p11c Napisano 3 Lutego 2016 Autor Share Napisano 3 Lutego 2016 Zapraszam do polubienia strony związanej z tematem http://www.facebook.com/100lecieFP/?ref=hl Jednocześnie zapraszam na moją stronkę, oraz bloga. https://www.facebook.com/Polskie-Modele-161830360861287/?ref=hl i na mojego bloga http://polskiemodele.bloog.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 6 Lutego 2016 Autor Share Napisano 6 Lutego 2016 Mam nadzieję, że wszyscy polubili stronkę na fejsie i założyli subskrypcje Kilka informacji ogólnych i wstępnych założeń : - szukamy marynarzy FP oraz ich rodzin. Już są jakieś postępy, ale zapraszamy do współpracy każdego kto ma kontakt z taką osobą. - Na początku lipca ( może 3 lipca ale to jeszcze do ustalenia ) będzie spotkanie z Panem Borowiakiem autorem książek o FP, myślę że będzie dużo ciekawych zdjęć oraz relacji z poszukiwań materiałów. Oczywiście jeśli ktoś skończy jakiś model to zapraszam. - mam nadzieję, że uda się na tym spotkaniu też zgromadzić jakieś pamiątki po FP . Będzie to niewątpliwe taka przygrywka do 100 lecia. Można się spotkać poznać i wymienić doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 6 Lutego 2016 Share Napisano 6 Lutego 2016 Działaj, działaj! Ja jeszcze się zbieram w sobie.. Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 6 Lutego 2016 Autor Share Napisano 6 Lutego 2016 Ma się pojawić nowa książka. Pancerniki Morza Pińskiego. O projektach i prototypach monitorów >) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 8 Lutego 2016 Autor Share Napisano 8 Lutego 2016 Doszedł do nas kapitan1 z modelem hydroglisera FARMAN, to na pewno będzie trudne zadanie ale trzymam kciuki. 1. Statek Minowo Gazowy MĄTWA ( p11c) 2. ORP ZUCHWAŁA ( slavko ) 3. motorówka typu D ( slavko ) 4. ślizgowiec PZL ( p11c) 5. Kuter Meldunkowy KM-12 ( p11c ) 6. Projekt monitora MC ( Maciej ) 7. Gliser S-1 ( P11c) viewtopic.php?f=89&t=52471 8. KU-5 (jkorjat ) viewtopic.php?f=89&t=52670 9. Gliser S-1 (p11c) 10. Trałowiec T-1 (TankRed1070) viewtopic.php?f=89&t=52599 11. ORP Wilno ( Jan Szpargatoł ) viewtopic.php?f=89&t=52117 12. KU-30 ( p11c ) viewtopic.php?f=89&t=516988 13. Gen. Szeptycki ( Toff) 14. Hydrogliser FARMAN ( Kapitan1) Samoloty 1. Arado Ar-95 ( PROSCRIPTIO ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 8 Lutego 2016 Autor Share Napisano 8 Lutego 2016 Dzieje się cały czas, Jak widać Kapitan1 nie jest rzuca słów na wiatr i rozpoczęta relacja 1. Statek Minowo Gazowy MĄTWA ( p11c) 2. ORP ZUCHWAŁA ( slavko ) 3. motorówka typu D ( slavko ) 4. ślizgowiec PZL ( p11c) 5. Kuter Meldunkowy KM-12 ( p11c ) 6. Projekt monitora MC ( Maciej ) 7. Gliser S-1 ( P11c) viewtopic.php?f=89&t=52471 8. KU-5 (jkorjat ) viewtopic.php?f=89&t=52670 9. Gliser S-1 (p11c) 10. Trałowiec T-1 (TankRed1070) viewtopic.php?f=89&t=52599 11. ORP Wilno ( Jan Szpargatoł ) viewtopic.php?f=89&t=52117 12. KU-30 ( p11c ) viewtopic.php?f=89&t=516988 13. Gen. Szeptycki ( Toff) 14. Hydrogliser FARMAN ( Kapitan1) http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=89&t=52772 Samoloty 1. Arado Ar-95 ( PROSCRIPTIO ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 Stronka FB "polubiona" Swoją drogą, mógłbyś w dziale [O]1:1 założyć temat jej odpowiadający, z podobnymi wpisami, etc. A zdjątka FARMANA wrzuć Kapitanowi w warsztat, bo dość mocno odbiegają od tworzonej przez niego konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 10 Lutego 2016 Autor Share Napisano 10 Lutego 2016 Zdjęcia kapitan ma a nad stronką popracuję , dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 Eeeeee.... "nie za ma co" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 Samoloty 1. Arado Ar-95 ( PROSCRIPTIO ) Witam ,okazyjnie zakupiłem w dobrej cenie CANT-a 506 czy mógł bym wymienić zadeklarowane zrobienie modelu Arado na Canta? Czy Cant mieści się w tematyce flotylli Pińskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 11 Lutego 2016 Autor Share Napisano 11 Lutego 2016 Okrężnie się mieści, Jest równie daleki jak Arado ale w sumie w końcu zakończył swój los na jeziorze. Mariusz na razie dopisuje twojego Canta i czekam na rozpoczęcie wątku. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 11 Lutego 2016 Autor Share Napisano 11 Lutego 2016 A może ktoś się skusi na ślizgowiec Pana Prezydenta Mościckiego? W końcu to był zwierzchnik sił zbrojnych a więc i FP. Piękna maszyna skonstruowana przez Pana Dąbrowskiego i do tego kilka zachowanych fotek więc jakaś podstawa już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 Projekt rozwija się nadzwyczaj dobrze. Jest dużo czasu jednak nie można odpuścić nawet na chwilę jeśli chcemy aby cała impreza się udała. Postanowiłem założyć grupę nieformalną miłośników i sympatyków Flotylli Pińskiej. Bez zobowiązań ale jednak w jakikolwiek sposób powiązaną ze sobą, bo w znacznym stopniu ułatwi to nam dalsze działania. Oczywiście zapisy są dobrowolne i każdy może to uczynić. Tzn nie ma obowiązku, że jeśli ktoś bierze udział w projekcie to musi się zapisać ani też w drugą stronę, że każdy zapisujący ma brać udział w projekcie. To ma być w założeniu narzędzie wspomagające i wspierające cały projekt. Jeśli ktoś ma ochotę się zapisać to proszę o info na PW. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Ja się dołączę chętnie do tej grupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 No to już jest nas dwóch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Cześć, nurtuje mnie temat malowania jednostek flotylli pińskiej. Najczęściej przyjmuje się, że były (przynajmniej większość) w barwach takich jak okręty PMW czyli szare lub niebiesko-szare. Na zdjęciach kolory jednostek są dosyć ciemne. Czytałem, że tuz przed wojna padł rozkaz przemalowania w barwy kamuflażowe (prawdopodobnie takie jak broni pancernej). Na zdjęciach widać, że na pewno przemalowano monitory i kutry KU-16-19. Wyciągany przez Rosjan trałowiec był np. jednolitej barwy. Pytanie: czy jednostki FP przed 1939 były na pewno malowane na szaro? Pytam bo każdego lata ćwiczono ukrywanie jednostek i ich maskowanie przy brzegach. Szary kolor chyba w tym tak bardzo nie pomagał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 Z tego co wiem i z opisów np. parady z okazji święta FP z 1939 r. to były zielone albo w khaki. Nie raz zachaczałem o ten temat i zawsze rozbijało się to o powielanie ustalonych wzorców. Mam duże wątpliwości co do szarych kadłubów jednostek jak i do czerwieni pod linią wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Jeśli taki kolor pojawia się w opisach to mamy jakiś punkt zaczepienia. Khaki to najpewniej tzw. "ogólnowojskowy" stosowany na pojazdach i artylerii nie malowanych w barwy kamuflażowe. Czerwień poniżej linii wodnej jeśli już była to chyba jako minia antykorozyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 Spotkałem się też z informacją, że były we FP duże zapasy antykorozyjnej farby do malowania dna w kolorze czarnym. Kolor zielony ( ciemno zielony ) występuje w opisie tej parady cytowanym przez Panią Szejnert w książce o Polesiu. Nie ma tam ani słowa o szarościach. No i jak sam zauważyłeś te okręty są raczej ciemne na zdjęciach, choć nie wszystkie, a i występowanie kamo na monitorach, podobnego do sił lądowych raczej sugeruje, że malowania były bliższe samochodom pancernym niż okrętom pełnomorskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Trałowca w takim razie prysnę na khaki. Dno i spód kadłuba na filmie z podnoszenia wydaje się ciemniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 Czyli spód w równej mierze może być czarny jak i czerwony. Z tym, że czerwony jest bezpieczniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Witam Pytanie ogólne, czy ktoś wie o jakichś zachowanych planach ORP Admirał Sierpinek ? Dziś do niego siałem, ale obawiam sie że może być kiepsko be jakiegoś planu:( Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Jacek a masz artykuł o Sierpinku z ostatniego MSiO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Właśnie opieram się na szkicu i rysunkach w MSiO. rzecz w tym że w porównaniu szkicu do zdjęć jest sporo do poprawy, no i oczywiście brak lini wodnej nie ułatwia wyrysowania prawidłowo wręg. Dziś trochę nabrał kształtów. Robię go w setce, ale jak komuś starczy sił będzie go można zrobić w 1:72 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi