Marak Napisano 13 Października 2015 Share Napisano 13 Października 2015 Budowę mojego Stara przenoszę do tego wątku. Początek relacji był tu http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=88&t=50995 Dla niewtajemniczonych: kleję model Stara na podstawie wydawnictwa kartonowego: Raptem po 3 dniach pracy (ok. 10 godzin) powstały mocowania tylnych zawiasów. CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modliniak Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Jestem pełen podziwu i zawstydza mnie to, że sam stoję ze swoim projektem, ale na usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że przeprowadzałem się do nowego miasta i remontowałem nowe lokum . Odnośnie Twojego projektu będzie ciekawie oj będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Aż miło popatrzeć, chodzi mi po głowie ciągle własna konstrukcja, ale na razie porwałbym się jedynie na proste elementy. Kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 15 Października 2015 Share Napisano 15 Października 2015 Robi wrażenie ;) Powodzenia w budowie i wytrwania do końca, bo projekt zapowiada sie nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 16 Października 2015 Autor Share Napisano 16 Października 2015 Dziękuję za wszystkie miłe słowa. Robota wre, a właściwie powolutku posuwa się do przodu. Każdy mały dupsik to godzina roboty. Obaliłem już też jeden mit (który sam stworzyłem), robienie modelu bez zestawu wychodzi strasznie drogo. Same imitacje śrubek będą kosztować ponad 100 zł. Ale to taka mała dygresja. Postęp prac na zdjęciach. Od razu wyjaśniam. Proste resory to nie błąd. W tym aucie takie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Wóz strażacki, a w dodatku Star 266 to świetne połączenie. Będziesz robił dokładnie takiego jak jest w kartonie czy jakieś swoje działania z wyposażeniem lub malowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Nie za dużo tych piór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 ....Same imitacje śrubek będą kosztować ponad 100 zł.... Nie płacz... To tyle, co u mnie na jedną pokrywkę zaworów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Nie za dużo tych piór? Jest o jedno za mało, bo mi się na grubości już nie mieściło. ...Będziesz robił dokładnie takiego jak jest w kartonie czy jakieś swoje działania z wyposażeniem lub malowaniem? Takiego Tylko nie wiem skąd wziąć takie dziewczyny na wyposażenie. Bo ten brzuch po lewej dam własny i będzie idealnie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Mogę Ci wypożyczyć moje dziewczyny Nie są tanie, ale znają się na swoim fachu Sprawdzaja się w myciu karoserii. Trzeba tylko zapytać, czy takie duże fury też obsługują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 A jak z dokumentacją do modelu u Ciebie? Osobiście siedzę w modelarstwie kartonowym od podstawówki, czyli jakby nie było od 20 lat i jako wskazówka mogę stwierdzić, że spora część projektów Mariusza Kity zawiera liczne uproszczenia, czasem bardzo duże. Tak dla przykładu Willys Jeep jego autorstwa jest zaprojektowany genialnie, podczas gdy np. Mercedes L4500 jest w sumie modelem blokowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 A jak z dokumentacją do modelu u Ciebie? Osobiście siedzę w modelarstwie kartonowym od podstawówki, czyli jakby nie było od 20 lat i jako wskazówka mogę stwierdzić, że spora część projektów Mariusza Kity zawiera liczne uproszczenia, czasem bardzo duże. Tak dla przykładu Willys Jeep jego autorstwa jest zaprojektowany genialnie, podczas gdy np. Mercedes L4500 jest w sumie modelem blokowym. Chyba jest dobrze. W kartonówkach nie siedzę, ale ten model ma prawie wszystkie możliwe do zrobienia szczegóły. Rozrysowany jest na 18 arkuszach powiększonego formaty A4. Do tego 15 stron opisów i rysunków.Ja natomiast zrobiłem ponad 100 zdjęć oryginału i wybieram się na jeszcze jedną sesję zdjęciową, bo jednak jeszcze w wielu miejscach mam znaki zapytania. Natomiast co i jak uda mi się z tego zrobić to jak na razie wielki znak ? Mogę Ci wypożyczyć moje dziewczyny To już chyba do pożaru nikt by nie pojechał. Ogień byłby w remizie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Czyli o poziom merytoryczny można być spokojnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 24 Października 2015 Autor Share Napisano 24 Października 2015 Kontynuacja. Budowa przednich resorów. Raptem 8 dni i prawie gotowe. Teraz amortyzatory, parę pierdółek i budowa najłatwiejszego etapu będzie zakończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 24 Października 2015 Share Napisano 24 Października 2015 Andrzej, idziesz do przodu Super robota. Kibicuję i podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Października 2015 Autor Share Napisano 26 Października 2015 Mały update. Dorobiłem przednie amortyzatory i uchwyty do zamocowania wciągarki. Pomazałem trochę farbą w miejscach gdzie podejrzewałem, że mogą być nierówności, których nie widać na plastiku. Nie chcę jeszcze malować całej ramy, aby nie osłabiać miejsc klejenia elementów. Mam niby mały, ale istotny problem, może ktoś mi pomoże. Niektóre elementy o nieregularnych kształtach przenoszę na plastik poprzez naklejenie części z papieru. Gdy naklejałem wikolem to w trakcie wycinania mi odpadały. Gdy naklejam CA to nie mogę potem zeszlifować papieru, bo na plastiku 0,25 mm musiałbym szlifować do zera. Jak papier zostaje, to się mechaci przy malowaniu. Zna ktoś inny klej? Lub metodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Używam Microscale Micro Liquitape do klejenia "na chwilę". Potem łatwo go usunąć. Myślę, że niezły będzie klej polimerowy. Pod warunkiem, że nie zależy Ci na zachowaniu części kartonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Października 2015 Autor Share Napisano 26 Października 2015 Używam Microscale Micro Liquitape do klejenia "na chwilę". Potem łatwo go usunąć.Myślę, że niezły będzie klej polimerowy. Pod warunkiem, że nie zależy Ci na zachowaniu części kartonowych Części kartonowe idą do kosza, więć wypróbuję klej polimerowy, tylko sprecyzuj, gdzie go szukać, i czy to jest prawidłowa nazwa. Do sklepu modelarskiego na razie się nie wybieram, więc microscale musi poczekać. Kurczę. Teraz sobie przypomniałem, że w czasach szkolnych gdy obowiązywały tzw. tarcze, był taki niewysychający klej którym się przyklejało tarcze do ubrania, a po wyjściu na miasto tarczę przeklejało się na lusterko i do kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 No właśnie. O czymś takim myślałem. To taki glut, który jest lepki, ale daje się "wałkować" i odchodzi od gładkich powierzchni bez śladu. Coś jak są lepione dodatki do gazet (próbki szamponu, nowy wzór prezerwatywy, itp. - zależnie od profilu czasopisma ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Może to to http://allegro.pl/punkty-klejace-zelowe-kropki-klejowe-fi-6-mm-i5738821591.html Przejrzyj jeszcze tę stronę http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1693333.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Klej polimerowy myślę, że się sprawdzi. Można go potem łatwo usunąć, a nawet jeśli coś zostanie, to póki nie wyschnie, bardzo łatwo odchodzi po potraktowaniu go denaturatem lub spirytusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek330 Napisano 29 Października 2015 Share Napisano 29 Października 2015 Możesz zrobić ksero na papier samoprzylepny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 29 Października 2015 Autor Share Napisano 29 Października 2015 Możesz zrobić ksero na papier samoprzylepny. Dziękuję wszystkim za szeroki odzew. Mam papier samoprzylepny więc wypróbuję. Testowałem też sposób który podesłał mi na priv kolega IMT. Mianowicie przykładam wydruk tonerem do plastiku i watą nasączoną acetonem transferuję wydruk na plastik. Pierwsza próba była niezbyt udana, bo chyba za mocno podlałem i toner się rozmył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 29 Października 2015 Share Napisano 29 Października 2015 Ostrożnie z tym acetonem Pamiętaj, że on się nie lubi z polistyrenem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi