kubisz Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 Proszę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 24 Lutego 2016 Share Napisano 24 Lutego 2016 Super - kibicuje Pytanki jak malowałeś gumowe nakładki na goąsiennicach - super Ci wyszły (jakiś szablon, czy od ręki pędzlem?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 24 Lutego 2016 Autor Share Napisano 24 Lutego 2016 Pytanki jak malowałeś gumowe nakładki na goąsiennicach - super Ci wyszły (jakiś szablon, czy od ręki pędzlem?) Dzięki! MENG daje taki szablonik na koła i nakładki. Rewelacyjna rzecz. Pędzlem wyszłoby może nie gorzej, ale na pewno dłużej. A tak szablon, aerograf i gotowe. W ogóle te wyroby MENGa to brałbym na tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 24 Lutego 2016 Share Napisano 24 Lutego 2016 Rewelacyjny ten szablonik. W przyszłym miesiącu kupuje ploter CO2 - może zacznę przy okazji i takie rzeczy wycinać. Teraz czeka mnie malowanie gumowych nakładek na gąsienicach w M60 i sama myśl o malowaniu ich ręcznie pędzlem wywołuje u mnie zmęczenie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 26 Lutego 2016 Autor Share Napisano 26 Lutego 2016 Żeby nie było, że nic się nie dzieje. Mam nadzieję, że teraz anteny są w prawidłowych kolorach (wiem, że DUKE nieco zbyt ciemny, ale nic z tym nie zrobie, bo kalkomanie już są położone). Doszło trochę lekkich obić. Mały akcencik z liną: Mała winietka pt. Afghanistan Road wersja 1.0. Przydałoby się więcej żółtego chyba? Winietka przed brudzeniem, suchym pędzlem, pigmentami, trawkami etc. Na razie pryśnięte Desert Tan z Vallejo zmieszanym z białym w różnych proporcjach. Większe kamyczki z ogródka, małe kamyczki to koci żwirek (nie śmigany), piasek to z pudełka piasku dla szynszyli. A tutaj zdjęcie wzorcowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Podstawkę uważam za zakończoną. Chude drzewko to pozorant, chyba nie będzie go w ostatecznej wersji... Coś do poprawki? Pierwszy kolor na detalach: Plecaki oraz pozoranci pomalowanie Tamiya Deck Tan. Teraz czas na pikselozę ACU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Łapie klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 model znakomity. Co to za pancerz segmentowy ? ciekaw jestem ile to waży i czy ten Bradlej z takim obciążeniem jeszcze się jakoś rusza. Ale pewnie tak ,-)) Straszliwy pojazd imperium! Fajne sa takie pojazdy własnie w takiej fazie po 100 przeróbkach i adaptacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Pancerz reaktywny zwie się BUSK III Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Raczej cały zestaw nazywa się BUSK III (Bradley Urban Survival Kit) - zawiera dużo więcej niż tylko dopancerzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Pancerz to "ARMOR SHIELD-R" produkcji izraelskiej firmy Rafael. Pancerz bardzo nowoczesny, zawierający zarówno elementy pasywne jak i reaktywne. http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/8/1308.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 1 Marca 2016 Autor Share Napisano 1 Marca 2016 Malowanie figurek rozpocząłem od potencjalnie łatwiejszego Muhammada Ahmeda Nasrallah al-Sisiego. Jeszcze bez cieniowania itp. Malowanie ACU wydaj się być nieuchronne w najbliższych dniach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 1 Marca 2016 Share Napisano 1 Marca 2016 Twój model, to jeden z najlepszych Bradley'ów jakie widziałem. Świetnie zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 1 Marca 2016 Autor Share Napisano 1 Marca 2016 Twój model, to jeden z najlepszych Bradley'ów jakie widziałem. Świetnie zrobiony. Dzięki, ale to raczej zasługa MENGa... Zobaczymy, jak mi wyjdzie to ACU.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 5 Marca 2016 Autor Share Napisano 5 Marca 2016 OK, pierwsza próba ACU za mną. Pomalowałem pędzlem 23/0 (akurat taki miałem pod ręką) 2 chlebaki. Pierwszy miał Deck Tan z Tamiyi, a drugi Deck Tan z Vallejo. Ten drugi wydał mi się jaśniejszy i bardziej odpowiedni. Poniżej gotowy chlebaczek z podkładem z Tamiyi. Zbliżenie: Oddalenie na tle instrukcji z Alpine. Do sugerowanych kolorów odniosłem się z ograniczonym zaufaniem, bo brak proporcji i wyjaśnień, czy je mieszać czy nakładac transparentne warstwy. Szkoda czasu na to w wersji 1/35 (moim zdaniem). Ten Deck Tan Tamiya wydał mi się zbyt ciemny, więc druga wersja jest z Vallejo. Najpierw podkład (wydać wyżej), na to cienkim pędzlem ciemny kolor Vallejo Green Grey. Wszystkie kolory starałem się nakładać jak odpryski (nie zawsze to wyszło). Na to szary Vallejo Medium Sea Grey Tutaj brakuje mi ostrego zdjęcia (wyszło zamazane), ale poprawiałem leciutko ciemne plamy Green Grey. Po tym etapie kolejny raz delikatnie szary, tak więc mam kilka warstw ponakładanych wzajemnie na siebie. Na koniec wash z Brązu Van Dyck oraz suchy pędzel Vallejo Beige (delikatnie). A tutaj porównanie obu: Zbliżenie Oddalenie Do doskonałości daleko, ale ogólnie jestem zadowolony, poszło łatwiej niż myślałem, trzeba tylko popracować nad ruchami pędzla. Jakoś nie mogłem się przekonać do tej gąbki, ale może zrobię nią takie ostateczne kropeczki? I jeszcze kilka zdjęć: Na końcu oryginał, nie wiem, co kto widzi, ale chyba jasniejsza wersja jest lepsza. Wszystkie opinie mile widziane. Zrobię jeszcze jedną wersję (pomysł zaczerpnięty z kilku SBSów), aby najpierw nanieść kolor ciemny, a potem jasne plamy. Może wyjdzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Marca 2016 Share Napisano 5 Marca 2016 No dobra- to ja pierwszy, jako bezpośrednio zainteresowany. Ogladałem kiedyś z Kubiszem kilka figurek pomalowany w ten kamuflaż. Idealnej nie było żadnej i wydaje mi sie, ze zrobienie tego w 1:35 jest raczej mało prawdopodobne. Znaleźliśmy jednak prace lepsze i gorsze i na tych lepszych warto się wzorować. Ja swoje figurki malowałem 4 razy i nadal nie jestem ustatysfakcjonowany. Twoje plecaki- niestety nie wyglądają dobrze. O ile dobór kolorystyki mozna jakoś naciągnąć, choć dla mnie za jasne, to widać wyraźnie, ze u Ciebie sa plamy, a nie geometryczne kształty przypominające pixele. Dla mnie- do poprawki zdecydowanie. Jesli chcesz popatrzeć i spytać o radę, to jest praca, ktora mnie figurkami ujela viewtopic.php?f=68&t=50240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 5 Marca 2016 Autor Share Napisano 5 Marca 2016 Dla mnie- do poprawki zdecydowanie. Jesli chcesz popatrzeć i spytać o radę, to jest praca, ktora mnie figurkami ujelaviewtopic.php?f=68&t=50240 Dzięki! Przejrzałem i poprawiłem - będą dalsze próby, może innym pędzlem. Nowe po lewej. A co jest nie tak z kolorami? Jak dla mnie jasność jest OK? Tutaj jest jeszcze jakiś koleś, ktoś pomalował i sprzedaje jako "pro". Mocno jasne, jak na mój gust. http://www.probuiltmodel.com/figures/579-us-army-dismounted-patrol-leader-iraq-afghanistan-1-35-pro-built-model.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Po sugestii makinena przyjrzałem się jeszcze raz rzeczonej dioramce. Zdjęcie hełmu zostało skopiowane z tej strony http://zyclyon.blogspot.com/2008/08/representing-acu-in-135.html. Poleciałem z tym koksem i oto efekty. Zdjęcia w kolejności wykonywania. Podkład to Vallejo Medium Sea Grey. Trzy tobołki. Pierwszy malowany trzema kolorami: podkład jakwyżej,rozjaśnienia to Vallejo Deck Tan, zaciemnienia to Vallejo Green Grey. Drugi i trzeci malowane tylko DeckTan. Zróżnicowanie kolorów to mniej lub więcej tej farby na pędzlu. 20160306_185736 by Divv Starszy, on Flickr Tył to paski pionowe i poziome Przód już robiony całkowicie pociągnięciami w jednym kierunku (poziome na spodnia, pionowe na rękawie). Z daleka: Z bliska I wszystko zussamen do kupy. Może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Idziesz wg mnie w dobrym kierunku. Idea dobra, ale mozna jeszcze to udoskonalić. Popatrz na oryginalny mundur- sa tam mniejsze i większe skupiska pixeli. U Ciebie jest wszędzie równo. Postaralbym sie dorzucić pędzlem "000" drobne geometryczne plamy w pustych miejscach. U Ciebie jest strasznie podobnie i przewidywalnie. Wiem, że to ciężkie, ale szkoda świetny model pogorszyć kiepskimi manelami. Nie odbieraj tego, jako czepianie, zwłaszcza, ze ja sposobu idealnego na pomalowanie tych klamotów i munduru tez nie znalazłem. Jakoś ogarnąłem MARPAT przy operatorach, ale pixele z tego zestawu sa nadal wyzwaniem. Próbuj... Ps. Chyba masz tez za rzadką farbę. Wiem, ze pomalowanie tego wymaga cholernej cierpliwości i samozaparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 No, doktoryzować się z tego nie będę, ale dzięki za cenne uwagi. Każda się przyda. Malowałem pędzelkiem 23/0, ale już jest złachany. Farba jest OK, ale właśnie ten pędzelek tak rozmywa. W poniedziałek wbijam do sklepu i kupuję nowe. Plecaków już nie ruszę, ale poprawię tego pierwszego figuranta. Będę pamiętać o randomowości... Generalnie patrzę na to z optymizmem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Będę Cię cisnął, bo figurant ma dobrą bazę pod wybrnięcie z tego z sukcesem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Będę Cię cisnął, bo figurant ma dobrą bazę pod wybrnięcie z tego z sukcesem. Ciśnij, bo to działa Pozdrawiam, Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 Kolejne próby innymi pędzelkami. Chyba ten z lewej jest juz bardziej, chociaż gdyby ten z prawej mial bardziej ostre krawędzie, też byłby blisko prawdy jedynej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Ten po lewej lepszy- ja się pobawię gąbką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Jest bardzo daleko do dobrego wyglądu Popatrz: Bazą jest najjaśniejszy kolor. Na nim są plamy najciemniejsze, a kolor środkowy jest najbardziej rozdrobniony i małymi plamkami pokrywa najciemniejszy. U Ciebie bazą jest kolor środkowy, na nim masz plamy najjaśniejsze, a na koniec najciemniejsze. Moim zdaniem całość do przemalowania. Ewentualnie próbuj ratować tak - "powiększ" najjaśniejsze plamy, niektóre z tych namalowanych połącz razem. Zniknie wtedy efekt tego, że masz bazę ze środkowego koloru. Być może trzeba będzie dodać trochę plam najciemniejszych. Potem czymś bardzo cienkim (np. czubkiem dobrze zaostrzonej wykałaczki, zmienianej na nowe podczas malowania) dodawaj na ciemnych plamach drobniutkie plamki średniego koloru. Na koniec również wykałaczką dodaj dosłownie po kilka punkcików - najjaśniejszym kolorem na średnim i najciemniejszym, a najciemniejszym na najjaśniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi