Skocz do zawartości

Izraelskie kolory lotnictwa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zwracam się z prośbą do wszystkich kolegów modelarzy o drobną podpowiedz, zaczynam pracę nad modelem Herculesa, zdjęcia itp wszystko już całą dokumentacje zgromadziłem i teraz pytanko czy ktoś z kolegów modelarzy pracował nad takim kamuflażem już ?

Interesuje mnie czy ktoś z was malując farbami Valeho pamięta jakich numerków użył ?

Chciałbym żeby ten kamuflaż wyglądał przyzwoicie a jako że rzadko pracuje nad samolotami to też nie mam pojęcia jakie kolory były by najlepsze :(

tak wygląda oryginał

http://gb.fotolibra.com/images/previews/329518-c-130h-102-entebbe-veteran.jpeg

Napisano

Jeśli miałyby to być farby Gunze, to nie byłoby kłopotu, ale z Vallejo to dla mnie jest kłopot.

Alternatywą są ponoć znakomite farby Mr. Paint, producent których sprzedaje zestaw do malowania izraelskiego lotnictwa:

Izrael-500x500.jpg

Jakby co to na tym zdjęciu masz kolory FS, więc może będzie łatwiej coś wybrać z Vallejo.

Napisano

Podaj mi do siebie maila.

Napisano

Dzięki Solo napewno jeśli nikt inny nie pomoże skupie się na tych kolorach jednakże mimo wszystko jeszcze kilka dni jest, czy naprawde nikt nie używał Valleho do izraelskich malowań ?

Napisano

Producent fakb, którymi w dzisiejszych czasam ponoć nie da się malować, Humbrol, ma w swojej palecie dedykowane kolory:

119 - Light Earth ~ Vallejo 874

120 - Light green ~ Vallejo 974 / Model Air 71095

121 - pale stone ~ Vallejo 819 / Model Air 71075

122 - light blue (nie produkowany) ->FS35622 = Gunze 314, ModelMasterr 1722,

po nrze FS najbliższa mu jest Vallejo 973, choć to jest trochę jaśniejszy odcień

nry Vallejo podane na podstawie Przelicznika PAYO i katalogu Vallejo. Mimo iż Humbrole to nie jest na dzień dzisiejszy szczyt technolofii w farbach, to imho te kolory dość dobrze spełniają założenia.

poza tym - jak szukasz wśród akryli - polska HATAKA robi m.in zestaw HTK-AS12 Israeli AF paint set (1970's desert colours), zawierający powyższe barwy:

http://www.armahobby.pl/htk-as12-israeli-af-paint-set-1970-s-desert-colours-set-of-6.html

pozdrawiam

ww

Napisano

No to teraz Panowie daliście mi do myślenia, ale o to mi chodziło Dzięki wielkie na pewno któryś z zestawów wybiorę

Napisano

Ale te kolory są do starego malowania, jakie chcesz robić bo to jest istotne...

Napisano

Zauważcie na A-4 i F-4 zieleń jest ciemniejsza... Aktualnie ta zieleń jest dużo jaśniejsza.