Skocz do zawartości

Jagdiger 1/35 Dragon - gwiezdne wojny

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 165
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Chciałem napisać,że realistycznie nabrudziłeś :-))))

Napisano

Witajcie -wczoraj miałem niewiele czasu ale wypróbowałem cześć nowych nabytków,

no to się pochwalę -

IMG_0001-11.jpg

dołożyłem kolejne pigmenty i zafikserowałem MIGiem,

obraz 1h od nałożenia fixera ( wszystko schnie ładnie)

IMG_0007-4.jpg

i rano ( 4h schnięcia) na szybciutko takie zdjęcie ( nie jest najlepsze bo w biegu robiłem ) Technicznie praktycznie wszystko suchutkie, w kilku miejscach gdzie fiksera było więcej jeszcze troszkę wilgoci. Na żywca efekt jest bardzo fajny ( dziś wieczorem popstrykam dokładnie ze zbliżeniami). Zostało tylko dopieszczać i dopieszczać.

IMG_0011-3.jpg

Prawdę powiedziawszy dzisiejsza chemia modelarska to jest coś wspaniałego, jestem pod niesamowitym wrażeniem możliwości tych specyfików.

Na dziś to koniec. Myśę że jeśli chodzi o same płyty to jestem na poziomie wykończenia 70%.

W piątek sieję trawę i wkładam druty zbrojeniowe.

Napisano

no nie no bardzo ładnie to wygląda żebym ja tak potrafił no czkeam na następne fotki z wielką niecierpliswoscią powdzenia

Napisano
Podcieniowane i pierwsza warstwa pigmentów + white spirit .

Czy spirit ma na celu "przytwierdzenie" pigmentów do podłoża? czy też jest to jakaś inna magiczna sztuczka?

Napisano

spirit - nałożony na pigmenty faktycznie je utrzymuje w kupie. Jednak jak ruszysz taką konstrukcję to wszystko się rozpadnie. I tu pomocny jest fixer - płyn ten cementuje pigment do podłoża. Jak stara zasada mówi - nie śpiesz się - tak jest z pigmentami - wszystkie operacje podrasowania dokonujemy po całkowitym wyschnięciu pigmentów, i utrwalamy sobie fixerem na amen.

Wczoraj wieczorem uświadomiłem sobie, że do spotkania w Bytomiu jest bardzo mało czasu. Czas przyśpieszyć i dzisiejszą planowaną dniówkę załatwiłem wczoraj.

Wygląda to tak - przepraszam ale zdjęcia robiłem o 3 w nocy i już nie miałem siły rozstawiać tła.

IMG_0024-1.jpg

IMG_0021-2.jpg

Napisano

Bardzo fajnie to wygląda. A podstawka wygląda bardzo ciekawie. I jeżeli możesz mi powiedzieć co to jest ten bruk na podstawce. Bo chyba nie doczytałem.

Napisano

Lakier do włosów też podobnie działa :-)) (extra strong) a jest znacznie tańszy.

Napisano
Lakier do włosów też podobnie działa :-)) (extra strong) a jest znacznie tańszy.

fixatywa w plastykach tez tania raczej /circa *nascie zloty/

miałeś jakieś doświadczenia?

Będę wdzięczny.

jeszcze nie ale dzis wieczorem zrobie beta testy

bo akurat mam w planach

Napisano

stan na dziś (kliknięcie na zdjęcie je powiększa )

2-3.jpg

IMG_0004-4.jpg

Nasi tu byli

3-3.jpg

Jeszcze sporo roboty - w szczególności poprawek po blacken it, niektóre ogniwa nie spatynowały się w 100%

Napisano

brakuje mi drobnego gruzu :-))).

Wygląda jak prawdziwy. na fotach w naturalnym świetle, będzie kosmiczny efekt !!!!!

Pozdrawiam

Napisano

nie no bardzo fajnie zrobione nie mam jak narzie zastrzeżeń ale najbarziej to mi siępodoba fotka pod tytułem "Nasi tu byli" :D

Napisano

Pro Robota...

PS.

Acha co do Fixatywy Artystycznej do pasteli i wegla,

to nie wiem czy cos nie tak zrobilem

ale rozpuscila mi wszystko /lakier i farbe Gunze seria H/

chocaz wczesniej washa zrobilem na tym podkladzie

bez problemu za pomoca oleji i bialego ducha

wiec puki co experymentowac z tym nie polecam ....

Pewnie tez sie skusze na te MIGowa chemie,

mozesz cos napisac jak Ci sie tym pracowalo

bo np same filtry (SIN) wlasnie mnie z deka rozczarowaly.

PS 2

w szczególności poprawek po blacken it, niektóre ogniwa nie spatynowały się w 100%

a namaczales przed blacken it w occie ?

Napisano

Pieknie sie zapowiadalo i pieknie jest.

Ale jest jeden byk co mnie osobiscie bardzo razi.

A chodzi mianowicie o napisy:

"KEEP OFF" i "NO 14"

Dlaczego gaski i lina je zaslaniaja?

Sciagneli je, napisali, a potem znow powiesili?

Dziwnie to wyglada.

Nie mniej jednak warsztat modelarski i malarski opanowany do perfekcji.

Pozdrawiam

Napisano

Tak jak myslałem. Piękne. Alę zgadzam się z opiniami dwóch kolegów:

brakuje mi drobnego gruzu :-))).
A chodzi mianowicie o napisy:

"KEEP OFF" i "NO 14"

Dlaczego gaski i lina je zaslaniaja?

Te dwie rzeczy dadzą bardzo wiele. Ale zobaczymy po Twoich poprawkach... Więc czekam.

Napisano

Obserwuję Rollingstones Twojego Jagdtigera i prace nad nim i półka mi opada. 1 KLASA!!!! Co do tego, że napis keep of jest zasłonięty gaską to jak napisałeś wyżej modelarstwo to sztuka kompromisu. Może właśnie ten mały chłopczyk z kumplami powiesił tą gąskę, albo jego dziadek stary nazista (:. Kto to może wiedzieć. Jeżeli faktycznie mielibyśmy się trzymać realiów, to w realu Jagdtiger o takim styraniu mógłby wyglądać stojąc chyba z 50 lat na dworzu.

Napisano
Może właśnie ten mały chłopczyk z kumplami powiesił tą gąskę,

To przybity ten chłopiec. Ale i tak nie wygląda to najlepiej. I jeszcze jedno rollingstones.

Moze trochę bardziej rozproszyć te pojedyńcze ogniwa Leżą tak na jednej gromatce.

Napisano

po pierwsze to nie jest przysłonięte ogniwem tylko liną metalową albo czyms innym

I jeszcze jedno rollingstones.

Moze trochę bardziej rozproszyć te pojedyńcze ogniwa Question Leżą tak na jednej gromatce.

wlasnie tu się z tobą nie zgodzę może dziadek albo te dzieci ułożyły te ogniwa na tych kupkach? albo po przywiezieniu tego jagtigera odrazu tak je ułożyli no ale ak kto lubi a co do samego wykonania no to 1 kalas
Napisano
albo po przywiezieniu tego jagtigera odrazu tak je ułożyli

No fajnie...Nie wiem komu by się chciało sprzątać złom. Myślisz że wszyscy byli tak dobrze wychowani żeby po dostaniu w tyłek sprzątać swój wóz? Zostawiali butelki, spoko, ale po co by mieli sprzątać gąsienice cholernie ciężkie.

Napisano

no tutaj się z tobą troche zgodze ale załóżmy jakieś dzieciaki się bawiły i poprostu to tak poukładały z resztąnie ma sie co sprzeczać bo można tak bez końca mi siętam podoba i nie mam sastrzezeń

Napisano

Ja nie mówię że mi się nie podoba. Wręcz przeciwnie. Od początku byłem pewien że nasz kolega zrobi rewela dio i nie miałem do tego żadnych zastrzeżeń. Tylko niektóre rzeczy u karzdego można poprawić jeśli są nienaturalne bądź mają inne defekty.

pozdrawiam i zobaczy rollingstones co wywnioskujesz z naszych opinii. Czekam na końcowy efekt.

Napisano
mógłby wyglądać stojąc chyba z 50 lat na dworzu

hmm... tez myslalem podobnie o zniszczeniach

ale po tym jak po sezeonie "zimowym" wyglada

moj nie konserwowany rower jestem w stanie uwierzyc

ze w sprzyjajacych warunkach to nawet nie jest kwestia roku. ;)

Napisano
może dziadek albo te dzieci ułożyły te ogniwa na tych kupkach?

To dziadek niezłą krzepę ma , no i te dzieci chyba dużo mleka piły

Tak na serio, takie ogniwo sporo waży, i nie sądzę, żeby dzieciaki lub dziadek dały je rade podnieść