Duży Modelarz Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 Witam. Od razu zaznaczam, że ten projekt będzie dosyć nietypowy. Wiele lat emu (może i ze 20 ;)) dostałem na Gwizdkę model Mig-29 w ostro przegiętej dla mnie skali (1/32). Jak to dziecko zbudowałem go pobieżnie, ale gdy przyszło do malowania to mi się znudził i rzuciłem go w kąt. Teraz przypadkiem go odnalazłem i postanowiłem dokończyć (lepiej późno niż wcale). Muszę do niego dokupić kilka rzeczy i w związku z tym mam prośbę o dobre rady, bo może ktoś z Was kiedyś robił ten model. Potrzebne są: - Koła (brakuje jednego w głównym podwoziu) - albo jakieś żywiczne zamienniki, albo może zrobię go w wersji z zamkniętym podwoziem (wolałbym nie) - Kabina - detale nie urywają przysłowiowej dupy, pewnie lepiej dokupić blaszki? - Dysze wylotowe (jedna zewnętrzna się urwała i gdzieś zaginęła) - Kalkomanie - tu bym chciał użyć któregoś z współczesnych zestawów - ze zdjęciami pilotów z 2 WŚ na ogonie, niestety nie bardzo widziałem kalki w tej skali (są 1/72 i 1/48) Szczerze mówiąc zwykle robiłem pudełkowe zestawy, ewentualnie sam dorabiałem jakieś drobne waloryzacje, nie mam więc rozeznania w zamiennikach, proszę więc o rady, co wybrać. Nie chciałbym też wydać na ten model nie wiadomo jak dużo kasy, więc zestawy za parę stów raczej odpadają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 Techmod 32058 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 27 Listopada 2015 Autor Share Napisano 27 Listopada 2015 Te kalki widziałem, jednak szukam czegoś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 Blachy do kokpitu http://www.martola.com.pl/pl143/produkty13117/MiG_29_Fulcrum_interior __________________________________________________________________________________________ Na warsztacie: Blenheim Mk IV - Airfix + tablica - Yahu - 1/72 Vickers E jedno i dwu wieżowy - Ftf 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 Te kalki widziałem, jednak szukam czegoś takiego: Takie kalki do 1:32 robi firma phoenix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 28 Listopada 2015 Autor Share Napisano 28 Listopada 2015 Matkobosko, 33 dolary plus wysyłka za same kalki... Chyba jednak zmienię koncepcję ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 Jak chcesz możemy wziąć te kalki na spółkę ja potrzebuję do UB czyli nr. 15 a tam jak dobrze pamiętam są kalki na cztery modele. Jakby co daj znać na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 28 Listopada 2015 Autor Share Napisano 28 Listopada 2015 Spadłeś mi jak z nieba Jestem jak najbardziej "za". Najlepiej jakby się jeszcze zalazł ktoś trzeci do zrzuty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 28 Listopada 2015 Autor Share Napisano 28 Listopada 2015 Robienie szablonu chyba przekracza mojego "skilla". Chyba, że ktoś potrafi, to chętnie się odwdzięczę za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 MeliusManu robi takie szablony zdaje się, choć nie wiem ile to by kosztowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 (edytowane) Mi zrobił pan z Montexu. Szablony do Sopwith Camel Ray'a Brown w skali 1:32 robione na zamówienie kosztowały z wysyłką poniżej 30zł. Edytowane 28 Listopada 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 A jakieś namiary na tego pana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 29 Listopada 2015 Share Napisano 29 Listopada 2015 Strona Montex-mask, kontakt i jest e-mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2015 Pan z Montexu odpisał, że takiego malowania nie da się zrobić w szablonie. Znaczy teoretycznie się da, ale za dużo odcieni, a przez to warstw, a z uwagi na mały rynek 1/32 sprawa staje się dla nich nieopłacalna... Lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 … Znaczy teoretycznie się da, ale za dużo odcieni, a przez to warstw, a z uwagi na mały rynek 1/32 sprawa staje się dla nich nieopłacalna …Ciekawe. Dla mnie zrobił jeden egzemplarz. Kalkomanie na zlecenie zrobił mi pepsi adam. Tu go znajdzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 Nie lipa, tylko biznes. Jeśli koszta wytworzenia przewyższają zyski, to się nie opłaca. Każdy z kolorów musi mieć swoją maskę. Każda z takich masek to określony arkusz (drogawej) folii. Po zsumowaniu powstają jakieś realne koszta samych materiałów, plus schemat naniesienia masek, plus spakowanie, a zainteresowanie takim "setem" raczej jednostkowe. Też nad tym boleję, bo sporo fajnych rzeczy mnożna by w ten sposób stworzyć. Realia jednak sprowadzają na ziemię. A nie lepiej go w malowaniu pierwotnym zrobić? Jakieś szaro-szaro-zielone? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2015 @ AMO_Graphic - Nie musisz mi tego tłumaczyć, wiem jak działa ekonomia. Rozumiem ich podejście, bo jest całkowicie naturalne. Ale ja się tak łatwo nie poddaję . @ kjp_a_man - Człowiek z Twojego namiaru robił Ci taką samą albo podobną maskę do Mig'a? W 1/32? Bo może zwyczajnie miał już przygotowany projekt, to nie robiło mu różnicy wydrukowanie dodatkowego arkusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 I słusznie! Nie poddawaj się! Trzeba mieć na prawdę dużo samozaparcia, cierpliwości i przede wszystkim chęci, by z tego Revellowskiego kawałka plastiku zrobić poprawnego Mig-a-29. Wiem o czym mówię, bo mojego dłubię od 23 lat średnio z dwu-, trzy- letnimi przerwami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2015 Nie mam ambicji, żeby nie wiadomo co w nim zmieniać i cudować. Zwyczajnie chcę dokończyć co zacząłem ;). Lekka waloryzacja i ulubione malowanie (jak się jednak uda) i tyle. Na konkurs go nigdzie nie planuję wysyłać ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 14 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2015 No i udało mi się w końcu zmajstrować pierwszy film z tym Migiem. Na razie nic pasjonującego - rozbiórka i czyszczenie z farby. Film numer 1 - Demontaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeliusManu Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 … Znaczy teoretycznie się da, ale za dużo odcieni, a przez to warstw, a z uwagi na mały rynek 1/32 sprawa staje się dla nich nieopłacalna …Ciekawe. Dla mnie zrobił jeden egzemplarz. Mógłby szanowny kolega pokazać te maski od Darka z Montexu do tego MiGa, albo kalki od Adama w 1/32 ? Jedyne co można przeczytać w tych ponad 500 wpisach na forum to "modelarskie teorie" i ani kawałka własnego modelu. I do tego ciekawy wpis w stopce, szczególnie jak się nie wie o czym się pisze. Co zaś się tyczy samych masek i kalek, to ja nie widzę problemu w zrobieniu tego w jednym egzemplarzu. Od tego właśnie na forum i na rynku jesteśmy, bo to nie jest nasze źródło podstawowych dochodów, ale także, albo przede wszystkim hobby. Zapraszam więc autora wątku do kontaktu w przypadku zainteresowania i pomyślimy jak temat rozwiązać z obopólnym zadowoleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 Zobaczymy co z tego wyjdzie. Powodzenia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2016 (...)Co zaś się tyczy samych masek i kalek, to ja nie widzę problemu w zrobieniu tego w jednym egzemplarzu. Od tego właśnie na forum i na rynku jesteśmy, bo to nie jest nasze źródło podstawowych dochodów, ale także, albo przede wszystkim hobby. Zapraszam więc autora wątku do kontaktu w przypadku zainteresowania i pomyślimy jak temat rozwiązać z obopólnym zadowoleniem. Już się przecież z Panem kontaktowałem. Niestety sam koszt projektu wycenił Pan drożej niż kalki od Phoenix (przy zakupie na dwóch), nie wspominając o kosztach wydruku, czy wysyłce. Tym bardziej, że jest na rynku zestaw kalek do tego modelu firmy Techmod kosztujący 42 złote (fakt, że bez godła jednostki na grzbiet Mig'a). Tak więc robienie tego na zamówienie jest nieopłacalne - i nie mam tu pretensji, bo podejrzewałem że takie będzie. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że kiedyś będę robił model, do którego będzie warto zamówić u Pana jakieś nietypowe malowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeliusManu Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 Wiem i pamiętam o tym kontakcie, ale nie dostałem żadnego maila z odpowiedzią na to co napisałem i opisałem w szczegółach. Nie wiem więc czy mój mail dotarł do adresata czy nie i z tego powodu moja propozycja w tym wątku. Koszt projektu wyceniłem Panu dokładnie na 50 zł za cały samolot i wszystko co jest potrzebne, więc nie wiem czy koszt Phoenixa (nawet na dwóch) wyjdzie taniej. O maskach na godło i popiersia zamiast kalek z wiadomych przyczyn już nie wspominam i też to opisałem. Sądzę też, że komplet wydrukowanych w efekcie kalek i wyciętych masek wyszedł by i tak taniej od Techmodu. No, ale to oczywiście do Pana należy decyzja co jest opłacalne a co nie. Pozdrawiam więc także i zapraszam w ewentualnej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2016 Koszt projektu wycenił Pan na 75 złotych - 50 miało być, gdybym samodzielnie zajął się gromadzeniem dokumentacji. Proszę mi napisać w jaki sposób 75 a nawet 50 złotych (za sam projekt) plus druk i wysyłka to mniej niż 42 plus wysyłka? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi