście jest w częściach (działo, podstawa i koła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 3 Listopada 2015 Autor Share Napisano 3 Listopada 2015 Witam, podziałałem troszkę przy humvee. Poskładałem ramę, powierciłem parę otworów, poszpachlowałem ramę, dodałem parę śrubek, instalację hamulcową, troszkę elektryki i przetłoczenia blach. Trzeba jeszcze troszkę to poczyścić debonderem. Na chwilę obecną wygląda to tak: nadkole, z wlewem paliwa i odpowietrzeniem obudowa tylnych lamp z kabelkami lekko poprawione przednie nadkole powinno być jak na prawym górnym zdjęciu. Więc chyba muszę jeszcze u mnie poprawić źródło: [WWP] - Present Vehicle Line 04 - M998 HMMWV in Detail Walczę teraz z mocowaniem rury wydechowej. Rama z rurą i paroma dodatkowymi śrubkami Powinno wyglądać tak: Więc mocowanie trzeba przesunąć mocno do środka. Na razie tyle... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 3 Listopada 2015 Share Napisano 3 Listopada 2015 Jak ODS to siadam i oglądam.Widzę że do tego Humvee podszedłeś w sposób b.szczegółowy , mógłbyś wymienić w nim koła na żywiczne oraz zrobić z drutu sprężyny w amortyzatorach, bo te zestawowe są mało realne (zwróć się do chłopców humerowców np Makinena czy Kubisza pomogą Ci).Gorąco namawiam też na zakup blaszek z Eduarda, nie pożałujesz.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 4 Listopada 2015 Share Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) Kół nie trzeba wymieniać. Zestawowe sa poprawne. Ps. Brakuje Tobie jeszcze poprzecznych belek podwozia Popatrz na model Kubisza viewtopic.php?f=87&t=35464&start=15 Edytowane 4 Listopada 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 4 Listopada 2015 Share Napisano 4 Listopada 2015 Czym robisz przetłoczenia blachy? Jakaś masa termoutwardzalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 4 Listopada 2015 Autor Share Napisano 4 Listopada 2015 Adams Z chłopakami od humvee jestem w stałym kontakcie. Czuwają nad zgodnością z oryginałem. Koła jak już makinen napisałem są ok. Nad wymianą amortyzatorów też myślałem, ale te zestawowe są całkiem niezłe. Blaszki do modelu już mam. Ps. Brakuje Tobie jeszcze poprzecznych belek podwoziaPopatrz na model Kubisza Widziałem ten warsztat i nie ukrywam, że był inspiracją do tego żeby zabrać się za podwozie. Troszkę to inna wersja. Kubisz dał tam czadu. Nad moim ciągle jeszcze pracuje. Muszę znaleźć parę rzeczy na fotkach i w manualach. Czym robisz przetłoczenia blachy? Jakaś masa termoutwardzalna? Z arkuszy HIPS 0,3mm pocięte na odpowiednie paski, albo profili plastruct Szukam też powoli załogi. Myślałem o tych figurkach CMK, ale wydaję mi się, że kamizelki nie pasują do I wojny w zatoce. Mógłby ktoś pomóc mi to zweryfikować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 4 Listopada 2015 Share Napisano 4 Listopada 2015 Ci goście z CMK są w późniejszych kamizelkach typu IBA ( Interceptor Body Armor) stosowanych masowo od 2003 czyli OIF, Ty zaś potrzebujesz ludków ubranych we wcześniejszy model PASGT ( Personnel Armor System for Ground Trops) stosowanych od 1980 ,z tego co wiem na rynku raczej nie dostaniesz hummerowców w PASGT musisz dorobić, ja dorabiałem w ten sposób że w humerowcach z Academy (zestaw z TOW) wymieniłem korpusy na te z PASGT ( jako sklejacz tylko ODS-u mam trochę części zamiennych do figurek, głównie Dragon).Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 4 Listopada 2015 Autor Share Napisano 4 Listopada 2015 Ci goście z CMK są w późniejszych kamizelkach typu IBA ( Interceptor Body Armor) stosowanych masowo od 2003 czyli OIF, Ty zaś potrzebujesz ludków ubranych we wcześniejszy model PASGT ( Personnel Armor System for Ground Trops) stosowanych od 1980 ,z tego co wiem na rynku raczej nie dostaniesz hummerowców w PASGT musisz dorobić, ja dorabiałem w ten sposób że w humerowcach z Academy (zestaw z TOW) wymieniłem korpusy na te z PASGT ( jako sklejacz tylko ODS-u mam trochę części zamiennych do figurek, głównie Dragon).Pozdrawiam M1A1(HA) Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Tak myślałem, że te kamizelki są "nowsze". Nie miałem jednak pojęcia jak co się nazywa. Teraz przynajmniej wiem czego szukam. Dzięki jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 8 Listopada 2015 Autor Share Napisano 8 Listopada 2015 Witam, Chyba udało się skończyć spód mojego humvee. Strasznie dużo czasu zajmują te wszystkie popierdólki. Poskładane na sucho. A wygląda to tak: Uchwyt rury wydechowej. Przesunąłem we właściwe miejsce i wydziergałem takie oto "cosik" Wedle zaleceń zamontowałem poprzeczne belki i dorobiłem śruby. Coś tam z tego wszystkiego będzie widać Na zdjęciach widzę, że trzeba jeszcze parę miejsc podszlifować i debonderem potraktować.A potem zabieram się za górę modelu... Chyba, że widzicie jeszcze coś do poprawki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 22 Listopada 2015 Autor Share Napisano 22 Listopada 2015 Witam, malutka aktualizacja. Mój humvee dostał parę drobiazgów nagrzewnica strona kierowcy pod deską rozdzielczą filtr powietrza i brakujące śruby na ramie okna silniczek wycieraczek i chyba już ostateczna wersja spodu wanny Źródła zdjęć: WWP Green Line No 04 "M998 HMMWV In Detail" Dobrze zrobić sobie takie zestawienie zdjęć. Od razu widać co do poprawki na razie tyle... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 1 Grudnia 2015 Share Napisano 1 Grudnia 2015 Podglądam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2015 Witam, baaaarrrdzoo powoli do przodu... Okolica deski rozdzielczej chyba skończona. Strasznie zdjęcia wyciągają wszystkie babole i nierówności. Muszę jeszcze wyrównać i doszlifować troszkę parę rzeczy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2015 Dzisiaj powalczyłem z maską... Zamontowałem żarówki no i spód maski Będzie trzeba bardzo chcieć żeby coś z tego zobaczyć przez nadkole po skończeniu modelu. Na dzisiaj tyle pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Bardzo dobrze Ci to wszystko wychodzi Chociaż chyba trochę przesadziłeś z grubością kabli. No i na obudowach reflektorów możesz jeszcze dorobić to i owo (zerknij do WWP). A w nadkolach wbrew pozorom całkiem sporo widać, i wcale nie trzeba modelu odwracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 9 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2015 [...] No i na obudowach reflektorów możesz jeszcze dorobić to i owo (zerknij do WWP). A w nadkolach wbrew pozorom całkiem sporo widać, i wcale nie trzeba modelu odwracać. Poprawione pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Po dłuższej przerwie udało mi się w końcu trochę podłubać... Pałąk B i konstrukcja pod dach: Zamontowałem też klapę, burty i ławki Mam nadzieję, że może być A całość wygląda na razie tak: Pomalowałem ramę... Prezentuje się o tak: Sporo detali i kabelków "zgubiło" się po złożeniu i pomalowaniu. Trochę kurzu i rama chyba będzie gotowa pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 Myślę, że powinieneś przed zamknięciem maski zaciemnić tył reflektorów, w sensie od wewnątrz. Światło jak woda lubi "wyciekać" dziurami, a wtedy cały przód świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Myślę, że powinieneś przed zamknięciem maski zaciemnić tył reflektorów, w sensie od wewnątrz. Światło jak woda lubi "wyciekać" dziurami, a wtedy cały przód świeci. Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem... To nie mają być świecące reflektory tylko próba odtworzenia tego: Coś tam z tego będzie widać przez nadkola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi