milczacy Napisano 8 Marca 2016 Autor Share Napisano 8 Marca 2016 Tak. Skrzydła są w innym kolorze niż kadłub, więc korzystniej mi pomalować i okleić kalkomanią oddzielnie. Ułatwia to też fakt, że wnęki w kadłubie są bardzo dobrze ze skrzydłami spasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 Sobota spędzona w Bytomiu, napatrzyłem się na mistrzowską robotę, ale przede wszystkim na żywo mogłem spotkać kilku Kolegów z czego się bardzo cieszę W niedzielę tylko trochę podłubałem - między innymi zacząłem już kłaść kalkomanie. Skrzydła w 99% gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 15 Marca 2016 Autor Share Napisano 15 Marca 2016 "Operacja na otwartym sercu" - wreszcie skrzydła wklejone. Może nawet dziś uda się polutować obwody i przystąpić do testów świetlnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 sprawia wrażenie jakby miał latać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 A oto pierwszy test oświetlenia 'na gotowo' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Jestem podjarany efektem oświetlenia. W przyszłości zwrócę się z pomocą w jego utworzeniu bo mam coraz większego smaka na taki model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Bardzo chętnie pomogę z oświetleniem a póki co 'wciąż się uczę'. W opracowywaniu detali muszę jeszcze nabyć dużo doświadczenia. Póki co dziubię powoli różne drobiazgi. A to wlot powietrza na ogonie ... a to owiewkę - sam nie wiem czego Niedawno też poprawiałem czarne linie/kalkomanie na wierzchu skrzydeł, oddzielające obszary po których nie wolno chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 29 Marca 2016 Autor Share Napisano 29 Marca 2016 Zostało już tylko podwozie, podstawka i drobiazgi typu anteny itp. (i ew. wyprawki jak zawsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 31 Marca 2016 Autor Share Napisano 31 Marca 2016 Dziś dostałem przesyłkę z dużymi igłami iniekcyjnymi (1,6 + 1,8 + 2,1mm) i mogłem się zabrać za golenie podwozia. Wygląda to obiecująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 31 Marca 2016 Share Napisano 31 Marca 2016 z jakimi igłami??? zdradź patent - rozumiem że nie trzeba mieć żadnej koncesji żeby je kupić - wygląda fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 31 Marca 2016 Autor Share Napisano 31 Marca 2016 To żadne odkrycie. Kolega mydlo mnie zainspirował w którymś ze swoich warsztatów takimi dużymi igłami, przy czym on kupował w jakimś specjalistycznym sklepie medycznym, a ja znalazłem to na allegro. Ale igły robią wrażenie są 'przerażające' A wracając do modelu - to widzę już zbliżający się koniec prac, jak się uda w weekend posiedzieć w warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 31 Marca 2016 Share Napisano 31 Marca 2016 No tak golenie z igieł to ja tez robiłem daj link gdzie kupiłeś swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Przedmioty sprzedającego: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=17730082&order=m&string=igła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 … dużymi igłami iniekcyjnymi (1,6 + 1,8 + 2,1mm) i mogłem się zabrać za golenie podwozia. …Poproszę przypomnij/zdradź technologię cięcia tych igieł. Podobno rurki cienkościenne AlbionAlloys . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Dokładnie, warto aby nożyk nie był zbyt ostry, chyba że to profile aluminiowe, te tnie się ostrym nożykiem jak masło. Nie można tylko naciskać zbyt mocno, bo aluminium jest miękkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 … dużymi igłami iniekcyjnymi (1,6 + 1,8 + 2,1mm) i mogłem się zabrać za golenie podwozia. …Poproszę przypomnij/zdradź technologię cięcia tych igieł. Podobno rurki cienkościenne AlbionAlloys . ja igły tnę tarczą dremela bardzo dobry efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Ja również tnę tarczą - tzw. 'separatorem' nabytym od Adammed -> http://adammed.pl/category/modelarstwo-separatory-diamentowe-do-ciecia-metalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 żeby nie komplikować sobie życia, igły są do dostania w każdej aptece;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2016 W moich okolicznych aptekach takich dużych nie mieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Witam Wlacze sie do dyskusji Na poczatek -piekny model i super oswietlenie - zwlaszcza ten stroboskop na skrzydle A co do igiel, przed cieciem sprobuj je wyzarzyc - bo sa hartowane. Wtedy lepiej je ciac i obrabiac Na krotkie odcinki sa tez aluminiowe koncowki roznych srednic, do przewodow elektrycznych. Z kolnierzem lub bez Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Dzięki Bravo112 za miłe słowo i pomysł z igłami. Przy następnym modelu przyda się jak znalazł Golenie podwozia głównego praktycznie gotowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2016 No i podwozie główne wklejone Podczas przymiarek i dopasowywania okazało się, że komory w tym modelu są za płytkie (albo koła z wózkami są za szerokie) i podwozie w rzeczywistości nie zmieściłoby się po zamknięciu pokryw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Bardzo fajnie wygląda z tym oświetleniem Co do cięcia igieł lekarskich, nie trzeba mieć pił itp. wystarczy pilnik iglak trójkątny, nadpiłować i się łamie w palcach, oczywiście w dłuższych odcinkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Ja mam wątpliwości co do tych "utrzymywaczy" podwozia głównego. Nie dało się zrobić pojedynczego w rzucie golenia na komorę? albo w kształcie trójkąta ukrytego pod goleniem. Albo nawiercić goleń wzdłuż długiej osi, nawiercić skrzydło i włożyć weń drut/ igłę odpowiednio dogięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2016 'Utrzymywacze' będą prawie niewidoczne, dlatego zdecydowałem zrobić jak zrobiłem. Po doklejeniu skrzydlowych osłon wnęk podwozia mało co tam widać. Nie udało mi się znaleźć dobrego materiału źródłowego jak to w rzeczywistości wygląda. Faktem jednak jest, że estetycznie rzecz biorąc samemu mi się to nie podoba - nie miałem na to (lepszego) pomysłu A poza tym chciałem, trochę jak muzyk "wprowadzić" fałszywą nutę i zobaczyć czy ktoś w ogóle ogląda moje wypociny --edit-- Tak to wygląda I całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi