vader9 Napisano 3 Grudnia 2007 Share Napisano 3 Grudnia 2007 (edytowane) Pewnego miłego dnia dostałem od mojej narzeczonej model W-3 AJ-MODEL. Chciałem przedstawić kolegom/koleżankom historie powstawania modelu mojego ulubionego śmigłowca. Ponieważ oryginalne wnętrze jest mówiąc oględnie pustawe, więc je trochę wypełniłem: Po przygotowaniu wnętrza czas przyszedł na wmontowanie go do kadłuba i dodanie kilku drobiazgów, również oszklenie trzeba było zrobić nowe bo stare hmm nie przeszło by przeglądu: Chciałem dodać trochę szczegółów na kadłubie: szwy na wręgach, luki i takie tam: Pora na złożenie kadłuba i praca na nim, niech zdjęcia powiedzą same za siebie: No i pozostaje pomalować i polakierować ślicznotkę z Torunia (choć oryginał na co dzień stacjonuje w niedalekiej Bydgoszczy i teraz jest cały zielony- i tyż piknie). Trochę zajęło mi dobranie kolorów ale w końcu jakoś wyszło: Głowica i wydech silników oraz podwozie jest w całości wykonane od zera. Zaletą tego modelu są bez wątpienia kalkomanie, niestety nie dorobiłem się aerografu wiec lakierowanie z pędzla. Potem należało zamontować wszystkie dodatki: wyciągarka LUCAS, tratwę ratunkową, reflektor i bombki sygnalizacyjne, no i różne anteny: Łopaty wirnika i rotor po drobnych poprawkach i uzupełnieniach w detale pręzentują się fajnie. Ze starego filtru na monitor do komputera wychodzi całkiem fajna podstawka pod model (trochę nie dokończona jeszcze ale ...) No i już gotowy model. No i jak...? Zachęcam do sławienia Polskich Skrzydeł w postaci W-3 Edytowane 6 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrgie Napisano 4 Grudnia 2007 Share Napisano 4 Grudnia 2007 Świetny wiatraczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 4 Grudnia 2007 Share Napisano 4 Grudnia 2007 No jestem pod wrazeniem, musze przyznac... Sporo pracy wlozyles w uszczegolowienie kiepskiego zestawu i swietnie to zaprocentowalo. Model przentuje sie super, nie moge sie napatrzec normalnie. Jedyne, czego moglbym sie czepic, to malowanie. Troche Ci miejscami poszarpane przejscia miedzy kolorami plam wyszly, gdzieniegdzie widac troche niedokladnosci. Ale nie psuje to koncowego efektu, tym bardziej, ze sa to naprawde drobiazgi (latwe do poprawienia). Troche tez widac, ze to jednak pedzel, ale jak mawiaja, "wyzej nerek nie podskoczysz". No, chyba, ze to na zdjeciach tak tylko wyglada. W kazdym razie gratuluje udanego smiglaka i to naszego - rodzimego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreks_1980 Napisano 4 Grudnia 2007 Share Napisano 4 Grudnia 2007 Witam, piekna praca i dodatkowe detale. Szacunek za pomalowanie smiglowca pedzelkami, az "boje" sie co bedzie jak dorobisz sie aerografu!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vader9 Napisano 4 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2007 Dziękuje za ciepłe słowa. Ubolewam tylko że jestem jedyny Sokolnik, a źle być samotnym, czekam na inne W-3 Sokół na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Grudnia 2007 Share Napisano 7 Grudnia 2007 Ponieważ miałem przyjemność śledzić na bieżąco postępy w pracy nad tym śmiglakiem, powiem krótko: BRAWO ZA PIERWSZY!!! CZEKAMY NA KOLEJNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Ładnie pomalowany, i te detale w kabinie. Jak będziesz posiadał aerek to dobrze było by go pokryć również matem bo jedyną rzeczą do której się można przyczepić to jest to że świci się jak psu j.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Jak będziesz posiadał aerek to dobrze było by go pokryć również matem bo jedyną rzeczą do której się można przyczepić to jest to że świci się jak psu j.... - "matowosc" wczesnych powlok naszych Sokolow jest juz przyslowiowa... Tu masz linki do fotek tego egz. http://www.lotnictwo.net/foto.php?id=125775 http://www.lotnictwo.net/foto.php?id=123605 Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Witam. No i jak...? Jak najbardziej OK ! Podziwiam wkład pracy i efekt końcowy Mój Sokół to niestety bliżej nieokreślona przyszłość BTW: Ten "karnawałowy" kamuflaż nadaje temu śmigłowcowi niepowtarzalny klimat. Moim zdaniem oczywiście. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2007 Share Napisano 22 Grudnia 2007 "matowosc" wczesnych powlok naszych Sokolow jest juz przyslowiowa... Tu masz linki do fotek tego egz. http://www.lotnictwo.net/foto.php?id=125775 http://www.lotnictwo.net/foto.php?id=123605 Hmm...rzeczywiście na zdjęciach świeci się. Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2007 Share Napisano 22 Grudnia 2007 No po prostu full szacunek! Sokół miażdży...naprawdę nie mogę się napatrzyć...gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 22 Grudnia 2007 Share Napisano 22 Grudnia 2007 Dla mnie bomba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Cześć Grzegorzu !! Przy tak ważnym święcie należy Ci się mały [ nie, ogromny ochrzan], w klubie są aerografy i trzy sprężarki do malowania więc nijak nie można wytłumaczyć braku aerografu z Twojej strony. Dostajesz ŻÓŁTĄ kartkę i ostrzeżenie od prezesa !!!!!!!! Malowanie możesz poprawić !!! Model SUPER !!! Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Myślę ,że każdy modelarz powinien pobawić sie w pancerkę , chociaż z rok!! Nic tak nie uczy technik malowania jak pancerka, I nic tak jak malowanie nie potrafi spieprzyć, bądź też dodać blasku. A goście od pancerki to prawdziwi mistrzowie w dziedzinie malowania!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Myślę ,że każdy modelarz powinien pobawić sie w pancerkę , chociaż z rok!!Nic tak nie uczy technik malowania jak pancerka Amen. Wystarczy porównać chociaż moje dwa Schnellbooty, okręty(czyli inna kategoria modelarstwa), JEDEN(KLIK) sprzed zainteresowania się pancerką i DRUGI(KLIK) po paru modelach pancernych, gdzie na każdym testowana była nowa technika. Pewnie to nie jest zasada, ale różnorodność rozwija. Tu widać, że w model włożono dużo pracy, szczególnie w budowę, ale malowanie zepsuło dużo z uroku. Ale przy popracowaniu nad malowaniem z taką techniką klejenia to hoho! Sam miodzio będzie powstawał Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vader9 Napisano 1 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2008 Mamy nowy rok 2008, wiec czas na nowe śmigłowce, dziś ruszyły prace nad W-3W numer taktyczny 0614, powstanie w oparciu o model AJ-Model , może ktoś już robił coś podobnego i podzieli się wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 1 Stycznia 2008 Share Napisano 1 Stycznia 2008 Czas najwyższy abyś zameldował się w klubie !!!! Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Stycznia 2008 Share Napisano 1 Stycznia 2008 Mamy nowy rok 2008, wiec czas na nowe śmigłowce, dziś ruszyły prace nad W-3W numer taktyczny 0614, powstanie w oparciu o model AJ-Model Poważna sprawa, będziesz musiał sporo przeróbek zrobić, zwłaszcza w oszkleniu i dziobie kadłuba... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 27 Stycznia 2008 Share Napisano 27 Stycznia 2008 Kolego Pepsi_Adam, co Ty chcesz od tych Twoich Sokołów?. Są piękne . Pozdrawiam i życzę powodzenia vader9'owi w budowie swojego śmigłowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 27 Stycznia 2008 Share Napisano 27 Stycznia 2008 Kolego Pepsi_Adam, co Ty chcesz od tych Twoich Sokołów?. Są piękne . Pozdrawiam i życzę powodzenia vader9'owi w budowie swojego śmigłowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vader9 Napisano 14 Marca 2008 Autor Share Napisano 14 Marca 2008 o i powstaje nastepny w-3 viewtopic.php?t=6557&postdays=0&postorder=asc&start=0 polecam i czekam na nastepne w-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vader9 Napisano 10 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2008 (edytowane) Witam kolegów, po długiej przerwie przeszło rok wreszcie zasiadłem do dłubania. Przez ten rok dorobiłem się aerografu z kompresorem !! Tym razem nie jeden a trzy W-3 będą na warsztacie: 1 W-3 30XG Straży Granicznej 2 W-3 RM 0510 szary dla Gromu 3 W-3W 0617 łaciate malowanie Stan na dziś to są zaczęte prace nad kabiną transportową Edytowane 11 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 No to mamy całą taśme produkcyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 sympatycznie te wnętrza wyglądają to jest jakaś blaszka czy hand-made?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick0909 Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Witam To mój pierwszy post na forum. Wracając do Sokoła to czy nie mógłbyś zrobic coś z płatami wirnika , są nienaturalnie opadnięte w dół tj są za proste , jakbyś je trochę wypaczył wyglądało by dużo lepiej.Tak jak pisali poprzednicy , malowanie nie jest najmocniejszą stroną modelu , ale plus za wnętrze.Ale generalnie nie jest najgorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi