hubert72 Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Na poprzednią edycję nie dotarłem ale tej nie odpuszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Na poprzednią edycję nie dotarłem ale tej nie odpuszczę No i super!! Miałem już @ pisać do Ciebie z zapytaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Jeśli ktoś ma namiary na jakieś hotele, pensjonaty, wille w niewielkich odległościach od miejsca modelarskiego Show proszę o informacje. Potrzebuję nocleg dla dwóch osób. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Najbliżej to masz tutaj (4-5 min. spaceru od miejsca imprezy i śpi tam już kilka ekip) http://www.greenhostel.wroclaw.pl/ W ubiegłym roku częśc ekip spała tez tutaj: http://www.ibis.com/pl/hotel-6603-ibis-budget-wroclaw-poludnie/index.shtml (teoretycznie "daleko" ale praktycznie nie , bo spod hotelu na miejsce imprezy masz jeden tramwaj (nr 17) I to może tez Ci się przyda: http://wroclawmodelshow.pl/noclegi,45.html Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Być może się pojawię, ale poczytałem trochę o festiwalu i uważam,że pomysł z pieczątkami jest DOSKONAŁY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lejgo_inc Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 Krótka (?) powtótka osso chozzi z pieczątkami. Stałych bywalców wypada odesłać na koniec tekstu, bo będą dwie nowe. Od trzeciej edycji Wrocław Model Show na kartach wystawionych modeli przybijamy pieczątki. Co to to i po co to to? Obserwujemy krajowe i zagraniczne imprezy modelarskie, uczestniczymy w sędziowaniu i dyskusjach po ogłoszeniu wyników. Od dawna widać że przemyślenia i spostrzeżenia sędziów wydestylowane do postaci wyróżnień nie dają pełnego obrazu sytuacji, albo co gorsza nawet jeszcze pogłębiają konfuzję. Można odnieść uproszczone i mylne wrażenie że model wyróżniony=dobry, niewyróżniony=niedobry. Nie wiadomo na co sędziowie patrzyli, jaką wagę przydawali poszczególnym aspektom modeli. Może coś przeoczyli? Stąd już niedaleko do nieporozumień i mało przyjemnych dyskusji, w których określenie "sędzia kalosz" pochodziłoby z katalogu tych najlżejszych. Tak wiele czynników składa się na dobry model, na to nakładają się indywidualne preferencje sędziów, modelarzy i widzów. Sprowadzenie tak bogatego arsenału środków wyrazu do binarnego WYRÓŻNIONY / NIE WYRÓŻNIONY to bardzo słaba i leniwa forma komunikacji z modelarzem i widzem imprezy. Chcemy inaczej. Wymyśliliśmy PIECZĄTKI (a także koło i ogień, ale o tym przy innej okazji). Pieczątka wskazuje na konkretny aspekt modelu który sędziowie uznali za godny uwagi. Dużo pieczątek na modelu oznacza dużo składników godnych uwagi, taki model najczęściej będzie też wyróżniony. Ale czasem jest tylko jedna czy dwie sprawy które model ma fajne i fajnie dopilnować żeby nie umknęły. Łatwiej jest na przykładach: 1. Fajne malowanie, kiepski detal i realizm, nie będzie wyróżnienia. Ale to malowanie warto jednak jakoś docenić. Pieczątka za malowanie. 2. Narobił się człowiek, z A-modelu czy starego Froga wyciągnął cudeńko kipiące detalami. Ale malowanie - płaskie, schematyczne - nie urzeka. Na pełne wyróżnienie za mało, zwłaszcza że są inni z lepszymi, bardziej kompletnymi modelami w klasie. Pieczątka z detalem i młotem pneumatycznym pozwoli jednak wydobyć na światło dzienne to co jest wartościowe w tym modelu. Kapujecie o co chodzi? No to teraz omówmy poszczególne pieczątki. Detal Właściwie nie ma co tłumaczyć - zdetalowanie modelu utywa berecik, uwaga żeby nie pourywać tych wszystkich drobiazgów które najprawdopodobnie jedynie siłą woli modelarza przylgnęły do modelu we właściwych miejscach. Malowanie Też nie wymaga tłumaczenia - jesne jest że model z taką pieczątką na karcie swoim malowaniem wybija się ponad przeciętność Alien tudzież Obcy Pieczątka która pojawi się przy niecodziennym modelu. Może to być dobrze znany typ w niecodziennym malowaniu. Może to być zapomniany wehikuł wygrzebany gdzieś z otchłani historii. Coś nie spotykanego na każdym rogu. W ten sposób chcemy podziękować modelarzom za oszczędzenie nam kolejnego Spita Vb (albo c) RF-D, F-16D Block 52+ Jastrząb, i T-34 "Rudy 102". Pierwotny pomysł na kolejne oznaczenie był z pogranicza rzeźbiarstwa i proktologii, ale ze względu na młodszych uczestników konkursu poszukaliśmy w innym kierunku. Również jednym z pierwszych skojarzeń u wszystkich królików doświadczalnych był logotyp "A-Model" lub "ACE". Do sedna. Młot pneumatyczny sugeruje ciężką robotę. W ten sposób chcemy docenić odwagę i wysiłek modelarza, który nie zawahał się sięgnąć po kiepski materiał wyjściowy i wyciągnąć go do poziomu, który Tamiya czy inna Hasegawa dają (w teorii) prosto z pudła. Niewykluczone że młot będzie często sąsiadował z Alienem, jako że co ciekawsze i bardziej egzotyczne tematy bywają dostępne jedynie w formie np short-runów albo wymagają zaawansowanych konwersji i poprawek. Einsteina sędziowie będą starali się stawiać przy modelach które miały prawo zaistnieć w ziemskich warunkach. Przykłady? Negatywny - np zardzewiały samolot. Rdza na amelinium nie zasługuje nawet na pokazanie języka, podobnie jak metalowe odrapania na drewnianych deskach, antygrawitacyjna konstrukcja budynku na dioramie czy aluminiowe kaemy na czołgu. Pozytywny - zaobserwowanie i przeniesienie na model faktycznych skutków dyndającego zawieszonego swobodnie np. u boku czołgu wiadra albo łańcucha, murek na którym widać kruchość ceglanej materii, albo... Przykłady można mnożyć w nieskończoność, wystarczy wnikliwie obserwować rzeczywistość i analizować materiały źródłowe. To pan Albert doceni. Piórko. Nazwaliśmy je roboczo "Lekkość adekwatna do skali", a sprawa dotyczy odbioru modelu jako ...nie modelu, a pomniejszonego oryginału. Sami przyznacie, że często patrząc nawet na świetnie zrobiony model, pozostaje niezatarte wrażenie że to jednak ...tylko model. Piórko ma pojawiać sie przy modelu w którym ta pewność została zachwiana, a widz ma możliwość obcowania z miniaturowym niemal prawdziwym obiektem. Niektóre modele, zwłaszcza dioramy, winietki i figurki opowiadają pewną szerszą historię. Można nawet założyć że ilustrują jakiś scenariusz, fabułę, wprowadzają oglądającego w swojego rodzaju kinematograficzne doznanie. W takim przypadku może pojawić sie pieczątka z taśmą filmową (jakoś taka średnioformatowa wyszła). Emotikonki będą stawiane przy modelach (podejrzewamy że głównie będą to dioramy i figurki) które skutecznie wywołują u widza emocje. Nie mówimy tu rzecz jasna o emocjach w dyskusji pod znanym hasłem "samoloty się nie brudzą" lub "ta wersja shermana miała podwozie nitowane zupełnie innymi nitami, co dyskwalifikuje zwycięzcę klasy pancernej w 1/700". Zdarzają się prace z umiejętnie wykreowanym nastrojem i w ten sposób chcemy je docenić. Stylizowane "W", od wieków obecne w herbie Wrocławia - oznacza model który otrzymał wyróżnienie. Najchętniej zrezygnowalibyśmy w ogóle z wyróżniania modeli, ale póki co jest jeszcze kilka osób którym z tych czy innych powodów zależy na dyplomie. Prezent Czyli temu modelowi przyznano nagrodę specjalną. (Napisy końcowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Te pieczątki to na prawdę super pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Fajnie, że się podoba. Ta liczba sigillum będzie raczej ostateczna. Tymczasem mam parę informacji odnośnie parkowania 4 kółek i paśnika. Ci co byli w poprzednich latach mogą sobie darować czytanie, Ci którzy przyjeżdżają po raz pierwszy niech uważnie przeczytają PARKING: Nie będzie możliwości wjazdu na teren szkoły, parking na terenie szkoły będzie tylko dla organizatorów oraz dla wystawców. Pozostały tzw. parking jest drogą ppoż. i musi być przejezdny. Uczestnicy proszeni są o parkowanie aut wzdłuż ulic: Parkowa i Witellona. Spokojnie dla wszystkich wystarczy miejsc (poniżej mapka) PAŚNIK: Na terenie szkoły będzie czynny bufet, w którym będziecie mogli po trudach podróży zakupić sobie ciepły posiłek jak również ciepłe i zimne napoje (rzecz jasna bezalkoholowe ). Oferta posiłkowa będzie jeszcze bardziej bardziej rozbudowana niż w roku ubiegłym. Natomiast wieczorem zapraszamy na wspólny wieczorek na ul Bogusławskiego 95 (tzw. popularne miejsce "pod nasypem") w "Bar u Misia" (znają je dobrze kartonowcy ). Wszystkich tych co przyjeżdżają już w piątek zapraszamy w w/w miejsce na godz. 18.30-19.00, o tej samej godzinie spotykamy się również w sobotę. Wkrótce podamy też informacje pogodowe, ale jak będziemy jej na 100% pewni, na razie trwają negocjacje Pozdrawiamy i do zobaczenia we Wrocławiu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Pora na kilka ogłoszeń skierowanych głównie dla zmysłu wzroku, w sobotę od godz. 11.00-12.30 nasz kolega Piotrek Sadorski zaprezentuje sztukę malowania figurek, a ok. 12.30 Benek Karwiński zaprezentuje technikę modelowania 3D. Ponadto będzie też coś w skali 1:1, dzięki naszym specjalnym gościom, którymi będą żołnierze z CSWInż.IChem., którzy rezygnując z szerokiej oferty wrocławskiego MPK postanowili przyjechać do nas własnym transportem . Pozdrawiamy i zapraszamy do Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Pora na kilka ogłoszeń skierowanych głównie dla zmysłu wzroku, w sobotę od godz. 11.00-12.30 nasz kolega Piotrek Sadorski zaprezentuje sztukę malowania figurek, a ok. 12.30 Benek Karwiński zaprezentuje technikę modelowania 3D. Ponadto będzie też coś w skali 1:1, dzięki naszym specjalnym gościom, którymi będą żołnierze z CSWInż.IChem., którzy rezygnując z szerokiej oferty wrocławskiego MPK postanowili przyjechać do nas własnym transportem . Pozdrawiamy i zapraszamy do Wrocławia No to będzie się działo Pozdrawiam i do zobaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Pogoda w sumie też załatwiona http://www.twojapogoda.pl/polska/dolnoslaskie/wroclaw/16dniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Kurna, żałuję bo w tym roku się nie uda wpaść. Rok temu też się nie udało ale dwa lata temu było supcio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Foty z dziś (dużo). Lotnictwo i pancerka. Zdjęcia robiłem dość wcześnie i jeszcze sporo modeli doszło później, kilka naprawdę godnych uwagi. Karambolis8 robił też zdjęcia, więc pewnie uzupełni galerię. Okrętów i dioram nie robiłem, miłośników przepraszam, ale się nie znam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Witam. Przed zdjęciami parę słów. Przede wszystkim była masa świetnych modeli Niestety na zdjęciach wyglądają znaczenie gorzej. Zdecydowanie warto było przyjść i obejrzeć to wszystko z bliska. Poprzednim razem byłem dwa lata temu i widać, że impreza bardzo się rozwinęła. O 13 w promieniu 100m od szkoły w każdej drodze ciężko było znaleźć miejsce do zaparkowania, trzeba było podjechać trochę dalej. Modeli było dużo więcej, giełda była chyba z 4 razy większa. Jedyny niedosyt to mało samochodów cywilnych. Te, które były prezentowały wysoki poziom, ale takie tradycyjne, wykończone na wysoki połysk były tylko u juniorów. Były też ciekawe stanowiska producentów HpH i AMK, można było między innymi obejrzeć wypraski L-29 1:72 od AMK. Model na żywo wygląda świetnie Ciekawostką był też pokaz wojskowego robota A tutaj już fotki. Nie sposób wszystkiego obfotografować, sporo fajnych modeli pominąłem. Inni pewnie uzupełnią. Bardzo dobry model juniora Model podobno z drewna, z ruchomymi powierzchniami sterowymi Dwie perełki Zdecydowanie jeden z najlepszych modeli na wystawie. Czystość i dokładność powalała na kolanach. Koniecznie trzeba zobaczyć na żywo. Podobnie ma się sprawa z modelami kolegi Flachentego. Na zdjęciach nie widać połowy tego, co w rzeczywistości. Silnik w PT-91 robił wrażenie. I reszta Pzdr Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Ten F-14 juniora to niejeden model dorosłego chłopa mógłby zawstydzić. Jest potencjał A tak mógłbym mieć w garażu, 1:1. Cudeńka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Lebioda Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Kilka fotek z wystawy do obejrzenia pod linkiem: http://raffmodel.blogspot.com/2016/04/wrocaw-model-show-po-raz-piaty-foto.html Pozdrawiam, Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Sporo fajnych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Wysoki poziom wykonanych modeli, jak zresztą na kazdym festiwalu:) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Bardzo dobra wystawa, wszystko super i na poziomie:) byłem całą rodziną i bardzo się podobało Nawet zostałem wyróżniony. Na przyszły rok, miałbym propozycję żeby zrobić nagrodę publiczności. długo obserwowałem i podsłuchiwałem że było kilka modeli co nic nie dostały, ale podobały się publiczności, a miejsca wokół nich były wręcz oblegane. Padały ochy i achy Fajnie by było gdyby publiczność mogła wytypować model który im się Podobał. Byłem na wystawie w Gnieźnie i tam było coś takiego. Organizatorzy postawili Skrzynkę obok karteczki z długopisem, i zwiedzający wpisywali nr danego modelu co im się podobał. Fajnie by było coś takiego zrobić. Jeszcze raz dziękuję za udaną imprezę Organizatorom. Za rok jesteśmy ponownie wszyscy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Ktoś z naszego forum coś ugrał? Ktoś się pochwali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Dziękuję za super wystawę, ciesze się że u kogoś "Brzydal" wywołał pozytywną emocję - dostałem pieczątkę Aliena i emotikonę Pozdrawiam i do zobaczenia za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 W imieniu organizatorów chciałbym BARDZO podziękować wszystkim , którzy nas odwiedzili w tym roku, wszakże to dla Was jest ta impreza, która z roku na rok przyciąga co raz więcej Waszych prac i Was samych, co nas niezmiernie cieszy. Szczególne podziękowania kierujemy w stronę tych, którzy zechcieli nam po zakończeniu pomóc w przywracaniu szkoły do głównego stanu przeznaczenia. Wiliam James mawiał, że "Najgłębszym pragnieniem natury ludzkiej jest pragnienie, aby być docenionym", mamy nadzieję, że chociaż dla części z Was byliśmy "wodą", która gasi tego typu pragnienie. I na koniec dwie ważne liczby: - liczba uczestników: 178 - liczba modeli: 465 ps. Pomysł Dr Watson zostaje kupiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Ja ugrałem jestem pozytywnie "zdziwiony" bo nagrodę specjalną dostał model, który najchętniej bym spalił Dostałem model BMP 2, z pełnym wnętrzem Super model . Dziękuję że mój pomysł się spodobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Bardzo fajny festiwal. Ciut inny od tych na których bywałem, choć nie umiem powiedzieć czemu. Ma jakiś specyficzny klimat. Sędziowanie uważam surowe, ale bardzo rzetelne, pomysł z pieczątkami - bardzo dobry. Polecam wszystkim ! PS Coś tam się ugrało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi