Andrzej Godlewski Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Napisano 22 Grudnia 2015 Prawie wszystko co udało się poskładać z odlewów . Na razie Ursus C 451 na gumiakach , w przygotowaniu C-45 . Oczywiście W przypływie weny twórczej zapewne gumiaka wyposażę w podnośnik hydrauliczny ,no i dostanie daszek ,reflektory . Ale to już w tak zwanym międzyczasie . WESOŁYCH ŚWIĄT Cytuj
LordDisneyland Napisano 22 Grudnia 2015 Napisano 22 Grudnia 2015 I nawzajem! Traktor przeuroczy, jakaż szkoda, że nie w 1/72 [lub 1/48 chociaż...] Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Napisano 22 Grudnia 2015 Jak na razie jest jeszcze w skali 1:43,5 ale jak dla mnie to trochę inna bajka . Akurat w tej skali jest już trochę modeli tego typu więc i temat rozwojowy . A i do makiety kolejki wąskotorowej będzie fajny klimacik . Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Napisano 13 Stycznia 2016 A po świętach lud roboczy ruszył do pracy . Traktorzysta skoczył na małe piwko a Ursus pyrka Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 9 Lutego 2016 Autor Napisano 9 Lutego 2016 Jadziem dalej z tematem bo inne czekają . Długo się do tego przymierzałem bo niby proste ,ale pod warunkiem że wie się jak zrobić . I tak było w przypadku stalowych kół ,okazały się dość pracochłonne ale cóż ,pomału byle do przodu . Chciałem aby modle matki były metalowe ponieważ tylko dość sztywne elementy przetrwały by formowania . Trzeba więc było najpierw wykonać formy do piast ,wyciąć szprychy i całość polutować aby nie rozpadło się przy wyciąganiu z formy . A potem już poszło Cytuj
M.A.V. Napisano 9 Lutego 2016 Napisano 9 Lutego 2016 Teraz dopiero zajarzyłem że to bohater do twojej wypasionej industrialnej dioramki - super Cytuj
Rack Napisano 9 Lutego 2016 Napisano 9 Lutego 2016 Toczenie, tłoczenie, lutowanie, odlewanie - toż to prawdziwa fabryka . A "infrastrukturę" też skojarzyłem - zapowiada się prawdziwe cudo . Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 12 Lutego 2016 Autor Napisano 12 Lutego 2016 Dzięki za dobre słowa . Jak to mówi się nie jednym Ursusem człek żyje , inne prace też muszą mieć swój finał . Na razie końcówka C 45 na stalowych kołach ,pozostało już tylko malowanko we właściwych dla tego egzemplarza kolorkach . Jeszcze co prawda parę poprawek ale to już sama przyjemność przy całym gotowym modelu to taka przysłowiowa wisienka na torcie . Oraz mała przymiarka do następnego tematu starego warsztatu mechanicznego . Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 15 Lutego 2016 Autor Napisano 15 Lutego 2016 Czasami trzeba do modelu wykonać szereg takich samych detali , w takich przypadkach najlepiej wykonać jakiś pomocny przyrządzik aby detale były powtarzalne . W Ursusie ze stalowymi kołami występują nakładane ostrogi do jazdy w polu , jest ich razem 48 sztuk . Wykonałem więc takie małe coś co pozwoliło mi wykonać owe elementy . Aby nie brać go w łapki za każdym razem wydłubałem niewielką podstawkę której wystrój będzie w formie wystawy podobnej jak na zdjęciu z początku tematu . Pozostało malowanko i wykonanie napisu . Cytuj
marcinpiot Napisano 15 Lutego 2016 Napisano 15 Lutego 2016 A już myślałem, że to koniec... Jeeezu Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 18 Lutego 2016 Autor Napisano 18 Lutego 2016 Ursus podmalowany czekać będzie na swoją małą dioramkę . Tym samym moje zmagania z tematem Ursus dobiegły końca czas na następną pracę Dziękuję też wszystkim za wpisy i zapraszam do następnego tematu ,za jakiś czas oczywiście ,bo prace przy uzupełnianiu w detale traktorów jeszcze zapewne potrwają . Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 14 Marca 2016 Autor Napisano 14 Marca 2016 Dziękuję wszystkim za komentarze . Koniec i zwieńczenie dzieła małą dioramką z wystawy rolniczej . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi