jureczek Napisano 18 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2015 Uf .na igłach poległem.Cholendarnie trudno uciąć 3mm,od reki. Nie dysponuje odpowiednia przystawka i jak długość wychodziła,to uciekał kat ciecia. Ponieważ siedzę od dziecka w kartonie,rury zrobiłem z kalki technicznej Moja porażka z igłami Grubość trzpienia imitującego rurę 1,3mm.Dobrałem pręt grubości 1mm,na który nawijałem kalkę.O jeden zwój za dużo.Chociaż pierwsza rura wyszła OK-1,3mm.Następne przecholowalem,co spowodowało -widać na zdjęciach Do poprawki i walczę dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 18 Grudnia 2015 Share Napisano 18 Grudnia 2015 A czym konkretnie ciąłeś te igły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 18 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2015 Austriacka wersja Dremela.Tarcza cieniutka grubości 0,6mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2015 Wiem ,koledzy.Próbowałem,Złamałem 3 wiertla.Nie potrafię tak Jak Irek-M1.Co prawda składa swojego Miga-23 w 1:32,ale jego radar powalił mnie z nóg -On chyba posiada zaczarowany ołówek lub jakaś super drukarkę D-3.To właśnie przez niego naszła mnie ochota na urealnienie wyrzutni. Zmienie średnice trzpienia i nawinę cieńsze rury.Po nasączeniu Caponem sa bardzo sztywne i łatwiej je dokleić . Używam kleju RED-3 specjalistyczny do papieru i nie tylko ,coś w rodzaju Wikolu.Nie zasycha szybko i można ustabilizować ułożenie rur. Bardzo dziękuje za sugestie i pomoc Wnuki mi chorują ,wiec trochę prace zwolniły, ale wieczorem postaram się pokazać efekty postępu prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2015 Wnukom zaaplikowlem leki,żonę wysłałem na świąteczne zakupy,może kupi mi jakiś modelik???WĄTPIĘ A ja do roboty Rurki i moje efekty pracy mogę powiedzieć ,ze jestem zadowolony,bo lepiej nie potrafię. Do klejenia uzywalwm tego kleju ,jest super EFEKT,prysnolem podkładem Jak coś idzie trudno, to złapałem się za szkło Nie ma jak dymek,może być "E" i oszklenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 20 Grudnia 2015 Share Napisano 20 Grudnia 2015 JURECZEK żadnego zaczarowanego ołówka niestety nie posiadam, chociaż już blisko Mikołaj to może mi on go przyniesie. Owszem z drukarki skorzystałem ale tylko i wyłącznie do zrobienia osłony tarczy radaru o czym pisałem. Reszta to wynik żmudnego dorabiania kolejnych części nawet po kilka razy tę samą, aż mój dział jakości pozytywnie zaopiniuje dany element-ot i cała tajemnica. Tak więc nie martw się, kolejny detal zrobiony ponownie podnosi twoje umiejętności i jest stanowczo lepszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2015 Irek-M1 ogromny szacun dla Twojej techniki,Zazdroszczę i chyba nigdy nie osiągnę takiego poziomu Atlis, wszystko tak samo,album publiczny,Moze cenzura ,bo w tle była butelka ze złotym płynem.i zniknolem z pierwszej strony jako aktywne posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2015 Wstawie zdjecia moich wyrzutni A to klej o,którym wspominałem Nie jest super ,lepiej nie potrafię.Po wyszlifowaniu i malowaniu powinienem być zadowolony Powoli widać już kształt mojego wiatraka. Pytanie czy górne powierzchnie płatów wirnika głównego są w kolorze zielonym (oliwkowym) wyrzutnie po podkładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2015 Powoli do przodu, ale trudniej niż samolot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Grudnia 2015 Share Napisano 23 Grudnia 2015 Preshading ciekawy. Jak go robiłeś? Papierem ściernym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2015 Zapchał mi się aregraf.Chciałem to zrobić cieniutko ,ale po regulacji dyszy nie zrobiłem próby i zafajdolilem . Przetarłem gąbką ścierną 600.I stanolem z robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Grudnia 2015 Share Napisano 23 Grudnia 2015 Nie stresuj się Jureczku może nieźle wyglądać, jak za bardzo tego nie zamalujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 23 Grudnia 2015 Share Napisano 23 Grudnia 2015 Cześć, Jak chcesz cuś takiego w prezencie mikołajkowym to podaj adres na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Grudnia 2015 Share Napisano 23 Grudnia 2015 Na tych osłonach pancernych to może wyjść fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2015 Witam. Święta ,święta i po świętach Bardzo się rozczarowałem ,bo Mikołaj nie przyniósł mi żadnego modelu w prezencie. Ale dostałem aerograf z prawdziwego zdarzenia-Evaluation z H&S.Do tej pory posługiwałem się stara pseudo Iwata. Teraz tylko trzeba sie jeszcze nauczyć ładnie malować, bo sam aero tego nie zrobi. Zmęczony po świątecznych ceremoniach ,czmychnolem do mojej dziupli,wypróbować to cacko.Kurde inna robota,bajka.Nie namyślając się długo wziolem sie za wiatraka.Nie mając odpowiednich farbek machnolem go tak; 10 kropli białej+3 żółtej+1 brązu ,aby otrzymać jakiś piaskowy kolor i tak to wyszło. Dalej rozpędem do rana używając tylko brązu na plamy Trochę się świeci bo pryśnięty sido.Jak go skończę chce postawić go na podstawce imitującej jakaś bazę .Ponieważ ma bebechy to dojdzie mechanik no i skrzynie ,plandeki itp. Kurcze ,ale chce mi się malować,chodzi za mną 29-ty tzn.Mig Teraz trochę muszę odpocząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2015 Za krotko go mam, aby coś powiedzieć konkretnego. trzeba poćwiczyć.Cholernie oszczędny-chodzi o farbę.Odkręciłem zbiorniczek o poj. 2mml ,bo wystarcza 4-5 kropli na pomalowanie polowy mojego wiatraka.Farba o konsystencji mleka pozwala malować linie nie szersza niż 1mm. nawet przy linijce,ciśnienie 1,5 bara.Idealny do mycia,chodzi o czyszczenie,masywna dysza,nie to co przy moim starym.Teflonowe uszczelki nie puchną po acetonie Jak będziesz chciał wstawię fotki.Acha uważaj na zdrowie i nie przesadzaj z jak po przylocie do Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Wyrzutniki flar masz źle przyklejone. Za wysoko i pod kątem. Zdjęcie dla porównania: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/Mil_Mi-24P.JPG W jakim malowaniu finalnie będzie model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Wyrzutniki flar masz źle przyklejone. Za wysoko i pod kątem. Zdjęcie dla porównania: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/Mil_Mi-24P.JPG W jakim malowaniu finalnie będzie model? Mikele ... ty to jesteś zło wcielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Panowie spoko ,ciesze się ze czuwacie . Milo pracować ze znawcami tematu Wrzuciłem fotkę po uwadze Mikele,ale coś źle poszło ,bo jej nie ma ,wiec wstawiam jeszcze raz WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU dla modelarzy i sklejaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Grudnia 2015 Share Napisano 31 Grudnia 2015 Można albo nie można decyzja sklejającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 31 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2015 No tak macie racje Tylko moi drodzy,jak się ogląda relacje Waszych warsztatów,gdzie oprócz wspanialej techniki klejenia,malowania,historii danego modelu,jego pilota(np,Atlis przy Junkersie-dzięki za obronę)to taki sklejacz jak ja nabiera weny ,aby choć troszkę stać się modelarzem a nie sklejaczem. Pospiech odsunolem na bok,dlatego zwolniły prace,staram się jak najlepiej potrafię, zbudować tego wiatraka Mitrandir ,samoloty są łatwiejsze Widać tu również ogromny brak dokumentacji i pamięci z mojej strony.Oglądanie samych zdjęć z internetu bez ich wydrukowania nie pomaga(w moim wypadku , bo gdzieś widziałem ,to i trzeba przykleić)a instrukcja budowy potrafi wprowadzić w błąd,Mialo to miejsce z wyrzutnikami flar. na kadłubie były otwory do ich przyklejenia. Jóź wyszlifowane i zaszpachlowane (Atlis-z taśmą, aby nie upaprać) Panowie dziękuje za uwagi i jak widzę duzą wyrozumiałość I jeszcze prośba może ktoś z was trafił na jakaś fotkę.Ponieważ chce pokazać silnik,szukam czegoś w rodzaju :jakaś baza ,skrzynie , beczki,namiot lub wiata.Zamierzam postawić helikopter na malej dioramie+rusek grzebiący coś w maszynie SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU - to już za 13 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Grudnia 2015 Share Napisano 31 Grudnia 2015 No aerograf to masz bardzo dobry, teraz nie ma wymówek że coś nie wychodzi bo sprzęt nie pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 1 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2016 Witam wszystkich w Nowym Roku Zycze zdrowia.szczęścia i spełnienia marzeń Moi drodzy jako starszy gościu ,no i już nie ta kondycja, po złożeniu zonie życzeń noworocznych ,po kieliszku szampana, przywitałem Nowy Rok tym co lubię,czyli klejenie Nie mogę pokonać ciekawości i pospiechu,dlatego zrobiłem przymiarkę washa To będzie ekipa majsterkująca przy wiatraku.Nie przestraszcie się, z figurkami dopiero trenuje, są po sido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 1 Stycznia 2016 Share Napisano 1 Stycznia 2016 Strasznie potraktowałes tą obsługę...tymi palami .......a ogólnie się podoba-nabiera wyrazu ten śmigłowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Stycznia 2016 Share Napisano 1 Stycznia 2016 Mikele ... ty to jesteś zło wcielone Wcześniej nie zwróciłem uwagi, aż tak złośliwy nie jestem. ;) Jurek sam się wziął za poprawki i gra gitara. Ładnie robota idzie, więc kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi