Bartosz69 Napisano 3 Stycznia 2016 Share Napisano 3 Stycznia 2016 Witam! Wrzucam na warsztat kolejny stary towar tym razem czeskiej produkcji KP LA-7 w 1:72. Wiem, że powstał ostatnio nowy wypust La-7 od Eduarda,ale ja wykopałem z zapasów ten model.Jakość modeli z tamtych lat nie była rewelacyjna,dość uproszczony,wypukłe linie,brak detali wnętrza kabiny,marnej jakości oszklenie,słabe kalki,ale wymiarowo odpowiada dostępnym mi planom.Nie planuję otwierać silnika modelu,ale skupię się nad waloryzacją kabiny i komory podwozia.Z dodatków do modelu wykorzystam blaszki Eduarda do klap i wnętrza kabiny oraz owiewkę od Pavli. Zapraszam do podglądania i komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Zasiadam w pierwszym miejscu . Zobaczymy co tam wydłubiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2016 Ostatnio zabrałem się za wzbogacenie wnętrza,wyciąłem zbędne nadlewki i wykonałem ożebrowanie kabiny .Za fotelem pilota zostanie wykonana przestrzeń na elementy wyposażenia radiowego. Fotel pilota z zestawu nie przypomina tego z oryginału i zabrałem się za wykonanie go z części zapasowych. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 5 Stycznia 2016 Share Napisano 5 Stycznia 2016 Dobra robota! Szkoda że nie idziesz na całość jak z P-40-stką. Będziesz (jak zwykle) rył linie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 5 Stycznia 2016 Share Napisano 5 Stycznia 2016 Siadam w loży i patrzę na ten balet ze staruszkiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Stycznia 2016 Share Napisano 5 Stycznia 2016 Robiłem takiego ze trzydzieści kilka lat temu, w początkach swojej "kariery" sklejacza. Chętnie sobie przypomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 5 Stycznia 2016 Share Napisano 5 Stycznia 2016 Robiłem takiego ze trzydzieści kilka lat temu, w początkach swojej "kariery" sklejacza. Chętnie sobie przypomnę. Pewnie ze sto tysięcy chłopaków robiło ten model w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Niektórzy jak widać nie mają dość Do autora: Jakie oznakowanie planujesz? Może takie muzealne z lat sześćdziesiątych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Nowy model La-7 Kovozavody jest dopiero w zapowiedziach na ten rok i zapowiada się interesująco. Jeśli chodzi o wybór malowania to zamierzam wykonać samolot Siergieja Dolgushina o numerze bocznym "93". Model jest dość prosty w wykonaniu ponieważ był samolotem drewnianym i elementów metalowych jest mało.Trochę pracy będzie przy podwoziu głównym i ogonowym.Otworze luk boczny,klapy oraz jak dotrę do planów hamulce aerodynamiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 oraz jak dotrę do planów hamulce aerodynamiczne. ??? Gdzie były hamulce aerodynamiczne w tej maszynie. Nowy model La-7 Kovozavody jest dopiero w zapowiedziach na ten rok Od paru lat jest za to Eduard i nie wiem, czy trzeba czegoś więcej? Nowe Ła-5FN z KP wcale nie stanowi jakiegoś wielkiego postępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Przepraszam za wyrażenie "hamulce aerodynamiczne" chodzi mi oczywiście o sloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2016 Kolejne etapy prac nad kadłubem,półka za fotelem pilota na radio już z pierwszymi elementami okablowania pozbyłem się wypukłych linii i powoli wykonuję wgłębne dla istniejących metalowych paneli kadłuba wnętrze kadłuba, prawa wyposażona w szkielet i lewa strona z wyciętym lukiem na akumulator Mam jeszcze jedno pytanie do kolegów,czy jest ktoś w posiadaniu rysunku pokazującego elementy koła ogonowego,posiadam rysunek do La-5, ale nie jestem pewny czy jest tak samo w La-7.Z rosyjskiej monografii dorwałem taki szkic, ale jest mało szczegółowy. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 14 Stycznia 2016 Share Napisano 14 Stycznia 2016 Co prawda to Ła-5F ale tylne kólko powinno być takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Przejrzyj ten dokument ,istna kopalnia wiedzy na temat Ła-7 http://www.avialogs.com/index.php/en/aircraft/ussr/lavochkin/la-7/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82-%D0%BB%D0%B0-7.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 18 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2016 Dziękuję ireneuszu za bardzo ciekawą pozycję z drugiej wiadomości,na pewno będę korzystać z tej książki.Natomiast rysunki La-5 z pierwszej wiadomości posiadam w swoich zbiorach i podpieram się nimi przy budowie mojego modelu.Powoli "strugam" koło ogonowe i zabieram się za wnęki podwozia głównego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 26 Stycznia 2016 Share Napisano 26 Stycznia 2016 Jak idzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2016 Praca idzie do przodu,dużo drobiazgów do wykonania i muszę poświęcić sporo czasu na przymiarki i dopasowania.Kilka zdjęć obrazujących postęp prac. Zakończona praca nad półką z radiem [/url] Fotel pilota,zastanawiam się nad wykonaniem miękkiego oparcia W poszyciu skrzydeł nowe luki inspekcyjne i skorygowany kształt osłon podwozia głównego Chłodnica - jeszcze w trakcie budowy Podłoga kokpitu już z kilkoma elementami wyposażenia i blachą pancerną za fotelem Przenitowane metalowe elementy kadłuba cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 Obawiam się, że te odstające luki inspekcje to nie jest dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2016 Jarekk wiem, że w tej postaci wygląda to niespecjalnie, luki są jeszcze przed obróbką i będą zeszlifowane do minimalnej grubości.Efekt finalny postaram się pokazać na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 Bartosz - nie idź tą drogą. Żadne zeszlifowanie nic nie da. Aż się zdziwiłem, że tak wymyśliłeś. Tym bardziej że te luki są łatwe do wykonania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 W blaszce (po piwie) wywierć otwór wiertłem i drap igłą. Zdecydowanie lepszy efekt. Blaszkę warto przykleić taśmą do skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Co słychać na warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 Powoli kończę pracę na wnętrzem kadłuba cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 8 Marca 2016 Autor Share Napisano 8 Marca 2016 Prace nad wnętrzem kadłuba zostały zakończone i zamykam obie połówki. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 Misie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Już tak nie cwaniakuj, czeska gramatyka nie jest taka trudna do rozszyfrowania Model, aż się dzieciństwo przypomina ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi