Piterpanzer Napisano 2 Października 2015 Share Napisano 2 Października 2015 Kup moją kalkę.Link wyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 2 Października 2015 Autor Share Napisano 2 Października 2015 Kup moją kalkę.Link wyzej. Jakie tam masz numery bo nie rozczytam. Jeszcze się mocno zastanawiam w którą stronę iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pees Napisano 2 Października 2015 Share Napisano 2 Października 2015 Witam Wracając do tematu gąsek, maiłem doświadczenie z Ds-ami dragona, pryśnięte Gunze MC214 stwardniały jak plastik i popękały na modelu, dlatego następne gęsi, w tym winyle do mojego Cromwella najpierw pokryłem sidoluxem i na to dałem Gunze MC214, model stoi już pół roku i gęsi są elastyczne nadal. Prawdopodobnie chemia w farbach w powolny sposób degraduje materiały na gęsi, więc wystarczy nie agresywny podkład przed malowaniem i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 2 Października 2015 Share Napisano 2 Października 2015 Jakie tam masz numery bo nie rozczytam. Jeszcze się mocno zastanawiam w którą stronę iść. W opisie produktu masz wszystkie potrzebne dane pojazdów. Cromwell T187914, kadłub D, wersja bojowa, 10Pułk Strzelców Konnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 2 Października 2015 Autor Share Napisano 2 Października 2015 Dobra, podjąłem decyzję. Będzie Hela. Zaraz jadę po listewki i biorę się za zabawę z papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 2 Października 2015 Share Napisano 2 Października 2015 To czeka Cię trochę przeróbek stropu wieży. Zdjęć Heli jest dużo, wiec detale odnajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 2 Października 2015 Autor Share Napisano 2 Października 2015 M.in. ze względu na dostęp do dokumentacji zdecydowałem się na Helę. Co do wieży niestety wiem, no cóż stawiam sobie wyzwanie. Piszesz np. o tym kwadratowym elemencie który trzeba przerobić na okrągły? Wiem, niestety wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 5 Października 2015 Autor Share Napisano 5 Października 2015 No i dotarłem do momentu, gdzie zaczną się schody. Stan prac na dziś: Na razie bez lufy, która będzie robiona ręcznie z takiego oto patyczka i kołka: Nie poprzyklejane drobiazgi: Zaopatrzyłem się już w farbki potrzebne do stworzenia SCC15, w najbliższym czasie mam też zamiar zakupić dark wash for green vehicles i Europe earth pigment z AK. Ale na nic to wszystko kiedy mam zagwozdkę i potrzebuję pomocy... Otóż mam do Was bardzo ważne pytanie - czy da się dobrze pomalować model pędzelkami?! Czy lepiej na razie odpuścić i zaopatrzyć się w aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Wg legend i podań - można. Zaopatrz się jednak lepiej w choćby najtańszy aerograf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 A możesz/możecie wskazać w miarę dobry sprzęt w przystępnej cenie (i kompresor i aerograf)? O ile dużym wydatkiem nie jest sam aerograf to kompresor to już problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 Zastanawiam się ew. nad używanym kompresorem i nowym aerografem. A wytłumacz mi proszę czemu kupować z jedną dyszą i jaka jest realna różnica w malowaniu dyszą 0,2 a 0,3? Właśnie dziś ogarnąłem, że figurka żołnierza z kompletu nie zawita w mojej Heli bo to Brytyjczyk. Może dokupię figurki Polaków ale na tą chwilę to melodia przyszłości zaś na tym Brytolu pouczę się malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 7 Października 2015 Autor Share Napisano 7 Października 2015 Jest jakieś wymagane ciśnienie jakie musi osiągać kompresor? Czy musi to być kompresor dedykowany do modelarstwa czy na początek może być jakikolwiek? No odrzucałbym tłokowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Zrób kompresor z agregatu z lodówki. Używam z dumą ponad 3 lata, zero awarii jak dotychczas, a przepisów na zrobienie go jest na tym forum sporo. Ja doradzałbym kupno taniego dwu funkcyjnego aero z dyszą 0,3mm, który bez żalu wyrzucisz, jak się przesiądziesz na np. H&S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Zrób kompresor z agregatu z lodówki. Używam z dumą ponad 3 lata, zero awarii jak dotychczas, a przepisów na zrobienie go jest na tym forum sporo. Ja doradzałbym kupno taniego dwu funkcyjnego aero z dyszą 0,3mm, który bez żalu wyrzucisz, jak się przesiądziesz na np. H&S Zgadzam się z przedmówcą. Ja używam ponad 20 letniego kompresora z agregatu od lodówki. Mogę Ci podrzucić zdjęcia/przepis na takie cudo Aerograf też mam z alledrogo za 60PLN (z dwiema dyszami 02 i 03) planuję zakup lepszego, ale 8 czy 9 modeli nim pomalowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 7 Października 2015 Autor Share Napisano 7 Października 2015 Dzięki Panowie... ale ja w życiu sam nie zrobię kompresora bo najzwyczajniej się na tym nie znam, opcja DIY więc u mnie odpada. Będę szukał czegoś taniego i najwyżej się przejadę, to trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Kupuj TYLKO i WYŁĄCZNIE kompresor z butlą wyrównawczą czyli AS 186 lub podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Ale to jest mega proste http://s444.photobucket.com/user/pentaksiarz/media/P1010001.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 Na dzień dzisiejszy model mam w 95% sklejony co daje jakieś 20% całej pracy za mną. Do przyklejenia zostały małe elementy w kolorach innych niż pancerz. Będzie to zrobione rzecz jasna po nałożeniu docelowego koloru pancerza. Prócz tego rozpisałem sobie co mam do zrobienia, wtedy jestem pewien, że o niczym nie zapomnę i będę działał na podstawie jakiegoś chociaż ramowego planu: - drewniana lufa (w ruch pójdzie chyba szlifierka) - na burcie skrzynka + drut na bębnie - gąsienice - kratka na tyle kadłuba (po założeniu "gąsek" i sklejeniu kadłuba z górą) - antena - blaszki na km-y - haki na linę i lina - kalki - na koniec oczywiście weathering. Jeśli macie ochotę coś podpowiedzieć, jestem otwarty na sugestie. Zamówiony został aerograf, oczywiście na początek nie żaden H&S, ale wystarczający aby nauczyć się obsługi. ;) Poczeka on do momentu aż na wyposażeniu znajdzie się kompresor nad którym cały czas myślę. Zbieram się też do zamówienia polecanych mi washa i pigmentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Jeżeli chodzi o chemię, to polecam Ammo MiG. Bardzo dobre washe, nature effect, pigmenty. Farby Miga tez mam, ale w porównaniu z Tamiya wypadają gorzej. Nie oszczędzaj na chemii, to się zwraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Kup puszkę powietrza do aero. http://www.mojehobby.pl/catalog/Butle-do-aerografow.html Docelowo pomyśl o sprężarce (serio polecam lodówkowca - można nim malować po nocach, nie budząc żony i dziecka) http://pwm.ukw.edu.pl/viewtopic.php?f=76&t=3748&sid=92093ab0ed97715b1162e0096b5baf63 http://allegro.pl/filtr-odwadniacz-reduktor-kompresora-aerografu-1-4-i5697731574.html http://allegro.pl/wylacznik-presostat-reduktor-cisnieniowy-12bar-max-i5624332808.html do tego stara gaśnica albo inna butla i stary agregat od lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 Może puszka nie będzie złym pomysłem na ten jeden model, zobaczymy. Co do chemii doskonale wiem, że bez tego się nie obejdzie. Akurat wash i pigment taki jak mi pasuje znalazłem z AK co nie znaczy, że nic z Miga mi nie wpadnie. Czy coś jeszcze powinienem kupić a o tym nie pomyślałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Farby olejne, na początek polecam kupić zestaw małych tubek podstawowymi kolorami, dostępne w sklepach papierniczych, albo droższa wersja farby olejne z miga albo ak interactiv ,do tego koniecznie white spiryt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Z olejnych to: Burnt Sienna Yellow Ochre Burnt Umber Black White Prussian Blue Ja używam Van Gogha, ciekawe jak wypadają w porównaniu z tzw. profesjonalnymi. Kupisz butle i wtopisz kasę w błoto. Nie lepiej od razu kupić kompresor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 10 Października 2015 Autor Share Napisano 10 Października 2015 Oczywiście, że najlepiej kompresor. Tylko trochę już ostatnio wydałem na modelarstwo (jak to na początku;)) i muszę chwilę poczekać. Te olejne to rozumiem do washowania a white spirit do rozcieńczania ich, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 10 Października 2015 Share Napisano 10 Października 2015 Zestaw farb olejnych 12kolorow 15pln na alledrogo, do tego white spirit (=benzyna lakowa) 9pln za 0,5 litra w markecie budowlanym. Możesz tym robić całą gamę efektów (głównie zacieki, rdzę itp) a nawet umieszać z tego wash. Wpisz sobie w YouTube oil efects. Taki zestaw wystarczy Ci praktycznie na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi