Skocz do zawartości

Buick Riviera '66 Lowrider ~1:25

Drozdek

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem nowych modeli. Mianowicie wspomniany w temacie Buick Riviera '66 oraz w osobnym wątku Ford Roadster '32.

W obecnym modelu mam zamiar zamontować oświetlenie oraz zawieszenie hydrauliczne lub otwieraną maskę. Niestety szybko sprowadzono mnie na ziemię, ponieważ zawieszenie/otwierana maska to o wiele większy koszt projektu oraz bardzo mało miejsca na zamontowanie serwa. Inny sposób wykonania nie przychodzi mi do głowy, chyba że Wy coś podrzucicie.

Kolor będzie prawdopodobnie granatowy z kilkoma różowymi wstawkami (kalkami). W zestawie brak roweru ale mi to nie przeszkadza. Silnik będzie lekko po tuningu z dodatkami inwencji twórczej (przewody itp). Poniżej kilka zdjęć przedstawiające początek projektu.

Maska w projekcie będzie oczywiście otwarta. Zestaw również zawiera kilka elementów chromowanych.

20160225_191826_zpscgmbht9v.jpg

Z odlewu karoserii jestem bardzo zadowolony, podobnie z pozostałych części:

20160225_191845_zps4e4ccqyv.jpg

Podstawowa wersja silnika:

20160225_191938_zps0bw2kjme.jpg

Mimo, iż nie przepadam za dużymi samochodami "ciorającymi" podłogą po asfalcie, projekt mi się podoba

Napisz proszę coś więcej o tym zawieszeniu. Jak to niby miało by działać: co chcesz osiągnąć ?

Może być ciekawie

Miałem w planach z przodu zamontować dwa silniczki by na przycisk podnosił oraz opuszczał się przód. Lecz spojrzałem że jest mało miejsca i ten patent chciałem wykorzystać w masce by na przycisk otwierała i zamykała się. Niestety prawdopodobnie pozostanie tylko oświetlenie jako elementy dodatkowe z poza pudełka.

Piotrze,

dopuszczasz wersję pneumatyczną ?

Coś jak w klockach Lego, system strzykawek i wężyków do sterowania np. zawieszeniem.

Pewnie wiązało by się to z przytwierdzeniem modelu do podstawki, ale może warto .....

To taki luźny pomysł

Model i tak planuje przytwierdzić do podstawki więc to najmniejszy problem. Tylko nie wiem skąd taki zestaw wziąć oraz czy się zmieści.

• 2 months later...

Buick Riviera powraca!

Karoseria oraz maska już pomalowana. Pozostało tylko lakierem psiknąć. Silnik praktycznie też gotowy. Przewody chyba trochę za chude no ale trudno. Starałem się również wyciągnąć kolorem śrubki oraz potraktowałem delikatnie washem.

Co do zawieszenia to na 95% wykonam całe opuszczone by prawie szorowało po asfalcie. Do wyboru mam jeszcze podniesiony przód lub tył oraz całość podniesiona.

Wentylator także pomalowałem według własnego widzimisię, ale jeśli bardzo razi w oczy to przemaluję na cały czarny.

Za jakość zdjęć przepraszam. W najbliższym czasie będę miał możliwość wykonania lepszych zdjęć, może nawet w plenerze.

4_zpsrz92omdj.jpg

5_zpszk3u0p8q.jpg

6_zpsv8kmaj19.jpg

7_zpsta8qlizd.jpg

8_zpszw1hiwwg.jpg

9_zpsnn5muroo.jpg

10_zps47ovehr9.jpg

11_zpsytckmpg0.jpg

• 2 weeks later...

Mała aktualizacja. W tej chwili czekam na zawiasy do maski. Reszta już prawie sklejona. Pozostały światła na zderzakach, trochę washa w silniku, dokleić zderzaki, szyby (przód i tył) no i oczywiście kółka. Poniżej kilka zdjęć z obecnego stanu prac:

13_zpsck9wjckd.jpg

14_zpsbpyyonrl.jpg

15_zpssnvivlle.jpg

16_zpswxw8fxy7.jpg

17_zpsvxer0f5c.jpg

18_zpsbmf9q2ax.jpg

19_zpsxyqh4wvi.jpg

20_zpsgjucys3y.jpg

21_zpsaijgujcs.jpg

22_zps4mmlzxqd.jpg

23_zpslhvewofw.jpg

• 2 weeks later...

Widzę że autka nie cieszą się zbyt dużą popularnością na forum. A może to tylko przez moje kiepskie wykonanie, no ale trudno, nie będę się poddawał.

Wiem że zdjęcia wyszły dość fatalnie ale były robione na szybko, gdyż dzisiaj model został skończony oraz dodatkowo przyjechała gablotka więc ma swoje miejsce na półce pod dachem. A jutro będę go pakować do Elbląga więc zostawiam tylko mały smaczek.

Model można będzie zobaczyć w Elblągu. Galeria powstanie gdy uda mi się namówić dziewczynę na sesję w studio oraz w terenie.

A teraz przejdźmy do konkretów:

24_zpsfbcrjkwk.jpg

25_zpsulzfbacv.jpg

26_zpszjt2wdwd.jpg

27_zpskw0kblnz.jpg

28_zpsnzlnjyu0.jpg

29_zpskobcbhhk.jpg

30_zpsa4edm5qa.jpg

31_zpstlmnddae.jpg

32_zpsv9xiqh9s.jpg

33_zps270qtoyb.jpg

Do zobaczenia w galerii!

Przede wszystkim to na tych zdjęciach nic nie widać...

Lakier chyba nie równo pokrył... Połysku też nie ma...

Łączenia kolorów we wnętrzu bardzo poszarpane.

Przydałby się wash frontu.

Przede wszystkim to na tych zdjęciach nic nie widać...

Lakier chyba nie równo pokrył... Połysku też nie ma...

Łączenia kolorów we wnętrzu bardzo poszarpane.

Przydałby się wash frontu.

Nadzwyczaj delikatny z Ciebie człowiek Jakubie

Ciężko połączyć spray tamiya oraz aero, szczególnie ze taśma nie zakrywała dokładnie powierzchni w szczelinach.

lakier na masce i dachu jest zrypany bo malowałem na nowo gdyż porysował się podczas sklejania całości, nic więcej nie udało mi się naprawić niestety..

washa jest niewiele, mi tak się podoba a co do połysku to też wolałbym by był większy ale tak już zostawiam.

zastanawiam się tylko nad różowymi pasami po bokach z kalki bo mam w zestawie

a tak z ciekawości zapytam ta skrzynia biegów była pomalowana faktycznie na niebiesko czy to jakiś tuningowy wymysł

Z tego co się dowiedziałem, to w tamtych czasach części silników były dość często malowane pod kolor karoserii. Ale w moim przypadku malowanie w kilku przypadkach to kwestia własnego wymysłu.

Niebieski pas na fotelu malowałem farbą Tamiya w sprayu daje grubą powłokę a biały kolor naniosłem z aero, mi tam wystarczy tak jak jest wykonane bo znam swoje umiejętności i wiem że każdy szczegół robię tak jak potrafię.

Co do tego niebieskiego na boczku to jest jakiś dodatek (być może podłokietnik). Sugerowałem się poniższym zdjęciem. Tak, wiem że nierówno...

4_zpsvpdno3ud.jpg

Zastanawiam się nad takimi kalkami różowymi czy je naklejać:

1_zps4lkmp0ex.jpg

2_zps9r7fctxz.jpg

• 3 months later...

W przerwie między zapałkami Riviera otrzymała nowe chromowane uszczelki na szybach oraz kalkomanie których nie żałuję że zaryzykowałem i przykleiłem.

Wiem że zdjęcia mają smugi światła ale nie umiałem tego zlikwidować i wybrałem najlepszych kilka zdjęć z około 30...

Planuję ostateczną wersję projektu zrobić ze zdjętym kołem oraz autem na lewarku a koło obok oparte o samochód. Dlatego może ktoś ma na zbyciu jakiś lewarek? Mogę również odkupić a w ostateczności spróbuje sam coś wydłubać.

34_zpsgjla8oel.jpg

35_zpsw0fvyu1i.jpg

36_zpsgxb34sa9.jpg

37_zpsqnkjkbuc.jpg

38_zpsshlrct0y.jpg

Jeszcze tylko bezbarwny błyszczący i będę powoli myślał nad galerią.

Witaj,

Wiem, że zbudowanie i pomalowanie modelu auta tak, by nie wyglądało jak zabawka jest bardzo trudne. Myślę, że jak poprawisz maskowanie i podszkolisz się w malowaniu, to Twój kolejny model na pewno będzie jeszcze lepszy

Bo moim zdaniem w modelarstwie liczy się nie tyle cierpliwość i precyzja - co upór, żeby poprawiać to co niedokładne, uczyć się nowych trików i robić coraz lepsze modele.

• 1 month later...