divv Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Cześć! Jestem DRUGI z tym Bradlejem na forum . Model jest świetny i chyba jako jeden z niewielu zwiedził praktycznie ćwierć świata. Przyjechał z Chin do Norwegii w bagażu kolegi Chińczyka z Szanghaju. Potem poleciał ze mną do Polski, a następnie znowu do Norwegii, potem do Polski, potem do Wielkiej Brytanii, znowu do Polski i kolejny raz do Norwegii. Nalatał się samolotami, jak mało który model . Oczywiście z każdą podróżą przybywało modelu, a ubywało wyprasek... Niestety, gdzieś w Europie zaginęła lufa do Bushmastera z RB Model oraz jeden zestaw pasów bezpieczeństwa... Taka cena... Klejenie to proces szybki i bezbolesny. Meng to rewelacja i pewnie wielu to potwierdzi. Plastik jest miły w obróbce i najlepiej słucha się papieru 400 i 600. Pojazd jest praktycznie z pudła, a moje dodatki to powłoka antypoślizgowa oraz kabłąk na siatkę (a potem siatka). Aktualnie czekam na kolory z AK Interactive, gdyż moje proby dobrania koloru "na oko" zakończyły się fiaskiem. Także nie przejmować się kolorami pancerza, bo to tylko... powiedzmy... podkład. Do wnętrza przyjdzie jeszcze trochę kartonów MRE + jakieś puszki i butelki. Połówki pancerza nie będą sklejane, żeby zobaczyć wnętrze. Silnik: Wnętrze: Silnik we wnętrzu: Wejście od tyłu: Całość wnętrza z góry: Silnik - część widoczna oraz anti-skid. Całość: Podstawka przygotowana do utworzenia. Będą tam ludzie oraz bagaże, może kawałek muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 17 Grudnia 2015 Share Napisano 17 Grudnia 2015 Świetnie wykonane wnętrze. Ślady eksploatacji i imitacja skórzanych foteli miód malina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 17 Grudnia 2015 Share Napisano 17 Grudnia 2015 Powierzchnia antypoślizgowa mi się średnio podoba, reszta na 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2015 Powierzchnia antypoślizgowa mi się średnio podoba, reszta na 6 Dzięki! Powierzchnia w kilku miejscach mi odpadła, bo żywica szybko schła, a potem w kilku miejscach dotknąłem paluchem. Dopiero poźniej zalałem piasek rozcienczoną żywica i to pomogło ustabilizować antiskid. Dałem naj najdrobniejszy piasek, jaki miałem (Pucek dla szynszyli), ale i tak jet lekko off-scale. Niemniej jest wyraźniejszy niż zestawowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2015 Przyszła farba AK-122 i pomalowałem. Potrzebne były 2 warstwy kładzione dzień po dniu. Efekt - oceńcie sami Teraz czas na szczegóły jak lufa, wyrzutnie granatów, narzędzia, potem lekko odpryski i wash. Gąsienice też przygotowane do budzenia. Tutaj popsikane Dark Rust od Vallejo. Potem czas na siatkę i bambetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 21 Grudnia 2015 Share Napisano 21 Grudnia 2015 Anteny DUKE nie powinny być w kolorze pancerza. Poszukaj- prawidłowa kolorystyka, to odcienie szarości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2015 Anteny DUKE nie powinny być w kolorze pancerza. Poszukaj- prawidłowa kolorystyka, to odcienie szarości. To tylko kolor bazowy, będę szukał szczegółów i malował detale wkrótce. Pozdrawiam, Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 W Bradleyu brak widocznych postępów. Ślamazarnie idzie malowanie szczegółów, bo kalkomanie w Chinooku. Z godnych uwagi rzeczy udało mi się złamać jedną z anten DUKE oraz lufę. Zamówiłem metalową w RB Model i czekam. Obie anteny za to pomalowane Humbrolem 127 US Ghost Grey. Druga - ta złamana - spoczywa w pudełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Narzędzia będziesz malował na jakieś inne kolory czy zostawisz tak jak są teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Narzędzia będziesz malował na jakieś inne kolory czy zostawisz tak jak są teraz? Toolsy występują w trzech rodzajach malowania - kolor narzędziowy, kolor kamuflażu lub kolor niewidzialny. Sam nie wiem, który wybrać z tych dwóch pierwszych... Na Armoramie ktos napisał "As far as the tools go, the shovel, matock handle, axe, and sledgehammer all have wooden handles, but some people paint them some keep them wood color using lindseed oil to keep the wood from rotting." Nic na temat malowania samych narzędzi, ale pewnie z fabryki schodzą na czarno jak widać poniżej. Sugestie? Podobnie jest zapasowymi ogniwami do gąsienic: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Ja jestem zwolennikiem malowania narzędzi na ich oryginalne kolory. Dodaje to trochę kolorystyki modelowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Ja jestem zwolennikiem malowania narzędzi na ich oryginalne kolory. Dodaje to trochę kolorystyki modelowi. ale wiesz że nie zawsze tak było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Tak , ale tutaj Rafał ma przynajmniej kwity na to że może tak malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 A to źle że też tak bywało.Na zdjęciach nawet wasza nie widać ,a nikt nie płacze że prawdziwy czołg jest płaski.Modelarze są oportunistami ,niestety. Z drugiej strony ma aż 3 opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 18 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2016 No to wybrałem opcję nr ileś tam - pomalowane narzędzia,bo tak będzie ciekawiej. Dotarła do mnie również lufa z RB Model i tutaj ciekawa obserwacja - lufa metalowa jest dłuższa od tej zestawowej o jakieś 8 mm i ma 46 mm(z tłumikiem). Zaciekawiony sprawdziłem w Wikipedii (bo niby gdzie?) i tutaj kolejny zonk - wg wersji polskojęzycznej, lufa ma długość 2032 mm ( 58.05 mm w skali 1/35), a w wersji angielskojęzycznej - 2175 (62.14 mm w skali 1/35). Kolejny zonk to nazewnictwo - lufa zestawowa to lufa "nacinana", którą RM sprzedaje jako 30 mm Bushmaster (35B114). To tak tytułem wstępu. Dokumentacja zdjęciowa: Pomalowane detale oraz zastosowany lakier satinowy: Szkiełka: Boczki: Zbliżenie na narzędzia: Luk do środka: Przedmiotowa lufa się prezentuje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 1 Lutego 2016 Autor Share Napisano 1 Lutego 2016 No to lecimy dalej. Gąsienice pomalowane i wstępnie pobrudzone. Tutaj najpierw kilka odcieni rdzawego (nic nie widać) oraz Dust Deposits żółty, brązowy oraz Light Dust. Na to pigmenty. Dojdzie wytarcie srebrnym oraz jakiś pigment stalowy. Na Bradka poszedł wash z ochry pociemnionej brązem, ale w sumie mało widać. Zależało mi na tym, żeby nie był taki strasznie brudny. Gdzieniegdzie w najgłębszych szparach dodałem ciemny brąz. Doszło również kilka obić. Tyrać go dalej? Na referencyjnych niewiele widać dla tego konkretnego numeru. I tak sumie dodałem za dużo. http://circulotrubia.blogspot.co.uk/2011/08/bradley-iraq.html Na koniec mock-up nieco infatylnej scenki... Co poprawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 1 Lutego 2016 Share Napisano 1 Lutego 2016 Wyglada nieźle, choć z washem bym jeszcze podziałał- nie w kwestii brudu, tylko cieniowania. Antena DUKE wg mnie za ciemna. Masz tez antenę BFT w kolorze nadwozia- powinna być w odcieniach szarości. Brakuje też przy niej okablowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 1 Lutego 2016 Autor Share Napisano 1 Lutego 2016 Hmm to powlewam jeszcze brązu w najgłębsze zagłębienia. W Kabelki się nie bawiłem, ale popatrzę gdzie co jest, bo przy przednich reflektorach też ich brakuje. Co do anten to też popatrzę. Dzięki za uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 22 Lutego 2016 Autor Share Napisano 22 Lutego 2016 Masz tez antenę BFT w kolorze nadwozia- powinna być w odcieniach szarości. Brakuje też przy niej okablowania. O matko, a która to? Jakaś podpowiedź, pls, bo Google nie pomaga.... W międzyczasie działam: Pokrywa silnika ubrudzona, jeszcze kilka plamek dołożę na tych elementach, co ich nie mają: Tutaj różne pakunki i tobołki: Podstaweczka - pierwsza warstwa piachu i kamyczków, jeszcze mokra. Kolesie przymierzeni: Troszkę dziecinna ta scenka, ale tak krawiec kraje, jak mu nożyce idą. Niemniej kolejny dylemat - oczywiście antenkę BFT pomaluję, jak tylko się dowiem, która to - ale teraz chodzi mi o malowanie czołgistów i plecaków. Malowanie pudełkowe w ogóle mi jakoś nie pasuje: Prawdopodobnie miało to być malowanie Desert Camouflage, ale temat jest dla mnie nowy i proszę bardziej obeznanych kolegów o radę. Mam wrażenie, że chyba powinienem pójść w Digital Camo? Sam nie wiem. Desert wydaje się łatwiejszy do malowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 22 Lutego 2016 Share Napisano 22 Lutego 2016 oczywiście antenkę BFT pomaluję, jak tylko się dowiem, która to To ta zaznaczona na czerwono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 22 Lutego 2016 Autor Share Napisano 22 Lutego 2016 To ta zaznaczona na czerwono I wszystko jasne. Dzięki! Pozdrawiam, Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 22 Lutego 2016 Share Napisano 22 Lutego 2016 Skrzynki amunicyjne w zasobnikach na tyle wieży też są piaskowe???? Powinny byc zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 23 Lutego 2016 Autor Share Napisano 23 Lutego 2016 Nie, jeszcze nie pomalowane. Taki mokap to był tylko... Pozdrawiam, Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 Jakoś mi umknął ten warsztat, a tu takie ładne rzeczy powstają Antena Duke stanowi całość również z tym dolnym kawałkiem, pod przegubem. Spróbuj to jeszcze przemalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 23 Lutego 2016 Autor Share Napisano 23 Lutego 2016 Jakoś mi umknął ten warsztat, a tu takie ładne rzeczy powstają Antena Duke stanowi całość również z tym dolnym kawałkiem, pod przegubem. Spróbuj to jeszcze przemalować. Dzięki! Masz może jakieś ładne zdjęcie poglądowe? Pozdrawiam, Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi