Skocz do zawartości

URSUS C45 C451 1:35 WbW .

Andrzej Godlewski

Rekomendowane odpowiedzi

Prawie wszystko co udało się poskładać z odlewów .

Na razie Ursus C 451 na gumiakach , w przygotowaniu C-45 .

Oczywiście W przypływie weny twórczej zapewne gumiaka wyposażę w podnośnik hydrauliczny ,no i dostanie daszek ,reflektory .

Ale to już w tak zwanym międzyczasie .

TqspqQh.jpg

JZ0eWuV.jpg

FIWtDob.jpg

oGbd60k.jpg

J2PfLGB.jpg

mNIxuJd.jpg

WESOŁYCH ŚWIĄT

YE35LVZ.jpg

Jak na razie jest jeszcze w skali 1:43,5 ale jak dla mnie to trochę inna bajka .

Akurat w tej skali jest już trochę modeli tego typu więc i temat rozwojowy .

A i do makiety kolejki wąskotorowej będzie fajny klimacik .

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Jadziem dalej z tematem bo inne czekają .

Długo się do tego przymierzałem bo niby proste ,ale pod warunkiem że wie się jak zrobić .

I tak było w przypadku stalowych kół ,okazały się dość pracochłonne ale cóż ,pomału byle do przodu .

Chciałem aby modle matki były metalowe ponieważ tylko dość sztywne elementy przetrwały by formowania .

Trzeba więc było najpierw wykonać formy do piast ,wyciąć szprychy i całość polutować aby nie rozpadło się przy wyciąganiu z formy .

A potem już poszło

pi6gGtX.jpg

Lkjrlxu.jpg

YH4KuEi.jpg

Dzięki za dobre słowa .

Jak to mówi się nie jednym Ursusem człek żyje , inne prace też muszą mieć swój finał .

Na razie końcówka C 45 na stalowych kołach ,pozostało już tylko malowanko we właściwych dla tego egzemplarza kolorkach .

Jeszcze co prawda parę poprawek ale to już sama przyjemność przy całym gotowym modelu to taka przysłowiowa wisienka na torcie .

0WqjcY7.jpg

0mRfddj.jpg

BhJSnKT.jpg

IVj7uTx.jpg

jX9HPuR.jpg

Oraz mała przymiarka do następnego tematu starego warsztatu mechanicznego .

2ZXFLQ4.jpg

QCuxwxF.jpg

Czasami trzeba do modelu wykonać szereg takich samych detali , w takich przypadkach najlepiej wykonać jakiś pomocny przyrządzik aby detale były powtarzalne .

W Ursusie ze stalowymi kołami występują nakładane ostrogi do jazdy w polu , jest ich razem 48 sztuk .

Wykonałem więc takie małe coś co pozwoliło mi wykonać owe elementy .

CFAEcA7.jpg

5DH5VQo.jpg

Aby nie brać go w łapki za każdym razem wydłubałem niewielką podstawkę której wystrój będzie w formie wystawy podobnej jak na zdjęciu z początku tematu .

w7EDDn8.jpg

N4J6A2V.jpg

Pozostało malowanko i wykonanie napisu .

Ursus podmalowany czekać będzie na swoją małą dioramkę .

Tym samym moje zmagania z tematem Ursus dobiegły końca czas na następną pracę

Dziękuję też wszystkim za wpisy i zapraszam do następnego tematu ,za jakiś czas oczywiście ,bo prace przy uzupełnianiu w detale traktorów jeszcze zapewne potrwają .

CHhiad0.jpg

1niMl7K.jpg

ISRQ8zs.jpg

V7uMdnj.jpg

7QWOpRM.jpg

YL5bRxx.jpg

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...