Coppercat Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Nie jesteś daleki od prawdy Andrzeju . Fujimi przewidziało i taką ewentualność. W zestawie są tłoki z wałem napędowym: Można dyskutować, czy to ma jakiś sens..... Odnośnie "uzębienia" koła zamachowego: to element nie widoczny po dołożeniu skrzyni biegów i zamontowaniu całości do modelu. Ten element jest chyba najgorzej wykonany ze wszystkich części w zestawie. Mam siedem modeli i z nich nie byłem w stanie wybrać trzech przyzwoitych . Na większości egzemplarzy brakuje zębów na ok. 1/3 obwodu koła zamachowego. Szczerze mówiąc nie wiem jakie powinno być to "uzębienie". Muszę pogrzebać w dokumentacji. Niestety nie widzę możliwości zmiany stanu rzeczy Obecny stan prac: Dorzuciłem monetę dla orientacji . Dorobiłem instalacje silnika dmuchawy. Dziwna rzecz: na fotkach wygląda to okablowanie jakby było poza skalą (za duże). Nie jest jeszcze przymocowane więc można zmienić. Na stole warsztatowym nie ma takiego wrażenia. Szkoda by było wyrzucać, bo kosztowało to sporo jubilerskiej roboty Filtry powietrza natomiast są ewidentnie do poprawy. Na fotkach tylko nałożone na sucho. Prace trwają. Mam nadzieję pokazać te silniczki w Bytomiu, ale czasu zostało bardzo mało ..... Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Mnie nie oszukasz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Dobre Niestety nie dam rady powtórzyć takiego numeru Podsumowanie dnia. Fotki na dobranoc: Rozdzielacze zapłonu na miejscach. Pierwsze kabelki założone. System drążków sterowania przepustnicami zrobiony. Filtry powietrza założone "na sucho". Dobrej nocy życzę Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 (edytowane) Kolejny silnik skończony I kilka zbliżeń na szczegóły: Na koniec oba silniki razem: P.S. Ograniczam liczbę wrzucanych postów, bo zainteresowanie średnie. Sprężam się jak mogę z robotą, żeby zdążyć na Bytom. Mało casu kruca bomba ....... Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Pamiętaj Jacku, że ilość postów komentujących te Twoje manerwy nie jest taka sama jak zainteresowanie, bo zainteresowanie, w ciemno mogę powiedzieć, że jest spore, ale co Ci tu pisać... Każdy by się tylko powtarzał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 … Ograniczam liczbę wrzucanych postów, bo zainteresowanie średnie. …Ja się tu nie wypowiadam.… bo zainteresowanie' date=' w ciemno mogę powiedzieć, że jest spore …[/quote']Ja tu tylko zaglądam parę razy dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 O w mordę... Cóż tu więcej pisać Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 No cóż ..... dzięki Wam za ciepłe słowa Jest motywacja Tylko robotę musiałbym rzucić, bo czasu brakuje na dłubanie przy modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Tak jak pisał kashato jest bardzo dobrze więc nie ma sensu się powtarzać :-) A zainteresowanie jest myślę spore także nie ograniczaj wpisów ja tam lubię takie "telenowele";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Potwierdzając PRAWDY pisane przez kolegów, nie sposób nie zauważyć, że masz ponad 7000 wejść na temat. Wszyscy podziwiamy Twoja robotę i niesamowity postęp jaki poczyniłeś w porównaniu np. z mercedesami. Ile razy mogę się do czegoś doczepić to piszę, a że tak rzadko mogę pisać to już Twoja wina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Andrzej, myślałem, że Meśki wyszły całkiem nieźle Zdobyły nawet parę nagród . Ostatnio była nawet nagroda publiczności w Czechach. A tak poważnie: dziękuję za ciepłe przyjęcie moich poczynań Ciąg dalszy prac. Silnik nr 3. Pierwsze detale przygotowane do podkładu kontrolnego. Kilka rzeczy mimo starań Fujimi było dla mnie nie do przyjęcia. Pierwsze to osłona zaworów: Chcę z tego zrobić coś takiego: Konieczne było wykonanie paru przeróbek (usunięcie imitacji pałąka zamykającego, dorobienie gniazd na pałąk itp.). Na fotkach widać też przygotowane otwory pod popychacze dźwigienek zaworów. Jest ich dwa razy więcej niż w poprzednio robionych silnikach Podobnie sprawy miały się z kołami pasowymi. W zestawie jest coś takiego (całkiem ładne zresztą): Chcąc założyć gumowy pasek klinowy, musiałem koła przerobić. Najpierw rozciąłem większe koło na dwa "plasterki". W środek wkleiłem dystanse (ok. 0.5 mm). Nie mogłem dać pełnego dystansu, bo koło jest ażurowe. Po sklejeniu do kupy wyszło tak: Teraz można będzie założyć pasek. Podobnie zrobiłem z mniejszym kółkiem. Koła pasowe po przeróbkach: Jeszcze wszystko chropate, ale może coś z tego będzie...... Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 22 Lutego 2016 Autor Share Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) Początek montażu silnika. Pierwsze elementy po powrocie z lakierni można było poskładać do kupy. Blok połączony z cylindrami: Całość surowa, bez wash'a, świeci się jak psu ...... Malowanie Alclad'ami: blok - Dark Aluminium, cylindry - Titanium Gold. Na fotkach cylindry wyglądają jakby były fuknięte czarnym chromem, ale to tylko złudzenie. Zamontowałem popychacze dźwigienek zaworów z jednej strony silnika. Nie było to łatwe Mimo wcześniejszych przymiarek nie mogłem złożyć tego w sensowną całość. Parę razy zbierałem te pierdoły z podłogi ....... Rurki z igieł jednorazowych fi 0.8 mm. Tulejki z rurek mosiężnych: od strony bloku rurki grube, bo było miejsce, natomiast z drugiej strony musiałem dać rureczki cienkościenne (Albion Alloys), bo grube się nie mieściły. Wyszło tak: I tyle zdziałałem przez weekend. CDN Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 Jacku, jeśli tak mogę pisać . Zakładam w Twoją budowę co jakiś czas i może to mój pierwszy post... Ale cieszę się, z tego tematu budowy, Twój warsztat robi mega wrażenie i inspiruje do działania, ostatnie dwa Twoje silniki wyszły bardzo elegancko. Sam posiadam parę Prosiaczków, m.in. lepszą wersję Fujimi. Przyjdzie pora i na Porsche w moim warsztacie. Na razie obserwuję dalej. Powodzenia życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 24 Lutego 2016 Autor Share Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Dzięki fliper_nx (dlaczego nx ? Ma to coś wspólnego z Siemens'em ?) Zacząłem przymierzać elementy do złożenia i ....... zonk Okazuje się, że jak złożę to do kupy, to cała moja misterna robótka zniknie pod osłonami: Postanowiłem, że do ekspozycji nie dam dolnej osłony z jednej strony i wtedy będzie cokolwiek widać Jeszcze fotka zbiorowa przed montażem. Na fotce tylko część elementów do zmontowania. cdn Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 Końcówka NX pochodzi od Nitrous Oxide, konkretniej od jednego z producentów (NX - Nitrous Express) podtlenku azotu stosowanego w tuningu w dawnych latach . Ten nick figuruje od wielu lat. Takie zamiłowanie do tuningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) Mnie się NX kojarzy z Siemens NX. To pakiet oprogramowania CAD/CAM/CAE z najwyższej półki. Pracuję w tym na codzień .... Powoli, bardzo powoli składam ostatni silnik do ekspozycji. Chciałbym wszystkie trzy pokazać w Bytomiu Przygotowałem i dokleiłem blower'a. Gaźniki tylko do przymiarki. Większość czasu zajmuje mi wykonanie osprzętu silnika. Do tej pory podszykowałem: - alternator (prądnicę ?), - cewkę zapłonową, - filtr oleju, - pompę paliwa, - i coś, czego przeznaczenia nie jestem pewien, a napracowałem się przy tym najbardziej (to z czarną plecionką i mosiężną zapinką). Wydaje mi się, że to coś w rodzaju odmy, ale pewien nie jestem. Fotka zbiorowa osprzętu. Do drugiej fotki przytoczyłem moją dyżurną jednogroszówkę Dopisane: Jeszcze dwie fotki z montażu. cdn Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 1 Marca 2016 Super Moderator Share Napisano 1 Marca 2016 Świetna robota! Trzymasz poziom! Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 2 Marca 2016 Autor Share Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Dzięki Christian Dłubania ciąg dalszy. Część osprzętu zamontowałem (np. cewkę zapłonową z kabelkami). Przymierzyłem gaźniki z filtrami powietrza. Mam problem z poprzeczką łączącą krzywki przepustnic. Nie ma na nie miejsca ani z przodu ani z tyłu silnika. Chyba będę musiał odpuścić ten element. Kupa roboty została, a chciałem zdążyć na Bytom ..... Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 możesz polecić jakiś sklep (pewnie nie w Polsce) gdzie można się zaopatrzyć w dodatki do modeli samochodów w skali 1:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 2 Marca 2016 Autor Share Napisano 2 Marca 2016 Moje ulubione sklepy to: 1. hobbyeasy.com 2. bnamodelworld.com 3. car-model-kit.com 4. spotmodel.com 5. scaleproduction.de 6. modelcargarage.com 7. użytkownik Kashato (sprowadza dodatki w konkurencyjnych cenach, również nietypowe rzeczy ) Sporadycznie kupuję też bezpośrednio od producentów i na ebay'u. Świat jest mały, a PayPal otwiera większość drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSM Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 W ostatnim pokazanym przez Ciebie silniku filtry powietrza chyba najlepiej wyszły. Całość robi naprawdę ogromne wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 (edytowane) W ostatnim pokazanym przez Ciebie silniku filtry powietrza chyba najlepiej wyszły. Całość robi naprawdę ogromne wrażenie Jak się coś robi kilka razy, to jest nadzieja, że wreszcie wyjdzie dobrze Dzięki za wsparcie. Potrzebne jest, jak nigdy dotąd ..... Spinam się, żeby zdążyć na Bytom, ale pracy mnóstwo zostało Efekty dzisiejszej dłubaniny: Zamontowana pompa paliwa z przewodami, pasek klinowy i koła pasowe, połączona cewka zapłonowa z rozdzielaczem, podpięte dwa przewody zapłonowe, dorobione sprężynki i orczyki przepustnic. Fotki paskudne, bo nie było czasu.... Zapaćkałem srebrnym kopułkę rozdzielacza . Do poprawki. cdn Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 4 Marca 2016 Autor Share Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) W kolejnym odcinku mojego serialu: - montaż osłon zaworów, - montaż prawego gaźnika, - ułożenie końcowe przewodów zapłonowych prawych cylindrów, - montaż kołnierza głównego silnika, - coś tam pewnie jeszcze, ale nie pamiętam. Na koniec zoomik ....... ....... i stan prac nad tłumikiem i rurami wydechowymi. Fotki jak zwykle paskudne, ale za mało casu kruca bomba..... Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 4 Marca 2016 Share Napisano 4 Marca 2016 Fotki wcale nie są takie złe. Silnik rewelka (nie mylić z Revellem). Jak już kiedyś pisałem przydałaby się fotka z linijką w kadrze, aby uchwycić wymiary, bo podejrzewam, że do Bytomia trzeba będzie wziąć jakieś szkło powiększajace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 5 Marca 2016 Autor Share Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Powoli zbliżam się do upragnionego końca tej dłubanki. Zostało parę szczegółów oraz doprowadzenie przewodów paliwowych do gaźników. Nie chce mi się pisać, więc tylko wrzucam fotki: I kilka szczegółów. Niestety mój aparat nie daje możliwości zrobienia większych zbliżeń. A szkoda .... Nie montowałem jednej dolnej pokrywy, żeby było widać szczegóły tulei popychaczy zaworów. Motylki Chciałem uchwycić końcówki przewodów, ale nie wyszło ..... Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi